Jungovy přednášky o Paracelsovi představují magickou medicínu

Jungovy přednášky o Paracelsovi představují magickou medicínu

Tisk

paracelsusZajímáte se o medicínu, psychologii, alchymii, magii a alternativní metody léčby? Pak právě pro vás může být kniha o slavném lékaři Paracelsovi, kterou napsal známý psychoanalytik C. G. Jung. Jeho přednášky ze 40. let znovu vydalo nakladatelství Vyšehrad.

 

O čem kniha je? Rozhodně to není lehké čtení. Ale já jsem si pošmákla jako na nejlepší hořké čokoládě. Kniha Paracelsica obsahuje dvě Jungovy přednášky, které uspořádal v roce 1941 u příležitosti čtyřstého výročí smrti známého renesančního lékaře a mága Paracelsa, který patřil bezesporu k nejkontroverzním postavám celé lékařské historie.

Celé jméno učence zní Philippus Aureolus Theophrastus Bombastus von Hohenheim (1493 - 1541) a jak vidno jeho výjimečně dlouhé a honosně znějící jméno rozhodně nedělalo ostudu jeho výjimečným schopnostem, ale i s nimi související arogancí, kterou lezl na nervy svému okolí. Nic naplat, géniové to zkrátka nikdy neměli jednoduché.

Byl Paracelsus arogantní mág?

Když se řekne jméno Paracelsus, každý si vybaví učence, který se povyšoval nad ostatní lékaře a neváhal je patřičně kritizovat. Neměl úctu ani k takovým lékařským autoritám jako byli Galenos, Avicenna, Rhazes a podobně. Jeho znalosti a způsoby léčby však byly nesmírně zajímavé. Jung se detailně zabývá nejen metodami a získanými znalostmi Paracelsa, ale také jeho osobností, a to pochopitelně ze svého pohledu psychiatra. Nelze nepostřehnout důkladnou Jungovu analýzu. Používá množství citací a rozebírá celé Paracelsovo dílo a lékařské odkazy velmi pozoruhodného přístupu k celistvé léčbě člověka. Protože se Jung sám alchymií a magií zabýval, nedá mu to mnoho práce a je vidět, že si to náramně užívá. Proto knihu doporučuji výhradně těm, kteří mají k tomuto tématu blízko, jinak se může stát, že nezasvěcený čtenář nebude vědět, o čem je řeč.

Kniha je typickou odbornou studií se všemi náležitostmi. První přednášku Jung nazval Paracelsus jako lékař, druhou Paracelsus jako duchovní zjev. Paracelsova medicína totiž byla postavena na zcela jiných než dosavadních principech, tedy více komplexnějších. Spočívala v důkladném a naprosto samozřejmém propojením makrokosmu s mikrokosmem. Paracelsus razantně prosazuje magické, astrologické a alchymistické postupy. Je velkým znalcem přírodních věd a právě ve vesmíru a přírodě hledá způsoby léčby, která však může fungovat pouze za správného propojení všech principů. To znamená, že léčivá moc dané rostliny může účinkovat pouze za předpokladu správného postavení planet a podobně.

Magie, astrologie a alchymie

Měla jsem tu čest číst přímo Paracelsovy spisy a nutno uznat, že nabízely velice šokující způsoby léčby postavené na ryzím čarodějnictví, výrobě amuletů a používání zaklínadel. Ostatně Jung též zmiňuje jazyk, který Paracelsus ve svém díle používá, a kolik neologismů dokázal vytvořit. Novodobý psychiatr by si možná i dovolil tvrdit, že by Paracelsus mohl být duševně nemocný či posedlý. Já si to ovšem nemyslím. Jeho hluboká poznání mu přinášela opravdové úspěchy v léčbě. Analogie mezi hvězdným nebem a tělem člověka je zjevná a pouze toto hluboké pochopení může člověku pomoci se vyléčit. Dnešní doba konečně slyší na psychosomatiku, takže nelze vycházet pouze ze hmoty.

“Již delší dobu mi bylo zřejmé, že alchymie není jen matkou chemie, nýbrž také předstupněm psychologie nevědomí. Paracelsus se nám tak ukazuje jako průkopník nejen chemické medicíny, ale také empirické psychologie a psychologické medicíny.” Jung si dobře uvědomuje, že Paracelsus by byl z pohledu středověké křesťanské společnosti kacíř a čaroděj, který obcoval s démony. Dneska ale už naštěstí ne…

Název: Paracelsica
Autor: C. G. Jung
Žánr: naučná literatura
Vydáno: 2019
Stran: 131
Vydalo nakladatelství: Vyšehrad
Hodnocení: 100 %

paracelsus

http://www.ivysehrad.cz/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Monika Valentová: „Bojím se asi tak desetkrát denně“

monika valentova 200Monika Valentová vloni vydala tři knihy pro děti. Zdá se, že snad zanevřela na dospělé čtenáře. Po skvělých sbírkách povídek Hafni! a jiné povídky, Mrkev pro vězně a Nelidské zdroje, které napsala pod dívčím jménem Petrlová, si teď...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Výstava Děti nepřítele? připomíná osudy dětí po odsunu Němců

vystavaDN perexVýstava v ústeckém muzeu vznikla za spolupráce Filozofické fakulty UJEP s Univerzitou Augsburg a Pamětí národa. Není velká svým rozsahem, ale emocemi. Při jakémkoliv konfliktu vždy patří děti mezi nejohroženější skupinu. Nejinak to bylo v...

Z archivu...


Literatura

Jídlo, láska, pohádka: Hrad ve Skotsku

hrad ve skotsku200V listopadu jsme se dočkali již devátého dílu série Romantické útěky autorky Julie Caplinové, tentokráte s až pohádkovým názvem Hrad ve Skotsku. Malebná obálka s lákavými slovy „kouzelná slova, vůně vanilky a hřejivá objetí“ mluví za vš...

Divadlo

Máma říkala, že bych neměla: divadelní hit pro matky i dcery ve Vršovickém divadle MANA

mama rikala 200Říkáte si, že svoje dítě vychováte úplně jinak než vaši rodiče? Máte starosti s dětmi? A také vám máma říkala, co by se mělo nebo nemělo? I o tom je nová hra o rodinných vztazích Máma říkala, že bych neměla uznávané anglické autorky Char...

Film

NEBEZPEČNÁ METODA pohledem muže a ženy
ImageDva redaktoři, dva pohledy na jeden film. Netradičně našim čtenářům přinášíme dvojí pohled na nový film Nebezpečná metoda, který vstoupí do kin 26. ledna 2012.
...