Marxismus a skok do království svobody

Marxismus a skok do království svobody

Tisk

Marxismus perexNejzajímavější publikace, které se zabývají vírou v komunismus, nabízejí mnohdy právě ti autoři, kteří přehodnotili své někdejší ideály. Předloni nakladatelství Argo vydalo Furetovo knihu Minulost jedné iluze, nyní přidává Walického spis MARXISMUS A SKOK DO KRÁLOVSTVÍ SVOBODY. Na rozdíl od francouzského historika Fureta, jenž se mohl volně rozhodovat podle svého svědomí, Andrzej Walicki (letos oslaví devadesátiny) vyrůstal a vědecky bádal v područí bolševického systému. Dosáhl v něm odborného uznání i profesury na vysoké škole, jakkoli v 80. letech - po potlačení opozičních hnutí – hledal uplatnění v zahraničí. Věnoval se zejména dějinám ruského myšlení, zkoumal mesianistické polohy polského vlastenectví, přitahovala jej otázka svobody.

 


Přesné zacílení jeho obsáhlé, téměř osmisetstránkové knihy ostatně naznačuje už podtitul – Dějiny komunistické utopie. Walicki tu se znalostí tragických důsledků, k jakým vedly svůdné myšlenky o budoucím komunistickém ráji, rozebírá učení „klasiků“ (Marx, Engels, Lenin, Stalin), ale také těch, kteří se snažili jejich postoje korigovat (Kautsky, Plechanov, Luxemburgová, Lukács, Gramsci). A svůj výklad dovádí až ke Gorbačovově éře a rozpadu sovětského impéria. Jak už sám výčet jmen naznačuje, autor se zaměřuje především na německé a ruské prostředí, průběžně připomíná i dění v Polsku, sevřenému mezi oběma zmíněnými velmocemi.

S marx-leninismem k porobě

Walicki, jenž toto pojednání psal v první půli 90. let a reagoval tak na tehdy aktuální změny, se soustředí na samotný pojem „svoboda. Ukazuje, jak jej svazovaly nejrůznější ekonomické i politické doktríny, až z něho zůstala prázdní skořápka, neboť zcela v orwellovském duchu se za svobodu vydávala nesvoboda. Popisuje, jak zájmy a potřeby jednotlivce se podřizovaly nadosobním („třídním“) zájmům celku. Přesně podle dogmatu, že svoboda je vlastně poznaná nutnost chovat se uvědoměle tak či onak…

Kniha prozrazuje detailní autorovu znalost marx-leninismu v členitém historickém vývoji i schopnost demaskovat jeho svůdnou konstrukci, která dokázala masivně oslovovat zvláště v okamžiku hlubokých krizí (ať již se jednalo o krizi hospodářskou, která vypukla na přelomu 20. a 30. let minulého století nebo vzápětí následující ohrožení nacismem). A volání po jednoduchých, zato rázných opatřeních, po vládě ať „korektnosti“ nebo „silné ruky“ neustává ani dnes.

Marxismus klasici


Stát musí být jazykově i národnostně jednotný

Čtenář se dozví mnohou zajímavost, třeba o Marxově i Engelsově nedůvěře vůči slovanským národům, zvláště pak zaostalému, despotickému carskému Rusku, které podezírali, že by mohlo zaútočit na vyspělejší západ. V revolučním roce 1848 se domnívali, že vzbouřená uherská šlechta je vlastně pokrokovou silou nejen ve srovnání s ukrajinským či slovenským rolnictvem, ale rovněž s maloburžoazií, jež tvořila společenský základ českého národního hnutí. (s.212) Ideálem bylo stmelení v jeden národ s jednotnou řečí (například německou) a jednotným třídním zájmem.

Walicki svá zjištění opatřil obšírným citačním zázemím, když přibližuje názory probíraných osobností i reakce, které vyvolávaly, ovšem veškeré odkazy směřují k polským překladům jejich děl. Přitom mnohá tato díla vyšla i v češtině. Nastává však zádrhel: pokud by se čtenář chtěl seznámit nejen se zařazenými citáty, ale také s jejich zdrojem, aby poznal kontext, v němž se nacházejí, má smůlu. Stránkování polské verze se totiž více či méně výrazně liší od českého vydání, navíc čtenář ani nemusí tušit, zda a pod jakým názvem český překlad vyšel. Přitom v ediční poznámce překladatelka tvrdí, že „české překlady jsou uvedeny vždy v příslušné poznámce pod čarou poznámkového aparátu.“ Avšak našel jsem je toliko ojediněle.

Marxismus

Andrzej Walicki: Marxismus a skok do království svobody. Dějiny komunistické utopie
Přeložila Marcela Bramborová
Vydalo nakladatelství Argo, Praha 2020. 794 strany

Hodnocení: 90 %

Foto: kniha; ZDE
argo.cz/knihy/marxismus-a-skok-do-kralovstvi-svobody/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Příroda je krásná v každém časovém okamžiku a počasí

Miroslav SanigaVědec, popularizátor vědy, velký milovník přírody, vysokoškolský pedagog a publicista, Miroslav Saniga, svůj život zasvětil přírodě a právě přírodě věnuje také své knihy. Píše jak pro malé čtenáře, ta...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Sedláci si dělají, co chtějí

sedlaci-si-delaji-co-chteji 200Historik Jaroslav Čechura se u příležitosti svého životního jubilea (koncem loňského prosince oslavil šedesátiny) dočkal sborníku, který shrnuje jeho nevýznamnější, dosud jen časopisecky zve...


Literatura

Máte špatný den? A co teprvé Zlé pondělí?

pondeli 200Lidé se zdají být naprogramováni tak, aby nesnášeli pondělí. Počáteční den týdne mívá spoustu nelichotivých přízvisek – v případě autorů skrývajících se pod pseudonymem Nicci French je to pak Zlé pondělí.

...

Divadlo

Vinohradská inscenace Já třeba zabít Sekala se podobá šílené realitě dnešního světa

sekal 200Velké téma, které vymyslel špičkový scenárista a které se dočkalo adekvátní divadelní adaptace na velkém jevišti, se odehrává ve skvělé režii Pavla Kheka. Tak hodnotím jednu z posledních inscenací Je třeba zabít Sekala v Divadle na Vinohradech. Syrové ...

Film

Lorax: Děti, chraňte přírodu!
ImagePředstavte si městečko, kde je vše dokonalé, barevné, krásné… ale také umělé. Zvířata, květiny, stromy nevyjímaje. Místo živých stromů si lidé na zahrady pořizují náhražky, které mohou dálkově ovládat a podle nálady si měnit jejich barvu. Co k...