Pianista yurii vydává debutové album landscapes

Pianista yurii vydává debutové album landscapes

Tisk

yurii landscapes 200Hudební cesta vnitřními krajinami, nesoucí v sobě otisky přímých i nepřímých setkání a lidských příběhů, cesta hluboce intimní, nostalgická a přesto chvílemi rozpustile radostná, to je nové album landscapes klavíristy Juraje Savinského aka yurii.

 

 

Desku otevírá skladba vincent mísící několik tvůrčích principů autora, zejména post-klasickou polohu s jazzovými a popovými prvky. Odkazuje na malíře Vincenta van Gogha a i díky tomu je pro autora jakýmsi osobním hudebním zobrazením procesu tvorby jako takového. playtime s mottem “Život je hra, je čas (si) hrát,” v sobě obsahuje několik různorodých motivů. Jádro je inspirováno úvodními akordy synth-popové písně z osmdesátých let „Steppin´ out“ Joe Jacksona, a také melodií z písně Lany Del Rey „Young and Beautiful“, nechybí zde však ani ptačí či pohádkové motivy, taneční dovádění nebo vzpomínka na životní moudra zemřelého přítele obalená v hávu jeho žertovného klukovství.

Leitmotivem třetí skladby vlny je nemoc, která postupně, v jakýchsi pomyslných vlnách, pohlcuje a odnáší člověka od jeho blízkých i jej samotného. Kompozice je věnována babičce, která onemocněla Alzheimerovou chorobou a také památce prarodičům je celé album landscapes dedikováno. healing reflektuje snahu a přání po usmíření a uzdravení vztahů v rámci širšího rodinného kruhu, aby se jednotlivým příbuzným podařilo zbavit se nastřádaných křivd, dojít pochopení, vzájemnému porozumění a odpuštění.

Love song beethoven je renesance, viď? oslavuje vzájemnou přitažlivost a vzrušení ze vzájemného poznávání se dvou mladých lidí, dobu, kdy jsou různé omyly a nedokonalosti přecházeny s lehkostí, smíchem a nevynucenou velkorysostí. V podobných vodách začíná také skladba kateřina a hvězdy. Romantická linka je zde však záhy hrubě narušena nečekaným náletem nepřátelských vojenských letadel. Skladba vznikala z velké části v reakci na ruskou invazi na Ukrajinu v únoru 2022 a předělem mezi romantickou a vojenskou symbolikou je zde motiv ukrajinské lidové písně „Розпряга́йте, хло́пці, ко́ні“ (česky: „Vypřahejte, chlapci, koně“). Hvězdami jsou zde duše zemřelých civilních i vojenských obětí této války. Album landscapes uzavírá skladba eliščiny sny, která vypráví o usínání a snech malého dítěte za doprovodu zvuků klavíru.

Mezi své vzory řadí yurii, klavírista rusko-slovenského původu, žijící dlouhodobě v Čechách, Philipa Glasse, Dianu Krall, Agnes Obel, Haniu Rani či Nilse Frahma; samotné landscapes a jeho sedm sólových klavírních skladeb vychází z moderních interpretací klasického repertoáru mistrů vážné hudby, zejména Frederica Chopina, Sergeje Rachmaninova či Ludwiga van Beethovena, obohacených jazzovými prvky, třpytkami popové povrchnosti i melodiemi národních lidových či umělých písní.

Landscapes v produkci Juraje Savinského vznikalo v nahrávacím studiu Baracca Records pod dohledem hudebníka a zvukového režiséra Tomáše Jochmanna ve spolupráci s C. Bechstein Pianocentrem Praha (C. Bechstein Europe). Nasnímaným nástrojem je model D 282.

yurii (vl. jm. Juraj Savinský), klavírista rusko-slovenského původu žijící dlouhodobě v Čechách, vydává na konci roku 2023 své debutové album nazvané “landscapes“ (dostupné na https://yurii.bandcamp.com/album/landscapes). Album je hudební cestou vnitřními krajinami, z nichž každá v sobě nese otisky lidí, s nimiž se tvůrce setkal (ať už přímo či nepřímo) a jejich příběhů, cesta hluboce intimní, nostalgická a přesto chvílemi rozpustile radostná. Mezi své vzory řadí yurii např. Philipa Glasse, Dianu Krall, Agnes Obel, Haniu Rani či Nilse Frahma, samotné album potom vychází z moderních interpretací klasického repertoáru mistrů vážné hudby (zejména F. Chopina, S. Rachmaninova či L. van Beethovena), obohacených jazzovými prvky, třpytkami popové povrchnosti i melodiemi národních lidových či umělých písní.

yurii landscapes

Album landscapes tvoří dohromady sedm sólových klavírních skladeb s celkovou stopáží o délce přibližně 38 minut:

yurii - landscapes
1/ vincent 4:11
2/ playtime 10:09
3/ vlny (waves) 3:19
4/ healing 5:22
5/ beethoven je renesance, viď? (beethoven is renaissance, right?) 6:18
6/ kateřina a hvězdy (catherine and stars) 5:21
7/ eliščiny sny (elishka´s dreams) 3:05

Zdroj foto: Michal Hančovský

Více informací:

Multilink: https://songwhip.com/yurii2/landscapes

yurii.bandcamp.com/album/landscapes
facebook.com/4yurii
instagram.com/yuriimusic/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

U divadla prostě určité věci říkat nesmíte, jinak si vytvoříte nepřátele na celý život, říká herečka Zuzana Geislerová

zuzana200I když se Zuzana Geislerová cítila vždy líp na divadelním jevišti, známou herečkou se stala až díky filmovým či televizním rolím. Vždycky se mi vybaví v televizní hře Píšťalka pro dva, kde představovala lazebnici Zuzanu, zatímco mnozí si ji třeba pamat...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Jedlá soda – Unikátní přírodní léčba

Jedla soda perexNakladatelství Jota vydalo první měsíc roku 2017 odbornou knihu Jedlá soda s všeříkajícím podtitulem Unikátní přírodní léčba. Tato příručka zaujme nejen  všechny příznivce zdravého životního stylu, čtenáře vážně nemocné, ale taky laick...

Divadlo

Divadlo doma na Valentýna: Nosatý romantik Cyrano, Lucie Bílá jako Carmen. Jen dokoupit květinu

Lucie Bílá jako CarmenRůže, čokoláda a divadlo! Ať už jste v páru, nebo single, vyberte si na Valentýna jako doprovod některou z vašich divadelních postav. S divadelními tipy Dramoxu si na své přijdou milovníci ulítlých komedií, shakespearovské klasiky i muzikál...

Film

Konečně jsme se dočkali knihy hovorů s Ermannem Olmim

rozhovory olmi elrmannoItalské režiséry známe útržkovitě, a navíc spíše ty z dřívějších dob - Rosselliniho, De Siku, Felliniho, Antonioniho, Pasoliniho. Zajisté k nim můžeme přiřadit také Ermanna Olmiho, ja...