Novinkovým albem O Lásce Hana Zagorová dokázala, že už je velká holka

Novinkovým albem O Lásce Hana Zagorová dokázala, že už je velká holka

Tisk

o lasce 200O novém albu Hany Zagorové, které vydal Supraphon právě ve dnech jejího životního jubilea, se mluvilo už hodně dlouho předtím. Avizováni byli totiž autoři, kteří pro ni ještě nikdy nic nenapsali, díky čemuž měla tato informace málem až nádech senzačnosti. Když pak album, které se jmenuje O Lásce, v září vyšlo, fajnšmekři i skalní fanoušci mohli být spokojeni. Novinková deska jedné z nejpopulárnějších českých zpěvaček s sebou nese pečeť kvality a velkou dávku osobitosti.

Nové barvy i nápěvy a nějaká ta milá překvapení, to mě potkalo při poslechu aktuálního alba Hany Zagorové. Supraphonská deska se jmenuje podle úvodní písničky Ondřeje Brzobohatého O Lásce a de facto prozrazuje téma i styl. I když se jeden můj kolega vyjádřil, že se mu na novém albu Zagorky líbí čtyři pět věcí a že si zase jede ve starých šablonách, já jsem poněkud jiného názoru. Podle mého soudu je tam těch zajímavých písniček přece jenom více, hlavně se mi líbí žánrová rozmanitost, která sahá od šansonku přes popík až po čardáš či názvuky klezmeru.

Zajímavá jsou ostatně i jména autorů jako Radůza, Martin Chodúr či Michal Hrůza, ale také Márdi ze skupiny Vypsaná fixa, Jiří Hradil z kapely Tata Bojs, David Dvořák z Kašpárka v rohlíku nebo Andy Čermák z formace Sunflower Caravan... Tito všichni se postarali o poněkud "jinou Zagorku", která mne nakonec oslovila. Z dalších autorů nechybějí ani osvědčená jména typu Petra Maláska, Jiřího Zmožka, Jiřího Březíka, Jana Krůty či Václava Kopty, ale i ti se jistě snažili vytáhnout.

Výsledkem je deska, která se dá poslouchat v celku a podle mého názoru jen tak nezevšední, což spadá i na vrub samotné interpretky. Její vokální projev se těžko změní, což ani nejde už jenom vzhledem k tomu, že tento svůj styl šperkovala po pět desetiletí. A pak také, kdyby se najednou snažila o něco jiného, už by to asi nebyla ta stará dobrá Zagorka.

Ve výrazu je křehká i dramatická, ale hlavně přesvědčivá. Má tu hodně silných míst, ale také měla na čem stavět, ty písničky nejsou tuctové... Až je mi líto, že je to možná jeden z posledních projektů dnes už sedmdesátileté zpěvačky, která neodmyslitelně tvoří historii české pop music. Ale takových interpretek, které začínaly v šedesátých letech minulého století a které doposud nepověsily zpívání na hřebík, má naše česká scéna ještě několik.

V příštím roce oslaví sedmdesátku jiná hvězda, která se na scéně drží také pěkně dlouho. Jako jedna z mála spolupracuje s mladými autory a její repertoár je toho důkazem... Že to Heleně Vondráčkové pořád zpívá, dokládá i muzikál Mamma Mia!, kde má hlavní roli. Mám radost, že má roztočené novinkové album s lidmi, kteří mohou přinést vzruch a novum. Podle posledních zpráv to bude velké překvapení, neboť prý bude znít o poznání jinak než její poslední alba.

Ale zpět k její vrstevnici Haně Zagorové, o jejímž novinkovém albu O Lásce je teď právě řeč. V daném žánru je interesantní, mnohovrstevnaté a v kontextu s její kariérou patří rozhodně k těm nejlepším, nejvyzrálejším - ještě aby ne! Nakonec Zagorka je už přece velká holka!

o lasce

{youtube}bZbW-TqEYOs{/youtube}


Foto: Supraphon


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rozhovor Barbora Mochowa: Chci dosáhnout hutnějšího zvuku

BarboraMochowa-2aBarbora Mochowa upoutává posluchače svých koncertů éterickým hlasem a zasněnými písničkami, které se pohybují na pomezí populární a vážné hudby. Na koncertech se doprovází na klavír, někdy ji doplňují hudebníci ze smyčcového U...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Pohádka o kriminálním antihrdinovi

pinokio 200Prý je tato kniha ošklivou pohádkou pro dospělé děti. Že by se nám rodil nový žánr? To asi ne, ale autor knihy znovu na scénu povolává policejního komisaře Everta Bäckströma. A jeho vlastnosti jsou opravdu docela nechutné, a když k tomu přičtu neu...

Divadlo

Sedm známých osobností věnovalo šest zážitků a jeden obraz do unikátní charitativní online aukce pro Divadlo Viola

Viola200Tereza Kostková, Miroslav Donutil, Václav Vydra, Jiří Dvořák, Ivo Kahánek, Marek Eben, Jiří Anderle. Oblíbení a vítaní hosté na jevišti Divadla Viola se spojili, aby společně s aukční platformou Arts Bay a Prague Business Clubem pomohli legendární uměl...

Film

Karel Schinzel Člověk, který obarvil svět. Podpořte výrobu dokumentu na Startovači

schnitzel perexV sítnici lidského oka je zhruba 7 000 000 čípků umožňujících vnímat člověku 10 milionů barev kolem sebe. Pro běžného člověka je to samozřejmost a nevnímá tak složitý mechanismus, ale s nástupem éry černobíle fotografie vzniká logická o...