Jak se léčíval mor

Jak se léčíval mor

Tisk

mor 200

Stěží bychom našli v dějinách lidstva větší hrozbu než morové epidemie provázené vysokou úmrtností. V minulosti bývaly v podstatě neléčitelné a hromadné umírání vytvářelo až jakési apokalyptické očekávání. Jak byl mor vnímán, jak na něj pohlíželi lékaři, o tom pojednává kniha Karla Černého Mor 1480-1730 opatřená podtitulem Epidemie v lékařských traktátech raného novověku.

Morové rány se vyskytovaly snad odjakživa: řádily před pětadvaceti staletími na počátku peloponéské války, jak píše očitý svědek Thukydides, o tisíciletí později dolehly na východořímskou říši, v polovině 14. století udeřily na bezmála celou Evropu, vyskytovaly se i ve staletích následujících. Není přitom jisté, zda se pokaždé jednalo o onu pověstnou "černou smrt" nebo nějaké jiné prudce nakažlivé onemocnění. Mor v užším slova smyslu, způsobený bakterií Yersinia pestis, se dělí na dýmějový provázený nestvůrným zduřením mízních uzlin, septikémický s postižením krve a plicní. Ať se projevoval jakkoli, vcelku spolehlivě zajišťoval rychlý přesun na onen svět.

mor 1

Ovšem autor není lékař (vystudoval historii, na lékařské fakultě přednáší dějiny lékařství), a tím je určeno i jeho zaměření. Nezabývá se tudíž morem jako nemocí, která mohla zahubit i polovinu obyvatelstva a vylidnit celé kraje, ale jako předmětem učeného přemítání. Proto své pojednání začíná obhlídkou dochovaných písemných pramenů, přibližuje diskuse dobových autorit, připomenu aspoň v mnoha oborech vzdělaného jezuitu Kirchera.

Karel Černý rekonstruuje obraz moru v odborných spisech, kterým byla společná víra v praktiky do jisté míry pověrečné, třebaže obsahovaly i reálné postřehy o přenosu nemoci a samozřejmě jejích projevech. Kniha postihuje celoevropský kontext, ale začleňuje rovněž průhledy do českého prostředí (například skrze Jana Jesenia, popraveného mezi 27 českými pány za pobělohorského teroru, nebo skrze jezuitskou kolej v Klatovech).

Černý načrtává, jak minulé věky - renesanční i barokní medicina - vnímaly fungování lidského těla, jak se rozpracovával antický odkaz čtyř tělesných šťáv (krev, žluč, hlen a černá žluč), tvořících v těle vyvážený systém, jehož jakékoli porušení mohlo mít osudné následky. Lékaři tehdy (teoreticky) předpokládali, že každý, kdo své tělo udržuje v čistotě a dbá na rovnováhu šťáv, nákaze nepodlehne, jenže mor kosil své oběti bez ohledu na to, zda se těmito radami řídili. Přistoupila tedy souběžná možnost, založená na teologické koncepci moru měnícího se v boží trest, kterému z vůle Všemohoucího podléhají dobří i zlí, slabí i silní.

mor 2

Pisatel se snaží co nejnázorněji přiblížit mentalitu, která ve středověku a raném novověku vládla, a to včetně leckdy bizarních představ o zdravé výživě. Tak třeba čerstvé ovoce bylo považováno za vysloveně škodlivou potravu, protože snadno hnilo, jako kdyby tak symbolizovalo podstatu morové nákazy. Koho by napadlo, že za všechno mohou blechy a přemnožení potkani.
Další kapitoly se zabývají patologií moru, jeho předcházení a rovněž rekonvalescencí po případném (velice zřídkavém) uzdravení.

Budiž přičteno k dobru, že Černý nenahlíží své líčení dnešními mravními aspekty ani kontrastem mezi pokrokovým a zpátečnickým. Pokouší se v úplnosti a bez předpojatosti rekonstruovat myšlenkový obzor jednotlivých staletí. Vychází ze stanovisek a doporučení tehdejších autorit, které pracovaly jak s vlastními domněnkami, tak s odkazem svých antických i arabských předchůdců.

Dovíme se třeba, že klasifikace chorob vycházela hlavně z jejích příznaků - mohlo se tudíž přihodit, že tatáž nemoc s různými příznaky mohla být chápana jako nemoci rozličné a spolu nesouvisející. A mor mohl zavinit už pouhý strach z něho. Také bylo rozšířené mínění, že ženy jsou náchylné k mnoha nemocem v důsledku "skrytého pachu dělohy". Děloha byla tehdy vnímána jako velice důležitý orgán, který ovládal ženské tělo a zavinil přitom mnohé neplechy, zejména ztrátu sebeovládání neboli hysterii. Původ tohoto slova snadno vysvětlí řecké pojmenování dělohy - hystéra...

Karel Černý: Mor 1780-1730. Epidemie v lékařských traktátech raného novověku.
Vydalo nakladatelství Karolinum, Praha 2014. 560 stran.

Hodnocení: 100%

Zdroj foto: Contagions,ChicagoReader
www.cupress.cuni.cz/ink2_ext/index.jsp?include=podrobnosti&;id=233688 

( 3 hlasů )


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Seriál k měsíci čtenářů: Knihovny pro K21, Klučov

brezen-mesic-ctenaru 200Regály plné knih, u počítače dáma či pán, který obřadně přebírá vracené knížky a zapisuje nově vypůjčené. Místnost specificky vonící – tak voní jenom tištěné publikace, stojící jako vojáci v řadách. V sále tichý šum, jak...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Masopustní veselí v Hustopečích pomůže

masopust hustopece perexPomoci dobré věci a přitom se ještě pobavit a uspokojit chuťové buňky budou mít lidé šanci na Masopustu Na Turhandlích v Hustopečích. Ten se uskuteční v sobotu prvního února v hustopečské u...

Z archivu...


Literatura

Co se stalo Shelly Schroederové?

Dobri sousede perexMaple Street je ulice, na níž je každý bohatý, vzdělaný a ambiciózní. To se však změní, když se do jednoho z domů přistěhují Arlo a Gertie Wildeovi se svými dětmi Julií a Larrym. Tato svérázná rodina mezi ostatní vůbec nezapadá...

Divadlo

Sedm známých osobností věnovalo šest zážitků a jeden obraz do unikátní charitativní online aukce pro Divadlo Viola

Viola200Tereza Kostková, Miroslav Donutil, Václav Vydra, Jiří Dvořák, Ivo Kahánek, Marek Eben, Jiří Anderle. Oblíbení a vítaní hosté na jevišti Divadla Viola se spojili, aby společně s aukční platformou Arts Bay a Prague Business Clubem pomohli legendární uměl...

Film

Temný rytíř povstal: Legenda končí

Že jsem musela jít na nejočekávanější film letošního roku, na nový americký film „Temný rytíř povstal“, předem mě mrazilo v zádech. Moc tyto akční sci-fi pohádky nemusím. Zejména když vznikly na základě archivních komiksů. Ale nakone...