„Jazz může poslouchat i laik“, tvrdí špičkový akordeonista Vojtech Szabó

„Jazz může poslouchat i laik“, tvrdí špičkový akordeonista Vojtech Szabó

Tisk

Szabo 200Dokazuje to svým novým albem Szabotage, které se stalo Albem týdne stanice ČRo Jazz. Vojtech Szabó bezesporu patří k evropské interpretační špičce ve hře na akordeon, což svým druhým albem Szabotage, navazujícím na prvotinu Play accordion z roku 2018, více než potvrzuje.

 

V jeho rukách nástroj ožívá neuvěřitelnou škálou podmanivých tónů, střídá barvy a tempa, aby posluchače přivedl až k vrcholnému požitku z hudby.

Stále více se prosazuje i jako autor a aranžér. Na CD Szabotage zazní tři jeho melodie, kromě titulní skladby také Song for Julie věnovaná manželce a Little 5/4 samba napsaná pro dceru. Celé album je provedeno v moderních aranžích, ovšem při zachování Vojtechovy virtuozity, a tím má možnost zaujmout i širší publikum než jen vyznavače klasického, mnohdy až těžko stravitelného jazzu. Na albu zní libozvučné melodie plné hudebních nálad, emocí a napětí.

Doprovodná kapela ve složení Pavol Bereza – kytara, Ján Rigó – kontrabas a Josef Bagár – bicí s Vojtechem souzní v ideální harmonii a společně svými instrumentálními schopnostmi dodávají i klasickým standardům D. Ellingtona nebo D. Gillespieho nový, neotřelý rozměr.

„Říká se, že vydat sólové jazzové album znamená mnohdy sabotáž vlastní kariéry“, s úsměvem podotkl Szabó a dodal: „Pevně doufám, že v mém případě to tak nebude a album si najde cestu k posluchačům“.

Ačkoliv se Szabó věnuje převážně jazzové, francouzské a argentinské hudbě, progresivním stylem a hrou na elektrický akordeon oslovuje i popové a rockové publikum. Vedle koncertování se stará o mladé akordeonisty a pořádá výchovné koncerty.

Repertoár Vojtecha Szabó zahrnuje virtuózní skladby od tradičního argentinského tanga až po tango nuevo Astora Piazzolli, francouzské valse mussette, filmovou hudbu, vlastní skladby, jazz / swing a skladby Richarda Galliana. Každá ze skladeb zaznívá v jeh podání vždy trochu jinak, pokaždé s plnou dávkou improvizace.

Vojtech Szabó absolvoval hru na akordeon ve třídě Mgr. art. Nadi Varínské na Konzervatóriu v Bratislavě, od roku 2009 se věnuje i pedagogické činnosti. V roce 2009 založil trio Tango Argentino, od roku 2010 spolupracuje s Filharmonií Bohuslava Martinů Zlín, se kterou vystupuje jako sólista. Od roku 2012 hraje s Pražským výběrem, od roku 2014, kdy byl speciálním hostem na CD Pavla Šporcla Gipsy Fire a následném turné k CD – Gipsy Fire Generali Tour 2014, je pravidelným hostem Šporclových koncertů. Je také zastupován houslistovou agenturou ŠPORCL ARTS.

Szabo 1

Autor foto: Lenka Hatašová

Více informací:
https://www.facebook.com/szaboakordeon
www.vojtechszabo.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Václav básně nerecituje, on je vypráví

kumpáni perexV lednu 2006 hrál Honza Paulík na jedné vernisáži v kladenském zámku na kytaru, přišel za ním recitátor Václav Fikrle a řekl mu: „Prosím vás, do toho vašeho hraní bych si uměl představit, že bych něco povídal.“ ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Televize jako loď s otroky na palubě

lod s otroky perexPublicistu a investigativního novináře Josefa Klímu není nutno dlouho představovat. Jeho knížky mají svůj okruh čtenářů, v této se ale poprvé představuje jako autor detektivky. Knížka vznikala v rozmezí pěti let a zahrnuje po...

Divadlo

Vstupte do světa fantazie, příběhů a nevšedních úkazů! Vstupte do světa pouličního divadla!

AirGym Art company  šerosvět  3 (2)Ve dnech 12. – 18. července se koná již 15. ročník pražského festivalu pouličního divadla Za dveřmi. Čekají vás divadelní a novocirkusová představení v podání českých i zahraničních umělců, ko...

Film

Febiofest se uskuteční na konci září. Podporu hledá na Hithitu

febiofest 200Koronovirová situace poznamenala osobní i pracovní životy nás všech. Tým Mezinárodního filmového festivalu Praha – Febiofest musel letošní ročník, který se měl uskutečnit v březnu, odložit na termín 18. až 25. září. Tisíce vytištěných progra...