Známe vítěze soutěže Památka roku

Známe vítěze soutěže Památka roku

Tisk

pr200 V Žatci  proběhlo slavnostní vyhlášení výsledků soutěže Památka roku 2015.  V porotě zasedli zástupci Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska, Národního památkového ústavu a zástupce Asociace krajů.

 

Ocenění do Jihočeského kraje

V první kategorii získal ocenění Měšťanský dům ve Slavonicích. Ve druhé kategorii získal ocenění ojedinělý Komplex Krumlovských klášterů sestávající z bývalého minoritského klášter, nyní ve vlastnictví Rytířského řádu Křížovníků s červenou hvězdou a z kláštera sv. Kláry v Českém Krumlově.

Měšťanský dům ve Slavonicích se nachází uprostřed historického jádra města, které je od roku 1961 vyhlášeno za městskou památkovou rezervaci a v současnosti navrženo na seznam UNESCO. Přízemí domu skrývá nejproslulejší slavonický skvost - vějířovou sklípkovou klenbu, která bývá nazývána též klenbou diamantovou. V prvním patře se dochovala síň s freskami.  Restaurování sgrafit domu bylo velmi náročné. Na štítu byla sgrafita v havarijním stavu. Měšťanský dům na Horním náměstí ve Slavonicích patří mezi zdejší nejcennější památky a je jedním z objektů nominovaných na seznam UNESCO.

pr


Rozsáhlý soubor budov českokrumlovského klášterního komplexu minoritů a klarisek se rozprostírá na mírných svazích severního meandru řeky Vltavy při východní straně Latránu.
Klášter minoritů byl založen v polovině 14. století držiteli jihočeského panství – Rožmberky. Dvojí konvent bratří a sester řádu sv. Františka založila roku 1350 Kateřina z Rožmberka se svými syny čtyřmi syny. V roce 1357 do kláštera přišli první mniši a o rok později byl klášter vysvěcen.

pr3


V roce 1361 vstoupily do kláštera první řeholní sestry. Kláštery hrály v pozdně středověkém městě značnou náboženko-sociálně-kulturní roli.  
Stávající podoba kláštera vychází z několika významných stavebních etap zahrnujících založení kláštera ve 14. století, jeho pozdně gotickou úpravu v období mezi lety 1490 až 1500 a barokní přestavbu probíhající v průběhu 17. a 18. století, která komplexu dala jeho stávající podobu.

pr8


Klášterní areál prošel rozsáhlou revitalizací. Během ní v bývalých klášterních objektech vzniklo moderní kulturně vzdělávací centrum. Českokrumlovské kláštery svým otevřením přibližují široké veřejnosti, zvláště pak dětem, mládeži a rodinám s dětmi klášterní život, kulturu, historii a umění daného období.


 www.historickasidla.cz 


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Radůza: „Hudba se nedá dělat bez radosti, bez úporného zaujetí a vášně.“

raduzaK rozhovoru s námi svolila mladá maminka a především písničkářka a harmonikářka Radůza. V hudbě se věnuje především šansonu, ale nebojí se ani folkových melodií. Písním vždy dominuje skvělý text. Nejen o nich je tento rozhovor, ve kterém...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Rozkvetlá pole: nedoceněný jetel nachový

jetel perexZhruba v polovině května při průjezdu Dubou na Kokořínsku zaujalo nejednoho pozorovatele rozkvetlé pole, které svým nachem zářilo do dálky. Copak tady asi pěstují? Je to nějaká ušlechtilá odrůda určená na pulty květinářství, nebo jenom jetel? Al...

Z archivu...


Literatura

Proč umírají ptáci?

Proc ptaci perexV malém normandském městečku z oblohy najednou popadali mrtví ptáci. Jev se zopakoval i na dalších místech, ale zdá se, že to nikoho nezajímá. To si aspoň myslí mladý pařížský student literatury. Ten neustále odkládá napsání své di...

Divadlo

Nesmrtelná heroická komedie o posledním z rytířů se vrací na brněnská divadelní prkna

Cyrano 200Na Štěpána roku 1897 zažila Paříž jednu z nejslavnějších premiér všech dob. Na scéně Divadla u Svatomartinské brány se poprvé objevila postava s velkým nosem (jenž „velkého ducha značí“) a s ještě větším srdcem. Když spadla opona, trvaly ovace údajně p...

Film

Tibetské rozjímání v kině Aero

altDruhý festivalový den tibetského filmu a filmu o Tibetu začal unikátním dvouhodinovým dokumentem Zrcadlo prázdnoty z odlehlého a veřejnosti nepřístupného kláštera Seršul. Ve vysokých horách, kde by lidé z nížin měli velké problémy ...