Kalendář plný moravských písní a originálních obrazů

Kalendář plný moravských písní a originálních obrazů

Tisk

musica folklorica 200Originální poetika obrazů Františka Pavlici a um cimbálové Musiky Folkloriky se protíná v novém albu, hudebním kalendáři, nazvaném Rok na Slovácku.

 

 

Album Rok na Slovácku je zhudebněný malovaný kalendář Františka Pavlici na rok 2023. Nová nahrávka propojuje obrazy a písně slavného moravského regionu - Slovácka. Malíř František Pavlica se svojí neopakovatelnou poetikou vytvořil obrazy zachycující současný život a udržování moravských lidových tradic. Musica Folklorica sestavila a nahrála ke každému obrázku z kalendáře sadu písní. Vznikl tak originální kalendář, který předkládá unikátní vizuální i hudební odkaz jedinečného moravského regionu. Na nahrávce uslyší posluchači také Martina Hrbáče, Josefa Kútného, Martina Prachaře, Annu Pavlincovou, Veroniku Malatincovou, Sáru Slovákovou, dětský sbor, sbor sólistů a ženský sbor Oskoruša.

„Vytvořit tematické sady písní podle jednotlivých měsíců bylo přirozeným procesem kopírujícím lidové zvyky a události v běžném roce, reflektující smutek i radost, práci i odpočinek. Natočili jsme například sadu písní o malování, která je nepřímou vzpomínkou na návštěvu Augusta Rodina na Slovácku, rozverné taneční písně ve stylu antiMetoo a kalendářní rok uzavřeme tradičním vánočním vinšem, který se na Horňácku předává z generaci na generaci,“ dodává cimbalista Petr Pavlinec.

Musica Folklorica

Musica Folklorica (Miroslav Kolacia, Pavel Popelka - housle, Michal Uhříček - viola, Martin Slovák - kontrabas, Petr Pavlinec - cimbál) dokáže svojí hrou jemně pohladit po duši i založit požár, vymknout se z obvyklých klišé a vydat se naprosto nečekaným směrem. Ačkoli jsou jejich doménou především originální autorské úpravy melodií z rodného Horňácka či z moravsko-slovenského pomezí, virtuozní hudebníci se nebojí ani odvážných crossoverových projektů, jako třeba propojení folkloru s metalem. Kapela nahrála více jak desítku alb, z nichž například nahrávka Dušan Holý & Musica Folklorica: Nejen zahrádečky, byla nominováno na žánrovou cenu Anděl 2015.

Musica Folklorica 3

František Pavlica

Narodil se v roce 1971, žije a tvoří v Hroznové Lhotě. Od roku 1986 je členem výtvarné skupiny klubu kultury v Uherském Hradišti, který v 80. letech vedl významný pedagog, teoretik a historik umění prof. Igor Zhoř z Brna. Ten měl bezesporu na mladého výtvarníka vliv, stejně jako v praktickém malování ho ovlivnily návštěvy u malíře Karla Benedíka z Veselí nad Moravou. František Pavlica každoročně organizuje v Hroznové Lhotě výstavy výtvarníků a také tzv. „vojšický plenér” se svými kamarády. V Římě vytvořil výzdobu vstupní haly poutního domu Velehrad, ve Strážnici mozaiku na Živnostenském domě. Ve své výtvarné činnosti se kromě malby věnuje grafickým technikám a jejím možnostem. A to nejenom jako výtvarník, ale i jako tiskař ve své litografické dílně v Hroznové Lhotě, kterou otevřel v roce 2010.

musica folklorica obalka

Umělec: Musica Folklorica a František Pavlica
Album: Rok na Slovácku
Datum vydání: 25.11.2022
Label: Indies Scope

Více informací: www.indies.eu


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Rád by som hral na najväčšom hudobnom festivale na Slovensku“ Legendárny saxofonista Bill Evans

jazz 200Na Gypsy Jazz festivale sa predstavil legendárny saxofonista Bill Evans. Zveril sa nám, že by rád zahral aj na Pohode. Celý článok o akcii nájdete ZDE

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Nevěsta ze zámoří

Nevesta ze zamori 200Jak je u Hany Marie Kӧrnerové zvykem, je tato kniha opět brilantním dílem, plným lásky, romantiky, dobrodružství a napětí.

...

Divadlo

Zábava, zážitky, emoce. Léto ve Švanďáku nabídne oblíbené komedie i čerstvou novinku, hrát se bude za každého počasí

svandak 200Úspěšné inscenace, které zaručeně pobaví, i jednu chytlavou novinku nabídne v létě divákům pražské Švandovo divadlo, kde se letos plánuje hrát i o prázdninách. „Léto ve Švanďáku“ potrvá 30 večerů a uskuteční se od 25. června do 10. července a pot...

Film

Producent a režisér Petr Jákl dotočil velkofilm Jan Žižka!

Zizka perex
První prosincový víkend padla v Nymburku poslední klapka historického velkofilmu Jan Žižka, jehož název pro zahraničí bude Medieval. Po třech měsících režisér Petr Jákl vymění téměř každodenní starost o třistačlenný štáb na place za náro...