Na svém debutovém albu Bosa se Markéta Zehrerová prezentuje v tom nejlepším světle

Na svém debutovém albu Bosa se Markéta Zehrerová prezentuje v tom nejlepším světle

Tisk

bosa perexŽánrově pestré a přesto kompaktní a jako z jednoho kusu působí debutové album zpívající herečky Markéty Zehrerové. Nahrávka vznikla ve spolupráci se skladatelem a aranžérem Eduardem Parmou a podle jedné z písní dostalo novinkové CD název Bosa. Ta už ostatně z ní v hitparádách. Talentovaná interpretka rozhodně neprohloupila, když se spojila s hudebníkem Parmova formátu. Výsledkem je netuctové album, které překvapí hudební kvalitou a skvěle zvládnutou profesionalitou.

Nahrávka alba obsahuje celkem patnáct původních písniček plus jeden bonus v podobě zremixované písničky Kartářka. Autorem všech je Eduard Parma, který překvapil rozmanitostí své autorské potence. Zkušené zpěvačce Markétě Zehrerové, která zpívá léta s Boom! Bandem a která si prošla i několika muzikály, nemohl udělat lepší službu. Písně, které v jeho Sokit studiu natočila, mají hloubku a - pokud je budou hrát rádia - i hitové ambice.

Působivé jsou už první tři písně - Korida, která zní jako šlágr napsaný pro Eurovision Song Contest, hitový Kormorán nebo titulní bosa nova Chodím bosa - které otevírají album. Hudebně, textově i pěvecky jsou však zajímavé i ty ostatní.

K nejsilnějším písním patří určitě jakoby francouzský šanson Blízko u Seiny nebo "protidrogový" duet s Ilonou Csákovou Ledová královna průšvihů, k němuž napsal text Michal Stein. Stejný autor napsal texty ještě ke dvěma písním (K šílenství mě doháníš, Tváří v tvář), nicméně výsadním textařem je Jaroslav Salač. Všímá si i témat, které nejsou v pop music zrovna typická (Babybox) a jsou vzdálená omšelým banalitám.

bosa 1

Písně mají moderní aranžérský kabát, promyšlené sborové party a zvuk, což očividně vyhovuje i interpretce. S nápady Eduarda Parmy si pohrává a baví ji to. Byla to prý vlastně náhoda, když se náhodou setkali a domluvili se, že spolu něco natočí. A natočili. V dramaturgii Josefa Švehly vzniklo netuctové album, které spojuju bosa novu s funky, blues, šansonem či taneční odpichovkou, přičemž celek je jako z jednoho kusu.

"Eda je parťák. Nenakazuje, ale diskutuje. Svůj pohled na věc se snaží přiblížit a respektuje ten můj. No jasně, že jsme vždy neměli úplně stejný názor, nicméně jsme se uměli dohodnout. A doufám, že ne k blbu věci," přiznává Markéta Zehrerová, která se ve studiu nepotkávala jen s Parmou, ale také dalšími muzikanty.

Byli mezi nimi například Zdeněk Slezák, Leon Kemper, Josef Heblák, Hugo Paczolt nebo Tomáš Vincenc. Rap v písni Drsná holka z jihu patří Rastilavu Žitňanovi, zatímco hlas ze šansonu Blízko u Seiny patří Pavlu Valentovi.

Spokojený však může být i hudební tvůrce a producent alba Eduard Parma, který krátce po vydání CD prohlásil: "Náš tým je schopen tvořit v mnoha stylech. Je to spíš otázka budoucnosti, jakým směrem se budeme ubírat. A Markéta? To je úžasná zpěvačka s neobvykle krásným hlasem i podobným hudebním cítěním jako já."

A pod jeho názorem bych se klidně podepsal i já. CD Bosa prokazuje v drtivé míře jasnou kvalitu, a to ve všech složkách, kde jaksi na vatu nezbylo místo.

bosa 2

Název nosiče: Bosa
Interpret: Markéta Z.
Žánr: Pop
Skladby: Korida, Kormorán, Chodím bosa, Drsná holka z jihu, Marco Polo, Souznění, K šílenství doháníš, Blízko u Seiny, Ledová královna průšvihů, Kniha osudů, Babybox, Kartářka, Vyznání, Tváří v tvář, Slunce a láska, bonus - Kartářka (D. J. Mix)
Stopáž: 63.52 minut
Vydavatelství: SOKIT Records
Hodnocení: 95 %

Zdroj foto: SOKIT Records


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Začala jsem svým snům rozumět a vykládat je i druhým

Taťána KročkováNejdříve psala básničky, které, jak sama přiznává, byly spíše jakési přetlaky emocí a jejího silného vnímání. Pak přišly novelky ze života, v nichž mohla uplatnit svoji fantazii, která pracovala na plné obrátky. Později si jen t...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Ztracený končí na hřbitově

ztraceny perex
Příznivci spisovatele Tima Weaveriho se i v dalším, již sedmém románu, setkají s Davidem Rakerem, soukromým vyšetřovatelem zaměřeným na pohřešované lidi, a s Colem Healym, suspendovaným policistou. Čtenář už ví, co ho čeká, napínav...

Divadlo

Medicus: Dechberoucí příběh o touze umět pomáhat

Medicus200Historické období mezi 8. a 13. stoletím se v islámu označuje jako zlatý věk. Zatímco Evropa procházela temným středověkem, bojovala proti různým nájezdům a teprve se v ní ustalovaly budoucí národy, na Dálném východě probíhal obrovský vědecký, ekonomi...

Film

Začne 22. ročník Festivalu francouzského filmu

FFF perexMezi 20. listopadem a 1. prosincem 2019 se uskuteční v pořadí již 22. FESTIVAL FRANCOUZSKÉHO FILMU. Kromě Prahy zavítá do dalších českých a moravských měst – do Brna, Českých Budějovic, Hradce Králové a Ostravy. Opět nabídne bohatý p...