Kouzelná Rybovka Matěje Formana a Pražských symfoniků

Kouzelná Rybovka Matěje Formana a Pražských symfoniků

Tisk

rybovka200Již třetí sezónu se na předvánočním repertoáru FOK objevuje scénicky zpracované provedení Rybovy České mše vánoční Matěje Formana a již třetí sezónu se těší velké oblibě. Symfonický orchestr hl. m. Prahy FOK letos opět uvede toto velkolepé představení s pestrobarevnými kulisami, dřevěnými loutkami a kostýmovanými pěvci v kostele sv. Šimona a Judy i ve Smetanově síni Obecního domu.

 


„Naše pojetí v úplném počátku nesla touha zpřístupnit ‚Rybovku‘ dětem, vytvořit představení pro rodinu. V Rybově hudbě je určitý kus naivity a líbeznosti. Tomu odpovídá poetika obrazu, která směřuje především k dětem. Výsledkem ale je, že i dospělí jsou z toho často hotoví. Jedna starší paní mi po představení se slzami v očích říkala, jak se jí nejvíc líbily ovečky,“ směje se režisér Matěj Forman.

Představení Kouzelná Rybovka vzniklo v roce 2020 ve spolupráci s Divadlem bratří Formanů. Jeho plánovanou premiéru ale zhatila pandemie covidu, premiéra se tedy uskutečnila až v roce 2021. Pro velký divácký úspěch se o rok později konaly dvě reprízy také v Obecním domě. Spolupráce s Matějem Formanem se osvědčila natolik, že si vyžádala pokračování v podobě scénického ztvárnění Janových pašijí Johanna Sebastiana Bacha, ke které FOK přizval soubor Musica Florea Marka Štryncla. FOK Janovy pašije opět uvede o Velikonocích 2024 v kostele sv. Šimona a Judy.

Slovo k programu

„Česká mše vánoční Jakuba Jana Ryby neodmyslitelně patří k českým vánočním svátkům. V režii Matěje Formana však ožívá úplně jinak. Vedle orchestru, sboru a sólistů se rozhýbe kouzelný svět loutek, který nás přenese v čase, abychom mohli vyprávění Rybovy mše prožít na vlastní oči. Obklopeni věrným vyobrazením klasického českého betléma můžeme sledovat příběh zrození Ježíše Krista a následné putování pastýřů do Betléma. Pro vyprávění Matěje Formana byla ale samotná mše příliš krátká, proto ji doplnil skladbami Wolfganga Amadea Mozarta, Georga Friedricha Händela, Josepha Haydna a Jiřího Miroslava Procházky. Kouzelná Rybovka je tak bohatou pastvou pro oči i pro uši.“

Rybovka1

Program

KOUZELNÁ RYBOVKA MATĚJE FORMANA
29. a 30. listopadu 2023 od 18:00, kostel sv. Šimona a Judy VYPRODÁNO
20. prosince 2023 od 19:30, Obecní dům POSLEDNÍ VSTUPENKY
21. prosince 2023 od 18:00, Obecní dům VYPRODÁNO
25. prosince 2023 od 15:00 a od 18:00, kostel sv. Šimona a Judy POSLEDNÍ VSTUPENKY

JAKUB JAN RYBA
Česká mše vánoční

Markéta KLAUDOVÁ /Magdaléna HEBOUSSE | soprán
Marie SVOBODOVÁ / Tereza PAPOUŠKOVÁ | alt
Jaroslav BŘEZINA / Ondřej HOLUB | tenor
Pavel ŠVINGR / Jiří Miroslav PROCHÁZKA | bas
KÜHNŮV SMÍŠENÝ SBOR
Jakub PIKLA | sbormistr
Matěj FORMAN | režie, scéna
SYMFONICKÝ ORCHESTR HL. M. PRAHY FOK
Zdeněk KLAUDA | dirigent

Zdroj foto: Pavla Hartmanová

Více informací: www.fok.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Lucie Pernetová: „Dokud jsem se nepotkala s režisérem Michalem Burešem, netušila jsem, jak moc bude třeba se sžívat.“

pernet perexPět vydavatelů uvede na trh současně jedenáct nových titulů v rámci nového projektu Audioknihy NAHLAS! Historicky první česko-slovenský AUDIOKNIŽNÍ VÍKEND nabídne to nejslibnější z podzimních novinek: Nesbø, Verne, Vondruška, Hawkinsová, Christi...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Príručka prvej pomoci pre laikov

pomoc200„Znalost a dovednost poskytovat první pomoc se v dnešní vyspělé době považuje za běžný standard základního vzdělání každého člověka“. A táto nová príručka, z vydavateľstva Grada, pomáha získať práve túto znalosť.

...

Divadlo

Sedm známých osobností věnovalo šest zážitků a jeden obraz do unikátní charitativní online aukce pro Divadlo Viola

Viola200Tereza Kostková, Miroslav Donutil, Václav Vydra, Jiří Dvořák, Ivo Kahánek, Marek Eben, Jiří Anderle. Oblíbení a vítaní hosté na jevišti Divadla Viola se spojili, aby společně s aukční platformou Arts Bay a Prague Business Clubem pomohli legendární uměl...

Film

9. ročník středoevropského festivalu 3KinoFest již za necelý měsíc

3Kinofest perexCentrum Prahy láká na světové filmové premiéry, filmy nominované na Oscara a výjimečné debuty středoevropské kinematografie. Slavnostní odhalení nově objeveného obrazu Tamary Lempické se také odehraje ve světové premiéře. Secesní pasáž ve Vo...