Autorské písně Vladimíra Javorského v šansonovém hávu

Autorské písně Vladimíra Javorského v šansonovém hávu

Tisk

Javorsky200Nové debutové album Ještě je (Indies Scope 2022) zachycuje písně Vladimíra Javorského v produkční a aranžérské péči Mariana Friedla.

 

 

 

Vladimír Javorský je znám hlavně jako skvělý filmový a divadelní herec, který ztvárnil desítky fil-mových i divadelních rolích. Své publikum si ale získává i na hudební scéně. Ať už sólovými výstu-py s kytarou či ukulele v rukou, nebo jako spoluhráč Miroslava Kemela na jeho koncertech a al-bech.

CD Ještě je je autorským debutem Vladimíra Javorského, na němž zpívá převážně vlastní písně a hraje na kytaru. Produkční a aranžérské práce se společně s lidovými flétnami, klarinetem, malým cimbálem a zpěvem ujal Marian Friedl, známý mj. díky jeho albům Beránci a vlci (2016), 11 PO-DOB LÁSKY (2020) či Černobílý svět (2022). Na CD dále účinkují Friedlovi dlouholetí spoluhráči Petra Jelénková (zpěv), Štěpán Flagar (klavír), Martin Kocián (kontrabas), Michal Wierzgoń (bicí). Studiový záznam sedmnácti skladeb alba vznikl v Tonstudiu Rajchman v Dolních Bojanovicích za zvukařské péče Petra Prokopa, mix a editace provedl Martin Kocián, mastering Broněk Šmid. Bu-klet doplňují ilustrace Matěje Formana, o grafickou úpravu se postarala Zuzana Vojtová. CD vychá-zí u vydavatelství Indies Scope 11. 11. 2022.

Speciální koncerty u příležitosti vydání alba:

Ostrava 2. 12. 2022 - 19:00, Klub Parník (www.klub-parnik.cz)
Praha 4. 12. 2022 - 19:30, Vodárenská věž Letná (www.vodarenskavezletna.cz)
Rožnov p/R 5. 12. 2022 - 19:00, Brillovka (www.fujare.cz)
Brno 7. 12. 2022 - 19:30, Leitnerka (www.leitnerka.cz)

Javorsky2

Slovo producenta Marian Friedla: Při zpracovávání Vláďových písní jsem se pokusil co nejvíce pochopit jeho estetické parametry a v rámci nich pak drobné intimní skladbičky rozvinout do reálných písní tak, abych v nich podtrhl jejich zvláštní nepopsatelné kouzlo. Vzniklo album, které člověka okamžitě vtáhne a provede krajinami, v nichž si odpočine od tíže dneška. Vyzařuje naději a lásku. Lze na něm zaslechnout trochu šansonu, jazzu, klasiky, folku, špetku lidové hudby východní Moravy a Slezska či world music a ještě mno-hem více... Uslyšíte prostě zpívat duši Vláďi Javorského.

Slovo Vladimíra Javorského: Z popěvků pasáčka vepřů se díky Marianovi Friedlovi a skvělé kapele staly písničky. Tak snad vám udělají radost.

Javorsky

Umělec: Vladimír Javorský
Album: Ještě je
Datum vydání: 11. 11. 2022 / label: Indies Scope

1. Tatíčkovi
2. Fiala
3. Ež ja pujdu z Běle
4. Bílý květ
5. Kočár
6. Ty jsi se mi zdála
7. Do kameňa
8. Na mezi
9. Čerti
10. Motýli
11. Bílá husa
12. Hvězdy
13. Pámbu
14. Pokoj
15. Ticho
16. Tráva
17. Ještě je

Celkový čas / Total time: 50:18

Hudba a texty Vladimír Javorský kromě Ež ja pujdu z Běle (lidová píseň) a Motýli (text Miroslav Kemel).

Zdroj foto: Zuzana Bönisch

Více informací:
Odkazy na streaming: https://bit.ly/javorsky22TUNE
Indies Scope: www.indies.eu/alba/6129/jeste-je/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Richard Műller - rozhovor pro festival Benátská! s Impulsem

mullerSlovenská legenda, která je na špici československé hudební scény již třicet pět let, vystoupí na festivalu Benátská! s Impulsem v pátek 26. července v doprovodu 11 famózních hudebníků. Nádherné skladby Richarda Müllera zazní jak ještě nikdy předtím. Ci...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Sny a podsvětí podle Jamese Hillmana

Hillman (2)

Pokud znáte amerického jungiánského psychologa Jamese Hillmana, pak bude tato nově vydaná kniha Sny a podsvětí z nakladatelství Portál pro vás opravdovou lahůdkou. Pokud jej neznáte, ale zajímáte se o Jungovu p...

Divadlo

Třeskutá komedie podle hry Carla Goldoniho Sluha dvou pánů s písněmi Granta Oldinga

Sam na dva sefy200Když v roce 2011 umělecký ředitel londýnského National Theatre Nicholas Hytner zvažoval, že jeho divadlo mezi záplavou vážných dramat potřebuje nasadit výrazný komediální titul, navrhl jeden z jeho dramaturgů prověřenou klasik...

Film

Bizarní hříčka Davida Cronenberga jménem Cosmopolis

comopolis pattinsonDavid Cronenberg (Moucha, Dějiny násilí, Východní přísliby) patří k jedněm z nejzajímavějších režisérů současnosti. Robert Pattinson (Twilight sága) naopak k těm nejvysmívanějším hercům z aktu...