Zahájení kulturní akce V. Národní setkání hudebních souborů seniorů se blíží

Zahájení kulturní akce V. Národní setkání hudebních souborů seniorů se blíží

Tisk

narodni setkani 200Jedinečná pražská událost věnovaná hudebním souborům seniorů je za dveřmi. Už v pátek 30. září se uskuteční zahájení pátého ročníku Národního setkání hudebních souborů seniorů (NSHSS), které pořádá Unie českých pěveckých sborů ve spolupráci se Zpěváckým spolkem Hlahol.

 

Akce se koná ve dnech 30. září a 1. října 2022, během kterých mohou návštěvníci zažít nabitý program. Celá událost bude zahájena streamovanou odbornou diskusí v pátek 30. září od 18:00 v sále pražského Hlaholu. Diskuse se zaměří na témata vázající se k seniorským sborům a obecně k aktivnímu životu ve stáří a bezvěké společnosti. Na debatu naváže Zahajovací koncert od 19:00, který posluchačům nabídne kombinaci živých vystoupení a hudebních video nahrávek pěveckých sborů.

Druhý festivalový den započne setkáním na Slovanském ostrově ve 13:00, kde jednotlivé sbory krátce představí svůj repertoár a následně si všichni společně zazpívají. Oslavy Mezinárodního dne seniorů v rámci NSHSS budou pokračovat Velkým koncertem od 16:00 v sále pražského Hlaholu. V rámci tohoto koncertu bude udělena Cena Bedřicha Smetany, která je nejvyšším národním sbormistrovským oceněním za celoživotní záslužnou činnost v oblasti sborového zpěvu. Letošní laureátkou ceny byla zvolena sbormistryně Magda Martincová.

narodni setkani2

Celkem na akci vystoupí 12 seniorských hudebních uskupení z celé České republiky: Academic senior Špalíček (Cheb), Dobrovan (pěvecký sbor města Dobrovice, z.s.), Jirkovské seniorky (Jirkov), Krnovský dámský sbor LEGATO (Krnov), Pěvecký klub seniorů Retro (Praha), Pěvecký soubor Dolinka (Havlíčkův Brod), Pražský pěvecký sbor Smetana, Sbor Elpida (Praha), Smíšený pěvecký sbor Uničov, Senior Melody (Louny), Seniorský pěvecký sbor Matylda a Tylda (Liberec) a Veselí zpěváci (Remedium Praha). Jako host se zúčastní i dívčí pěvecký sbor Chorus Puellaris (Černošice).

narodni setkani 1

Pátý ročník Národního setkání hudebních souborů seniorů pořádá Unie českých pěveckých sborů ve spolupráci se Zpěváckým spolkem Hlahol. Festival je realizován s podporou Ministerstva kultury, Nadace Český hudební fond, Nadace život umělce, Městské části Praha 1. Akce se koná pod záštitou Ministerstva kultury, Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, 1. místostarosty Městské části Praha 1 Petra Burgra, předsedy Výboru pro kulturní výstavnictví, cestovní ruch a zahraniční vztahy ZHMP Jana Wolfa, děkana Pedagogické fakulty UK prof. PeadDr. Michala Nedělky, Dr. a sbormistra a pedagoga prof. PeadDr. Jiřího Koláře.

Vstup na všechny události NSHSS je za dobrovolné vstupné. Na sobotní koncert ve Velkém sálu Hlaholu však veřejnost, vzhledem k omezené kapacitě, žádáme o rezervaci místa na e-mailu: Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript nebo na tel. +420 608 986 230.

narodni setkani logo

Více informací:
Web: Seniorské sbory
Událost na Facebooku: V. Národní setkání hudebních souborů seniorů


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Cíl veškerých mých psavých snah je jediný – dělat dětem radost,“ říká s úsměvem spisovatelka Daniela Krolupperová


altDaniela Krolupperová je velmi pilná spisovatelka. V loňském roce vydala šest knížek ve čtyřech nakladatelstvích, letos k nim přidala další – dobrodružný příběh Společenstvo klíčníků. Protože její nová knížka m...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Vzhůru na Britské dobrodružství

britske-dobrodruzstvi-jamese-martina 200Nakladatelství Slovart vydalo další knihu šéfkuchaře Jamese Martina, který je v České republice známý z TV Paprika, kde ho mohli diváci sledovat, jak cestuje v Citroënu 2. Po jeho francouzs...

Divadlo

Nebezpečné hry irského tance

Lord perex1. listopadu jsme měli možnost zhlédnout další unikátní taneční show Lord of the Dance, tentokrát s názvem "Dangerous games". Představení proslulého Michaela Flatleyho opět nezklamalo.

...

Film

KRÁL ARTUŠ: LEGENDA O MEČI

Artus plakat (2)Guy Ritchie, jenž pozornost na sebe upoutal adrenalinovým uchopením příhod Sherlocka Holmese, se v obdobně „nabušeném“ stylu vypravil k artušovské legendě – a spolehlivě pohřbil všechnu její poezii. Do ponura laděná fantasy s fantaskn...