Na knihu mapující českou rapovou scénu lidé přispěli více než půl milionem korun! Kniha bude poctou nejoblíbenějšímu žánru současnosti

Na knihu mapující českou rapovou scénu lidé přispěli více než půl milionem korun! Kniha bude poctou nejoblíbenějšímu žánru současnosti

Tisk

ceskej rap 200Knižní projekt českej rap, který má za cíl dát každému čtenáři možnost proniknout do samotných kořenů českého rapu, má za sebou velmi úspěšnou crowdfundingovou kampaň na portále Donio.cz. Pomohlo více než tři sta přispěvatelů – společně vybrali přes půl milionu korun. Celý projekt má na svědomí DJ Poeta, zkušený novinář a moderátor hiphopového rádia Spin. Spolu se svým týmem se rozhodl vytvořit knihu, kterou sám postrádá. Knihu, kterou mohou všichni přispěvatelé i další příznivci očekávat na podzim roku 2021.

 

Crowdfundingová kampaň českej rap běžela pod motivující výzvou: Podpoř českej rap! Přispěvatelé za své peníze dostali nejen skvělý pocit z podpory české hudební scény a z podpory výborného nápadu moderátora Ladislava Poety Zemana a jeho týmu, ale také některou z atraktivních odměn. Získat tak mohli například knihu českej rap v předstihu, knihu podepsanou některým z raperů nebo merch knihy. Připraveny byly i autentické zážitky jako soukromá prohlídka rádia Spin nebo možnost navštívit backstage na připravovaném křtu knihy českej rap.

„Chtěl bych ze srdce poděkovat všem, kdo přispěli a pomohli tak ke vzniku první knihy o českém rapu! Ukázalo se, že je o knihu zájem a není to jen můj sen. Mám z toho obrovskou radost,” děkuje tvůrce knihy DJ Poeta.

ceskej rap1

O knize českej rap

Česká rapová scéna zažívá posledních pár let svůj největší boom a rap samotný se stal mainstreamem všude na světě. Čeští rappeři ovládli hudební žebříčky a na Youtube i Spotify lámou rekordy v počtu zhlédnutí a přehrání. Už dávno nejde o alternativní žánr pro teenagery, poslouchají ho lidé napříč generacemi i sociálními skupinami. Přesto však v Česku nemáme knihu o jeho kořenech a osobnostech, které jej formovaly. Neexistuje dokonce ani web, který by český rap reflektoval chronologicky a v souvislostech.

„Knihu o českém rapu jsem si vždycky chtěl přečíst. Po 25 letech intenzivního fanouškovství mi došlo, že si ji budu muset napsat sám. A vesmír mi to naznačil také – když mi zavřel kluby a připravil mě o práci DJe. Zároveň je to velká radost a důvod potkávat se se zásadními postavami mého oblíbeného žánru,“ říká DJ Poeta.

Kniha českej rap vyjde na podzim 2021 a přinese exkluzivní rozhovory se zásadními jmény jednotlivých dekád. Nebude chybět například Orion, čerstvý vítěz ceny Anděl Yzomandias, Paulie Garand, Nik Tendo, Rest, Vladimir 518, Hugo Toxxx, James Cole, Marpo, Renne Dang, Hasan, Dj Wich, Bass (Chaozz), Pastor, Viktor Sheen, Maniak, Ben Cristovao a spousta dalších. Rozhovory doplní fotky vytvořené čistě pro tuto knihu. Osobnosti českého rapu vzpomínají na své začátky, milníky kariéry i na situace, které často zůstaly ukryté i před nejvěrnějšími fanoušky. Díky tomu, že knihu tvoří tým lidí spojených s rapovou scénou, padla řada nečekaných otázek a o to zajímavějších odpovědí. A navíc – kniha bude originálním způsobem interaktivní, aniž by interaktivní prvky narušovaly samotnou četbu. 

ceskej rap2

Jednotlivé části a rozhovory propojí příběh a osobní vzpomínky DJe Poety, který byl u mnoha zásadních okamžiků rapové scény posledních 20 let a často se stal i „zapisovatelem“, jakožto autor publicistických výstupů v médiích, např. v časopise Street, serveru T-music, Českém rozhlase, rádiu Wave, rádiu Spin ad. Mnohokrát se objevil na obrazovce České televize jako odborný host na téma rap a RnB. Živě zpovídal řadu zahraničních interpretů – 50 Cent, Ice Cube, Raekwon (Wu-Tang Clan), Dizzee Rascal, Guru (Gang Starr), Alchemist, EPMD, Onyx, De La Soul a další.


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rád utíkám do vnitřního světa, říká herec Petr Franěk

petr franek200Zatímco asi před třiceti lety ho viděl v dramatu Maryša v Městském divadle Zlín, kde představoval Francka, letos jsem viděl Petra Fraňka také v Maryši, ale v roli hospodského. Hru nastudovalo Divadla Radka Brzobohatého a já tak mohl po letec...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Pojďte se bát s květinářkou s temnou minulostí

ani mrtva ani ziva 200Ani mrtvá, ani živá – takový je název nového thrilleru z pera rakouské spisovatelky Ursuly Poznanski. Kniha vyšla v květnu u nakladatelství Kalibr a na více než tři sta stránkách rozehrává napínavý příběh o tom, jak člově...

Divadlo

Divadlo doma na Valentýna: Nosatý romantik Cyrano, Lucie Bílá jako Carmen. Jen dokoupit květinu

Lucie Bílá jako CarmenRůže, čokoláda a divadlo! Ať už jste v páru, nebo single, vyberte si na Valentýna jako doprovod některou z vašich divadelních postav. S divadelními tipy Dramoxu si na své přijdou milovníci ulítlých komedií, shakespearovské klasiky i muzikál...

Film

Filmy z karlovarského festivalu

54kviff 200Letošní karlovarský filmový festival skončil a oceněné tituly jsou již známy. Nebudu se k nim vracet, protože zajímavější než snímky ze soutěžních sekcí, zpravidla druhořadé, méně přínosné i přitažlivé, jsou díla uváděná mimo soutěž. Soustředí...