Brutal Assault festival již po dvacáté!

Brutal Assault festival již po dvacáté!

Tisk

brutal perexPozor, 5. – 8. srpna se v Jaroměři, v pevnosti Josefov koná kulatý dvacátý ročník festivalu Brutal Assault. Těšit se můžete na plus minus sto kapel a tento článek vám nabídne přehled zatím všech odtajněných. Základním motem festivalu je „Proti násilí a intoleranci!“

 

Festival Brutal Assault není pro metalisty ničím neznámým. Kromě Obscene Extreme nabízí přehlídku těch nejtvrdších a nejzářivějších hvězd nemainstreamového hudebního nebe, či pekla? V naší zemičce se letos koná již dvacátý ročník! Přehlídka extrémně laděných kapel, nádherné prostředí jaroměřské pevnosti a každým rokem se zlepšující a vylepšující služby pro návštěvníky. Stejně, jako rozličný doprovodný program – množství stánků, autogramiáddy, odpočinková zóna, kino, Marshall city. Co víc si může metalový fanoušek přát?

brutal 1

 

Abecední výčet kapel je následující:
AGALLOCH z Ameriky nabídnou alternativní doom metal.
ANAAL NATHRAKH z Velké Británie budou smažit ve stylu black/grind.
Kdo by neznal kanadské heavymetalisty ANNIHILATOR?
Asphyx, toť název death metalové kapely z Nizozemí.
Ze Švédska přijedou metaloví náladotvůrci AT THE GATES.
Podivní název BE´LAKOR ukrývá melodicko death metalové hochy až z daleké Austrálie.
Výborný death grind z Francie přiveze banda BENIGHTED.
Pro příznivce starého dobrého hard coreu tu máme jednu z nejpovolanějších kapel, BIOHAZARD.
Z Dánska dorazí death/thrash metalisté BLOOD EAGLE.
Já osobně jsme velmi zvědavá na švédský death metalový projekt BLOODBATH, v němž se prezentují členové kapel Katatonia, Opeth a Paradise Lost.
Potěšujícím překvapením je pro mě účast grindcoreácká mlátičky z Mexika, BRUJERIE. Tu si nesmím nechat ujít – jednak poslední desku Brujerizmo vydali v roce 2000 a jednak je jejich složení velmi proměnné – nikdy nevíte, v jaké sestavě se vám podaří je vidět.
Lahůdkou pro death metalisty jistě bude vystoupení legendárních amerických CANNIBAL CORPSE. Jejich precizní podání hudby je vždy zážitkem samo o sobě.
Mladíci CARNIFEX předvedou death core made in USA.
Dalšími představiteli death metalu jsou američtí CATTLE DECAPITATION.
Celkem mě překvapila účast britských CRADLE OF FILTH – myslela jsem, že už jsou pro BA až moc komerční. Jen doufám, že nebudou předvádět hvězdné manýry a odehrají celý set!
CRYPTOPSY je kanadský technický death metal.
Kapela DEAD CONGREGATION hraje taktéž death metal, ale pochází z Řecka.
DEATH DTA snad netřeba představovat, jedná se o pokračování legendární kapely Death.Ke slovu Death přidali DTA – Death to All, tedy „smrt všem.“ Ovšem Chuck Schuldiner je již 13 let po smrti, takže jsem velmi zvědavá, jak jim to půjde. Vím jistě, že toto vystoupení si nemůžu nechat ujít!
Po dlouhé době se  těším na zážitek z vystoupení polských DECAPITED, jež se prezentují řízným death metalem.

brutal 2


DEFEATED SANITY, metal ze sousedního Německa.
DEMONIC RESURRECTION nám předvedou death/black a přijedou až z daleké Indie.
EINHERJER z Norska nabídnou, jak jinak, viking metal.
Pod názvem EMMURE si představte skočný death core z Ameriky. Jsou v poslední době na vzestupu a mají dobře našlápnuto. Jejich živá vystoupení přetékají energií. Uvidíme, jaký obrázek namalují v Josefově…
ENSLAVED jsou představitelé black metalu z Norska. Výborná kapelka!
ESOTERIC z Anglie zahrají experimentální funeral doom.
EXCREMENTORY GRINDFUCKERS jsou grindcoreoví vtipálci z Německa.  
GUTSLIT z Indie převedou brtutální death metal.
Ráda bych zavítala i na vystoupení „nu metalových“ ILL NINO, avšak nějak si jejich vystoupení na této scéně nedovedu dost dobře představit…
Kanadští KATAKLYSM slibují další kvalitní death zážitek a jako vždy si jejich vystoupení nemohu nechat ujít!
KREATOR, toť klasický thrash z Německa – k tomu nejde ani nic jiného říct – prostě klasika.
Živelná death metalová smršť z Brazílie v podání KRISIUN vždy předvede maximum. A to muzicírují pouze ve třech!
Pod písmenky M.O.D. se ukrývá crossover z Ameriky.
MARDUK jsou black bubáci ze Švédska, jež je zbytečné představovat. Jedná se o ikony žánru a jejich show bude jistě pekelně dobrá.
Legendou v žánru grind jsou NAPALM DEATH z Anglie, kteří na BA budou prezentovat i svou novou, již patnáctou studiovou desku. Nemůžu se dočkat!
NERVOSA, dívčí thrashík z Brazílie, si jistě najde hodně fanoušků…
NUCLEAR z Chile předvedou klasický thrash.
NUCLEAR ASSAULT  jsou opět zástupci thrash metalu, tentokrát ovšem z Ameriky.
Kapelu PRIMORDIAL z Irska jde zaškatulkovat jen velice špatně, nejvíce se blíží snad pagan metalu.
Pod zvláštním názvem PSYCROPTIC se ukrývají death metalisté z Austrálie.
RING OF SATURN je opět death metal, tentokráte mladá krev z Ameriky.

brutal 3


Mladíci ROSETTA z Ameriky hrají hc/sludge metal.
Netradiční allstar kapelou jsou norští SARKE, jež samozřejmě hrají black metal – co taky jiného?
Tahákem festivalu je bezesporu brazilská modla SEPULTURA, jež slaví 30 let existence.
SKALMOLD je název vikingského metalu až z Islandu.
SQUASH BOWELS z Polska nabídnou goregrind!
Velkým potěšením je pro mě koncert SUICIDE SILENCE, kteří se prezentují moderním mixem metalu. Po smrti zpěváka Mitche Luckera převzal místo za mikrofonem bývalý zpěvák All Shall Perish, takže už se těším na pořádnou show!
SVARTIDAUDI z Islandu představí black metal.
THE HAUNTED ze Švédska se blýsknou thrash metalem.
TOXIC HOLOCAUST se budou prezentovat americkým thrash corem.
TRIPTYKON  předvedou black doom ze Švýcarska.
Velmi se těším i na vystoupení legendárních polských death metálistů VADER.
Soupisku kapel uzavírá anglický black metal v podání kapely WINTERFYLLETH.

Prozatímní sada kapel je žánrově různorodá a opravdu věřím, že každý si tam něco najde. Nebudu přemítat ani spekulovat nad tím, jaké další kapely by zde mohly odehrát svůj set. Uvítala bych však doprovodný program, jako tomu bylo i v letech minulých – ať už třeba v podobě výstavy obrazů, jako tomu bylo loni. Také se těším na další změny a vylepšení samotné pevnosti. Co se týká obsazení metalových hvězd, tak nezbývá, než se nechat překvapit a užít si to, co si pro nás pořadatelé chystají.


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Richard Nedvěd: „Na nemožné situace se nepřipravuju a na ty možné je nemožné se připravit, protože není možné předpokládat, že budou opravdu možné. Zkrátka, je to nemožné. Ale práce s obecenstvem mě prostě baví (smích).“

nedved richard200Kouzelník a komik Richard Nedvěd se stává stále čím dál tím více populárním díky jeho skvělým nápadům, jejichž hlavním aktérem není jen on sám s jeho kouzly, ale také samotní diváci. Touhle interakcí mezi ním i samotn...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Kronika rodu Hrušínských – životy šesti generací slavné herecké rodiny

Jednou z nejslavnějších českých hereckých dynastií, ne-li tou nejslavnější a nejznámější, je bezesporu rodina Hrušínských, jejíž členové se nesmazatelně zapsali do dějin českého divadla i kinematografie. Všichni obdivovatelé hereckého umění nezapomenutelného ...

Divadlo

Českolipský divadelní podzim má ambice znovu vrátit této akci prestiž

ceskolipsky divadelni podzimLetošní, již 36. ročník festivalu Českolipský divadelní podzim má ambice znovu vrátit této akci prestiž, kterou měla před lety, kdy se do České Lípy sjížděly amatérské soubory z celých Čech i ...

Film

Vzestup další říše

Vzestup 200Film 300: Vzestup říše (2014) je tak trochu lyrický, a přitom hodně akční a bohatý na speciální efekty, spousty falešné krve nevyjímaje. Herečka Eva Green v něm hraje uprostřed mezi dvěma dávnými soupeři tu nejhlavnější roli.