Náboj, barvitý hlas, živé nástroje. Nové album Michala Prokopa hoří i zapaluje!

Náboj, barvitý hlas, živé nástroje. Nové album Michala Prokopa hoří i zapaluje!

Tisk

michal Prokop 200„…nastartuješ motor, zní to jako hrom…,“ zpívá Michal Prokop ve skladbě Nebe anebo cesta do pekel, která otevírá nové album Mohlo by to bejt nebe… Takto prozaicky by bylo možné shrnout i celé CD (a 2LP). Má náboj, barvitý hlas, živé nástroje.

 

 

Jedná se o dvanáct původních skladeb a jednu cover verzi (Ježkův, Voskovcův a Werichův Svět naruby), které – jak trefně uvádí anotace – „představují Prokopa a jeho kapelu Framus Five v klasické sestavě, doplněné mimořádným hosty – a ve skvělé formě“. „Na podstatě z blues úspěšně vycházejícího elektrického písničkářství se logicky nic nemění. Princip jedinečně zpívaného, melodicky silného a pečlivě vybranými slovy opatřeného repertoáru je opět dán,“ je též uvedeno v anotaci.

Po úvodní vypalovačce s hudbou Michala Prokopa a textem Milana Šaška následuje vážnější So Flong Luboše Andršta a Pavla Šruta. Skvostem je též kupříkladu píseň Pomoz mi s hudbou Michala Prokopa a textem Michala Bulíře. Jednou z nejsilnějších skladeb je Hoří Notre Dame z dílny kapelníka Precedensu Martina Němce: „…Cestou nahoru, hledám pokoru, co mi zbývá. Zdravím z Paříže, ona neví, že není věčná. Jako nejsme my, dole na zemi, smrt je vděčná…“

Nové album předznamenal singl a klip skladby Má vlast s Vilmou Cibulkovou (v režii Michala Skořepy) – Michal Prokop zhudebnil báseň Jiřího Žáčka, která vyšla v roce 2009 v knize Třetí poločas. „Textů, které reflektují současný stav společnosti, na albu cítím víc, ale tenhle společně s muzikou mi přišel jako nejlepší signál o tom, jaká ta deska vlastně je,“ uvedl Michal Prokop.

Má pravdu. „Ta země, která rodí kacíře a uhrančivě krásné zlatovlásky. Kde všichni věří jen své nevíře a gramofony chrčí Škoda lásky. Kde místo zlata třpytí se jen kyz, kde příliš často radost hořkne v hoře. Odvěká kořist hrabošů a krys, kde všechny cesty vedou k Bílé hoře…,“ zpívá v Mé vlasti.

Michal Prokop s kapelou Framus Five nadělil album u příležitosti svých 75. narozenin nejen sobě, ale především posluchačům. Koncertní křest alba by se měl uskutečnit v rámci festivalu Krásný ztráty Live ve Všeticích (13. – 15. srpna 2021), na který naváže turné po České republiky s lokálními křty. Zakončeno bude tradičním vánočním koncertem v Praze.

„…Poslední minuty, poslední den, tak nečum do pivá, moc času nezbývá. Zůstal tu jen, jen Last Minute Man…,“ zpívá v dalším ze silných textů Pavla Šruta (s hudbou Petra Skoumala). Do písně Deštník (Michal Prokop/Jan Lacina) je zase sloganem a pár zvuky elegantně vklíněna legendární skladba Yesterday. „…Zakazuju si snadné plány, beru si příklad z Dalajlámy, radím sám sobě: Vytrvej!..,“ zpívá též. Kdo chce zapalovat, musí hořet, což platí i pro hudbu. Nové album Michala Prokopa to naplňuje. 

michal Prokop 1

Prokop, M. Mohlo by to bejt nebe…
Stopáž: 54:29
(P): 2021 SUPRAPHON a.s., vydal SUPRAPHON a.s., 2021
Datum vydání: 28.05.2021

Hodnocení: 95 %

https://www.supraphonline.cz/album/617374-mohlo-by-to-bejt-nebe


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Fleret je lék, říká autor knihy Umělci na šňůře Jakub Malovaný

200rozInspicient Městského divadla Zlín Jakub Malovaný je autorem knihy Fleret - Umělci na šňůře. Podařilo se mu nashromáždit obdivuhodné množství informací o kapele a muzikantech, kteří jí prošli (a není jich málo), které pak šikovně prošpikoval historkami ze z...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Claudia Lazar, Monika Cordes: Vegetariánské dobroty

Vegetarianske-dobroty-box-na-web (2)36 tipů na kartičkách. Zdá se vám to málo? Jen do chvíle, než se těmi recepty pěkně jeden po druhém proberete. Pak zjistíte, že jsou to základy pro různé další obměny, které vynikají především ná...

Divadlo

Sněhurka a já: Pohádkový muzikál pro celou rodinu

Snehurka a ja 200Daisy je na prahu dospívání. Miluje pohádky, jejich srozumitelnost, daný řád, šťastné konce. Věří, že to podobně může fungovat i v opravdovém životě. Setkává se ale s nepochopením, znejistěním… Když se podívá do zrcadla, neví, koho v...

Film

Probudím se včera vás udrží v pozoru až do konce
ImageFilmů o mladých a nešťastných láskách či dospívání máme na skladě mnoho. Co takhle se vrátit do minulosti a změnit to, na co nejsme po právu hrdí, a nebo si jen jinak přeplánovat svojí budoucnost. Tak tohle se splnilo hlavnímu hrdi...