Rinse Presents: Roska 2

Rinse Presents: Roska 2

Tisk

roska 2Londýnský DJ a producent Roska po dvou letech vydává pokračování Rinse Presents: Roska, které nese stejný název, avšak s dvojkou na konci.

 

 

 

Jak bylo zmíněno v titulku, DJ a producent, který si říká Roska, pochází z královských ostrovů Velké Británie, konkrétně z hlavního města Anglie – Londýna, která rodí jednoho DJe a kapelu za druhou, s originálními texty a hudbou. Pokud se ovšem chcete o tomto umělci něco dočíst například na internetu, moc toho vcelku nenajdete. Na jeho oficiálních stránkách naleznete maximálně kontakt, pár jeho výtvorů k tanci a poslechu, diskografii, koupi CD a vinylů a přijímaní novinek na vaši e-mailovou schránku. Něco málo jsem však vyštrachal ze stránek nahrávacího studia Rinse, které spolupracuje například s umělci jako Skream nebo Katy B a které se zaměřuje především na dubstep.


Po několika začátečních nahrávkách a demosnímcích se v roce 2008 dostává Roska Kicks & Snare do podvědomí posluchačů. Jeho prvotní tvorba by se dala popsat jako syrové a kostrbaté funky. Nicméně v době, kdy se funky scéna rychlými kroky začala přesouvat do široké veřejnosti mainstreamu, se Roska nenechal unést na vlně a začal produkovat něco naprosto odlišného. Silně ovlivněná stylem grime jeho hudba, plná přímočarých úderů, kostičkovaných pasáží a drsné a nervózní energie s houpavými rytmy, přechází v percussive house.

Zanedlouho, kdy se funky scéna na výsluní a v klubech moc dlouho neohřála, začali tito autoři tvořit také něco jiného. Roska to nejspíše v hloubi své duše tušil, a tak pokračoval ve své dosavadní tvorbě. Začal produkovat nahrávky přes labely Rinse a Numbers, spolupracoval s dubstepovými průzkumníky Untold a Pinch a vytvořil několik remixů (například skladba „No One“ od irsko-anglického zpěváka a rappera Mavericka Sabre nebo „MDMA“ od anglického DJe a producenta Redlight).

roska 2

V roce 2010 vydal pod záštitou Rinse album Rinse Present: Roska, které ukázalo posluchačům, jaký má Roska hudební rozsah. Pohodová písnička „Wonderful Day“, na které se vokálně podílel Jamie George, je odlišná od minimálních klubových skladeb „Squark“ a „Hey Cutie“.

Obal nové desky s názvem Rinse Present: Roska 2 vypadá, jako kdyby vypadl z dodávkového auta květinových dětí. Veselé barvičky, které se prolínají v různé odstíny, všude samý puntík a uprostřed funky písmem (což se asi odráží od jeho kořenů) nápis ROSKA:2. Oproti bookletu prvního vydání, které spíše vypadalo indie rockově, je tento barevnější a propracovanější. V horních partiích je v levé části pod čarou název nahrávacího studia, uprostřed název alba a v pravém rohu logo Rinse.

Tato deska se prodává ve třech variantách. Ta první je jako CD, které obsahuje 10 písniček Druhou možností je zakoupení v digitální podobě, ve které je o 2 písničky více (11 - Grand Theft Audio a 12 - Oreo) a ta třetí je exkluzivní iTunes vydání, kde naleznete celkově 13 písniček (13 - Dub Espionage feat. Juiceman).

Vložil jsem tedy CD do přehrávače a zaposlouchal se do prvních tónů. První skladba „You Dun Kno“ na sebe nenechala dlouho čekat, bez jakéhokoli rozjezdu se šlo rovnou na věc. Tajemné zvonky a asi po třech vteřinách mi bylo oznámeno, že vůbec nevím (You Dun Kno – you don’t know). Nejspíše asi, že nevím, do čeho jsem se to pustil. Tajemno celou dobu píseň neopustilo a až do konce mne pronásledovaly zvonky plus dunivý podklad a basy. Uprostřed však byl chvilku oddech, kdy se do těchto tónů zapojily rychlé tóny japonské kytary.

Další pecka, která následovala hned poté, byla „Memories“, velice zajímavá, vesele-minimální s trancovými výškami a elektro plochami společně s velmi příjemným a jemným hláskem Ruby Goe.

roska 2

Jasná klubová píseň se ukázala na čtvrtém místě playlistu, která nese název „Do You Like This“ (v překladu: líbí se vám to), na které se podílel, jako na první desce, Jamie George. Tempo, rytmus a beat je sice podobný předchozím stopám, ale přeci jenom dokáže i po zaposlouchání docela nadchnout a kolem půl dvanácté večer by do klubu určitě na rozžhavení obecenstva zapadla. Takže odpovídám: „Yes, I like That!“ (v překladu: ano, líbí se mi to!)

Ovšem skladba „The Oracle“, o které si nejspíše myslí Roska, že je tahoun celého alba, je tak minimální, až to není hezké. Nepříjemný bzukavý tón a naprosto jednoduché, bez šťávy a bez elegance. Pro mne tedy asi ta poslední na listu.

Badman“, na kterém se se svým pronikavým rastafariánským hlasem podílel Sweetie Irie, je naprosto odlišná od ostatních, protože zapadá do ragga melodie, ovšem Roskových klasických beatů se posluchač dočká také.

Album je celkově dle mého mínění směřováno do minimalu a deep housu. S míšením hudebních stylů jsem si připadal jako v samoobsluze, od všeho něco - prvky trancu, breakbeatu, dubstepu, ragga a tak dále a tak dále. Což ale není vůbec na škodu, ba naopak. Je dobré, že se striktně nedrží nalajnované čáry. Ovšem pro mne to nebyl až takový hudební zážitek a šálek kávy už určitě ne. Věřím ale, že pro fanoušky těchto tónů by to mohl být vcelku gurmánský zážitek pro uši.

Rinse Presents: Roska 2
Interpret: Roska
Žánr: minimal/deep house
Skladby: 1/ You Dun Kno, 2/ Memories feat. Ruby Goe, 3/ OnRinseSinceZeroEight, 4/ Do You Like This feat. Jamie Georgie, 5/ The Oracle, 6/ Metric, 7/ Badman feat. Sweetie Irie, 8/ Eleven 45, 9/ Go feat. Mz Bratt, 10/ Spanner In The Works feat. Swindle & Funtcase
Stopáž: 44:09
Vydavatelství: Rinse
Hodnocení: 50%

Zdroj foto/obálka: Facebook


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Lenka Pavlovič: Dokážu se zamilovat do každé role

archiv Lenka PAvlovič jako HELENA Polská krev (Jihočeské divadlo, Č. Budějovice) (2)Původně se chtěla věnovat hře na klavír, ale místo...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Denní obrazy Václava Marhoula

Denik tvrdohlaveho rezisera perexProces, při kterém vzniká film, je postaven na dvou hlavních pilířích. Těmi jsou producent a režisér. Když se však tento opěrný a podpůrný systém sloučí v jeden blok, stává se architektonickým oř...

Divadlo

Hamlet ze Švanďáku není žádná historická plačka

hamlet perexNení Hamlet jako Hamlet. O tom ví své i Švandovo divadlo na Smíchově, které od prosince 2013 uvádí na své hlavní scéně jednu z nejhranějších Shakespearových tragédií ve zcela netradičním pojetí režiséra Daniela Špinara<...

Film

Cesta na Měsíc znovu po 110 letech aneb pojďme 6. 9. 2012 na premiéru unikátního, dokumentárního filmu!

cesta na mesic plakatKdo by neznal obrázek měsíční tváře se zabodnutým projektilem v oku? Který z kluků nečetl román Julese Verna a kdo by neznal díla H. G. Wellse? A kdo by neslyšel o slavném ztraceném, zničen...