Favoritka - exhibice intrik, toxinů a naturalismu

Favoritka - exhibice intrik, toxinů a naturalismu

Tisk

Favoritka perexRežisér Yorgos Lanthimos proslulý úspěšnými podivnostmi jako byly filmy Humr (2015) a Zabití posvátného jelena (2017) představuje historické drama z doby vlády královny Anny Stuartovny s názvem Favoritka (2018). Dokonalé scény, šokující naturalismus a jistá bizarnost podporují nezapomenutelnou atmosféru filmu, který je právem nominován na několik Oskarů.

Ponurá atmosféra na začátku 18. století na dvoře stárnoucí a nemocné královny Anny Stuartovny (Olivia Colman), která místo vlády utíká do svého zvráceného světa plného marných kompenzací životních traumat, nezvládnutých emocí i jisté nenávisti ke svému vlastnímu tělu, doplňuje dominantní postava favoritky lady Sarah (Rachel Weisz), která nutně přebírá vládnoucí úlohu i péči o churavou duši nešťastné královny.

Favoritka poster

Cesta k získání moci je vždy dlážděna intrikami i velkou ztrátou sebeúcty. Své o tom ví sestřenice Lady Sarah Abigail (Emma Stone), která po ztrátě majetku přijíždí s žádostí o pomoc. Ocitá se v podřízené pozici služebné, ale postupně si získá důvěru a náklonnost královny. Drama tří žen, které hrají svou rozehranou partii a pevně zůstávají ukotveny ve svých rolích, ze kterých není návratu, má hořkou pachuť jedu, vtíravou vlhkost pravých i falešných slz, ostré hrany jizev, zápach sněti se zanícených vředů, ozvěnu zvuků rozkoše a plno chloupků z malých králíčků a krve z postřílených kachen.

Film provází barokní hudba, nechybí ani exhibice roztodivných zábav znuděných šlechticů i s jejich děsivými make upy. Podívaná je to vskutku pozoruhodná, ale určitě ne pro každého. Tato sonda do lidských duší je zvráceným překvapením s dokonalými scénami a detaily. Každý statický okamžik filmu umožňuje proniknutí až na dřeň ve vnímání konkrétního detailu jediné lidské emoce rozpoznatelné z lidské tváře.

Favoritka/ The Favourite

Irsko, Velká Británie, USA, 2018
Režie: Yorgos Lanthimos
Žánr: Drama/ komedie/ historický/ životopisný
Scénář: Deborah Davis, Tony McNamara
Kamera: Robbie Ryan
Hrají: Olivia Colman, Emma Stone, Rachel Weisz, Nicholas Hoult, Joe Alwyn, Mark Gatiss, James Smith, Jenny Rainsford, Liam Fleming, Wilson Radjou-Pujalte, Basil Eidenbenz, James Melville, Isaura Barbé-Brown, Alfrun Rose
Stopáž: 119 min

Hodnocení: 90 %


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Martin Stručovský: „Psaní knihy byla jedna z věcí, která mě držela nad vodou.“

martin strucovsky 200Martinu Stručovskému vyšla letos v nakladatelství Motto detektivka s názvem Bez duše. V příběhu figuruje postava knihkupce Matěje Mlynáře a také Jindřichův Hradec. Jak to vše souvisí s autorem? Co mají společného? To vše a mno...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Olomoucká univerzita zkoumá prezentaci světa kolem nás

TV komiks perexPodává televizní zpravodajství doopravdy objektivní obraz světa kolem nás? Nebo ve skutečnosti vyzněním záměrně manipuluje, neboť v tvaru zkráceném až na samu hranici ještě únosné délky (či spíše krátky) sn...


Literatura

Drsný příběh Ze sídliště

ze sidliste 200V září vydalo nakladatelství Odeon silný příběh ze současnosti dánského autora Jonase T. Bengtssona Ze sídliště. Zmar, bezvýchodnost, korupce, drogy a tři silné hlavní postavy na pozadí neútěšné sociální situace.

Divadlo

Ať vejde ten pravý. Švandovo divadlo uvede drama o lásce, dospívání, šikaně a blízkosti

At vejde ten pravy 200Prvním divadlem v metropoli, které už koncem května otevře dveře divákům, je pražské Švandovo divadlo: a publikum přivítá hned premiérou. Hru Ať vejde ten pravý nastudovanou podle světoznámé předlohy uvedou u Švandů v české...

Film

V únoru bude mít v kinech premiéru rodinný snímek Děti Nagana

deti nagana200Rodinný film Děti Nagana připomene divákům atmosféru devadesátých let, konkrétně roku 1998, kdy čeští hokejisté slavili velkolepé vítězství na olympijském turnaji století v Naganu. Rekvizity, hudba a kostýmy vrátí diváky zpět v čase, největší ...