Pražští symfonikové zahrají ve Valdštejnské zahradě Vltavu i filmovou hudbu

Pražští symfonikové zahrají ve Valdštejnské zahradě Vltavu i filmovou hudbu

Tisk

fok 200Stalo se již tradicí, že poslední srpnovou středu, tedy letos 30. 8. od 17 hodin, se ve Valdštejnské zahradě koná všem volně přístupný koncert Symfonického orchestru hl. m. Prahy FOK. Ještě před zahájením 89. koncertní sezóny se tak orchestr setká se svým publikem pod širým nebem. Sezóna pak začne 13. a 14. září koncertem se slavným houslovým virtuózem Maximem Vengerovem a šéfdirigentem orchestru Tomášem Braunerem v Obecním domě.

 

Na dirigování velkolepé open air události, které se každoročně zúčastní tisíce posluchačů, se opět těší Jan Kučera. „Na letošním tradičním rozloučení s prázdninami ve Valdštejnské zahradě zahrajeme s FOK například Smetanovu Vltavu. To je dílo, které lze hrát téměř při každé příležitosti a je to dobře, protože malí a mladí posluchači nám stále dorůstají a někteří ji uslyší poprvé,“ uvedl dirigent.

Film – opera – koncert. Tak velí dramaturgovi Martinu Rudovskému zkratka orchestru FOK a ani při tvorbě letošního programu koncertu ve Valdštejnské zahradě na ni nezapomněl. Orchestrální tvorbu nám připomene Vltava ze Smetanovy Mé vlasti. Filmová hudba bude zastoupena melodiemi z filmů Gladiátor či Lawrence z Arábie. Z operního repertoáru zazní předehra k opeře Síla osudu Giuseppe Verdiho a také se představí mladý talent mezi tenoristy Daniel Matoušek, který je od minulé sezóny sólistou Opery pražského Národního divadla. „Mám radost, že naše pozvání přijal mladý český tenor s velkou budoucností Daniel Matoušek, zazpívá několik neapolských písní včetně slavné Santa Lucia,“ řekl dirigent Jan Kučera. Daniel Matoušek dodal: „Neapolské písně, které uslyšíte, jsou pro mě osobní záležitostí. Působí na mě jak z pohledu lásky k Itálii, tak i osobité texty těchto písní. Právě pro tento večer jsme pro vás vybrali čtyři nejlepší z nejlepších.“

fok2

Symfonický orchestr hl. m. Prahy FOK začal koncertovat ve Valdštejnské zahradě již v roce 1937 a pokračoval četnými koncerty především za dirigenta Václava Smetáčka, který řídil orchestr neuvěřitelných třicet let (1942–1972). Tradice byla přerušena v roce 1993, ale v roce 2014 se ji podařilo obnovit. Jak by se to mohlo nepodařit, vždyť koncerty se staly tak věhlasnými, že o nich napsal povídku Bohumil Hrabal. Znáte ji? Jmenuje se Prokopnutý buben.

Koncert se koná ve spolupráci se Senátem Parlamentu České republiky a pod záštitou senátora Jiřího Drahoše.

Slovo dramaturga Martina Rudovského: „Pražští symfonikové obnovili za pomoci Senátu před devíti lety smetáčkovskou tradici koncertů ve Valdštejnské zahradě. Co vše už za těch pár let její zdi slyšely a prožily! Osm nádherných prosluněných happeningů s hity klasické a filmové hudby, zpívající a tančící publikum napříč generacemi i národy, ale i posmutnělý koncert jen pro televizní kamery nebo podvečer mohutně zkrápěný deštěm, kdy nejdůležitějším dramaturgem byl radar pohybu mraků. Přesto nebo právě proto se na toto magické místo rádi vracíme, vždyť Sala terrena poskytuje tak unikátní, a přitom přirozené orchestrální zázemí. Vrátíme se i na začátku 89. sezóny, kdy orchestr opět povede dirigent a moderátor Jan Kučera.“

fok 1

FOK VE VALDŠTEJNSKÉ ZAHRADĚ 30. srpna 2023 od 17:00

BEDŘICH SMETANA Vltava
GIUSEPPE VERDI Předehra k opeře Síla osudu
NEAPOLSKÉ PÍSNĚ
FILMOVÁ HUDBA Gladiátor, Lawrence z Arábie

Daniel MATOUŠEK | tenor
SYMFONICKÝ ORCHESTR HL. M. PRAHY FOK
Jan KUČERA | dirigent
Vstupné dobrovolné.

Zdroj foto: Petr Dyrc

Zajímavé odkazy:

Dirigent Jan Kučera
http://bit.ly/3Q3rYvm
Tenorista Daniel Matoušek
https://www.daniel-matousek.com/bio
Anglická anotace ke koncertu
https://www.fok.cz/en/fok-wallenstein-garden-2


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Nechte se nalákat na Přehlídku netradičního filmu do Mladé Boleslavi

200fPřehlídka netradičního filmu se bude konat 26. až 28. září v Mladé Boleslavi a nabídne balkánskou kinematografii. Na naše zvídavé otázky nám u této příležitosti odpověděl Jan Černík, supervizor a vedoucí produkce festivalu a hlavní dramaturg Jan Gál.

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

PS: Pozor na depresi! Silný příběh o smrti partnera a trnité cestě jeho ženy zpět do života

ps miiluji te200Považuji se za emočně stabilního člověka, ale na straně 34 jsem si uvědomila, že je to už potřetí, co při této knize roním slzy.

...

Divadlo

Vitamín D aneb Divadla spolu!

vitaminD 200Divadelníci z nejrůznějších koutů celé republiky se spojili v unikátním, společném projektu, který všem divákům umožní být při tom. Zástupci třinácti divadel od Chebu až po Ostravu si vymysleli společnou kreativní výzvu, v rámci které každý zúč...

Film

Nový dokument ukazuje cestu k sebepoznání. Jak ji najít poradí i Jaroslav Dušek a Tomáš Klus

senepoznani 200Komunita Go Freedom představuje dokumentární film Sebepoznání, jehož součástí je také doprovodná kniha, která slouží jako příručka na cestě za poznáním sebe sama. Hlavním cílem obou počinů je pomoci lidem v nynější nelehké době uvědomit s...