Vendetu? Nebo něco ostřejšího?

Vendetu? Nebo něco ostřejšího?

Tisk

200filmGiovanni Manzoni/Fred Blake (Robert De Niro) byl dříve mafiánským bossem velké rodiny. Nyní je ale už starý, chce mít klid i bezpečí, a to jak pro sebe, tak pro ostatní členy své rodiny – svou impulzivní ženu Maggie (Michelle Pfeiffer), překrásnou dceru Belle (Dianna Agron) i svého syna Warrena (John D’Leo). Co mu ale komplikuje tento sen, je fakt, že na nekalé praktiky rodiny donášel, a proto mu, i jeho rodině, hrozí smrt. Od toho je tady ovšem agent FBI Stansfield (Tommy Lee Jones), který se stará o jejich ochranu. Proto už nějakou dobu Manzoniovi neexistují, protože si změní druhé jméno na Blakeovi a pendlují z místa na místo do doby, kdy se usadí do jednoho krásného městečka v Normandii, kde kvůli jedné neopatrnosti ucítí jejich pach právě ti, které by v životě radši už nikdy na vlastní oči neviděli.

 

Můj velký oblíbenec Luc Besson (Leon, 96 hodin, Kurýr, Angel-A), jenž prorazil brány Hollywoodu s vynikajícím Pátým elementem, se chopil zajímavého tématu knihy, která u nás vychází koncem tohoto měsíce, Mafiánovi od autora jménem Tonino Benacquista a vytvořil svěží akční inteligentní komedii s herci prvotřídního formátu.

Každá postava je něčím specifická. Fred dokáže každou situaci popsat jen jedním slovem, Maggie si zase ráda hraje s ohněm, Belle je pro svou krásu velice žádanou dívkou, ale pod pěkným něžným vzhledem se skrývá agresivní ďáblice a Warren je takový inteligent na všechno.

film1

Luc Besson se mimo jiné podílel i na samotném scénáři k filmu a je to opravdu znát. Kdo je obeznámen i s jeho tvorbou, například i scénář pro Okrsek 13, tak ví, co může očekávat. Přesto kolik má film akce, tak nepůsobí nuceně. Spíš vám legračními průpovídkami maže med kolem pusy, a pak udeří akce. Vše má ale své místo a promyšlenost (vtipně je vložená vsuvka dřívější spolupráce De Nira a Scorseseho), kamera si umí šikovně pohrát s dramatickými scénami. Za zmínku určitě stojí i práce střihu. V akčních sekvencích se totiž nestává, jak je dnes často zvykem, aby nebylo vidět, co dotyční vlastně provádějí – to se děje obvykle u filmů s nezkušenými filmaři nebo u filmů s příšernou choreografií. Tohle na štěstí ten případ není.

film

Premiéra: 14. 11.
Originální název: Malavita
Žánr: akční, komedie, krimi
Stopáž: 111 minut
Režie: Luc Besson
Scénář: Luc Besson, Michael Caleo
Kamera: Thierry Arbogast
Střih: Julien Rey
Hrají: Robert De Niro, Michelle Pfeiffer, Tommy Lee Jones, Dianna Agron, John D’Leo
Hodnocení: 85 %

Foto: Le Parisien; en.unifrance.org


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Na festivalu Všemi směry se mi nejvíce líbí nadšení studentů do práce, říká Roman Bradáč

Bradac 200Roman Bradáč je bývalý zahraniční zpravodaj České televize. V současné době vyučuje na několika školách, včetně Vyšší odborné škole publicistiky. Studenti této školy už po jedenácté zorganizovali festival nezávislé publicistiky Všemi směry, Bradáč n...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Slnko v sieti ovládla Čiara, tesne za ním je film Piata loď

ciara 200

Najviac nominácií na národnú filmovú cenu Slnko v sieti za uplynulý rok získal film Čiara Petra Bebjaka. Ide o kriminálny triler, ktorý sa odohráva na slovensko-ukrajinskej hranici. Získal trinásť nominácií, vrá...


Literatura

I ve Finsku může být vyhlášené letovisko

Palm-Beach-Finland 200Palm Beach Finland je název další knihy finského spisovatele Anttiho Tuomainena, která vyšla v nakladatelství Kniha Zlín.

 

...

Divadlo

Zábradlí vstoupí do nové sezony s finskými povídkami a bestsellerem o Juráčkovi

zabradli 200Divadlo Na zábradlí se připravuje na svou pětašedesátou sezonu. V nadcházejícím roce uvede scénické provedení povídek finské autorky Rosy Liksom, dramatizaci bestselleru Dani Horákové O Pavlovi či Tolstého Vzkříšení v dramatizaci Armina Petrase...

Film

Každé filmování je velké dobrodružství, říká herec a šansoniér Jiří Bartoň

jiri barton 200Nejen na zámku Libochovice, ale také v Praze a na dalších místech v Česku vznikal během léta německý historický film Ottilie von Faber-Castell. V jedné z rolí se objeví také Jiří Bartoň. Jde o velkoryse pojatý televizní projekt, který pro...