Festival pro děti a jejich rodiče VyšeHrátky slaví 20 let

Festival pro děti a jejich rodiče VyšeHrátky slaví 20 let

Tisk

vysehratky2Divadelní představení Studia Damúza a dalších souborů. Výtvarné, pohybové a vzdělávací workshopy. Koncerty kapel Bombarďák nebo Rozbal to! Tak bude vypadat oslava 20. ročníku festivalu pro děti a jejich dospělé s názvem VyšeHrátky, který proběhne v termínu od 1. do 4. září 2023 v prostorách Knížecí a královské akropole poblíž budovy Starého purkrabství na pražském Vyšehradě.

Čtyřdenní divadelní program pro školáky i batolata

Hlavní část divadelního programu tvoří představení pro děti z dílny Studia Damúza. Kromě populárních titulů z repertoáru Damúzy proběhne v rámci VyšeHrátek i každoroční premiéra nové inscenace. ‚‚Právě dozkušujeme naši novinku podle knihy Oty Šafránka Bosí rytíři. Diváky vezme na dobrodružné pátrání po zmizelé holčičce Blance, kterou se snaží najít skupina žižkovských chlapců z doby předmnichovské republiky,” přibližuje inscenaci koordinátorka divadelního programu Veronika Čefelínová. ‚‚Na VyšeHrátky jsme pozvali i naše spřátelené soubory - například Holektiv, Bratři v tricku nebo My kluci, co spolu chodíme. Diváci také budou mít možnost vidět tvorbu začínajících umělců z řad studentů DAMU. A myslíme i na nejmenší návštěvníky. Každý den proběhnou na Vyšehradě v dopoledních hodinách představení pro děti ve věku od 10 měsíců do 3 let,” doplňuje Čefelínová.

vysehratky1

Workshopy pro malé i velké

Tradiční součástí festivalu jsou také workshopy pro děti i jejich dospělý doprovod. V programu jsou k dispozici jak pohybové workshopy BabYogy pro rodiče s nejmenšími dětmi od 10 měsíců, tak výtvarné a vzdělávací pro děti školkového věku i školáky. ‚‚Letos máme opět v nabídce dvě lekce, které měly v předchozích letech na festivalu velký úspěch - workshop znakového jazyka a poznávací lekci o asistenčních psech a canisterapii. Chystáme také hudební workshop k inscenaci Uši pro princeznu, nebo výrobu tahací hračky, ptačí budky či loutek z odpadků a materiálů určených k recyklaci,” představuje nabídku workshopů koordinátorka doprovodného programu Františka Jesenská.

Dva koncerty kapel pro děti i dospělé

Na VyšeHrátky se také opět vrací oblíbená kapela Bombarďák. Tentokrát představit své šesté studiové album Luděk, vydané letos v květnu. Na Vyšehrad opět vtrhne s koncertem pro děti plným divokých písní, ztřeštěných tanečků a slovních fórků, díky kterým se nebude nudit ani dospělý doprovod. Pestrou paletou barev, písní, nástrojů i žánrů pak oslavy 20. ročníku VyšeHrátek uzavře herecká kapela pro děti Rozbal to!

vysehratky

Výtvarné dílny a divadelní bojovka

‚Pro 20. ročník VyšeHrátek opět chystáme výtvarné dílny a drobné atrakce v podobě stavebnic nebo stanovišť uplynulých ročníků divadelní bojovky. Ta letošní nás zavede do „devadesátek“ – divokých let náhle nabyté svobody a překotných společenských změn. Děti se během společných návštěv v rámci školních skupin dozví o rozpadu Československého státu, o tom, jak jsme se za pochodu učili demokracii, politické pluralitě, kapitalismu i rozvoji nových tvůrčích vlivů a trendů,” představuje část programu pro školní třídy ředitel Studia Damúza Jakub Phillipp. ‚‚Bojovku pro školy obvykle tvoří 7 až 8 stanovišť, na kterých účastníci sami zažijí události týkající se významných mezníků naší historie. V minulosti jsme se věnovali např. období Národního obrození, komunismu, Druhé světové válce nebo vládě Karla IV,” doplňuje.

vysehratky2

Dvacátý ročník festivalu VyšeHrátky se koná od 1. do 4. září 2023 v prostorách Knížecí a královské akropole poblíž budovy Starého purkrabství na pražském Vyšehradě. Vstupenky je možné zakoupit v síti GoOut. Online předprodej vstupenek za zvýhodněnou cenu končí vždy hodinu před začátkem každého představení/workshopu/koncertu. Vstupenky budou během festivalu v prodeji také na místě, ovšem za vyšší cenu (pokud se nevyprodají předem).

Více informací najdete na www.vysehratky.cz.

Festival vzniká za podpory Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury ČR, Hlavního města Prahy, a pod záštitou Městské části Praha 2.

Soutěž o vstupenky zde: https://www.kultura21.cz/souteze/25629-zasoutezte-si-o-vstupenky-na-vysehratky


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Zdeněk Zelenka: „Diváci si neoblíbí pohádku, která je hororová“

duch nad zlato 4Režisér a scenárista v jedné osobě. Tak to je Zdeněk Zelenka, který je právem považován za nekorunovaného krále české televizní tvorby, neboť dokázal na televizní obrazovky převést mnoho krásných příběhů v rozmanitých...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Mamma Mia! Další vítězství Heleny Vondráčkové na muzikálové scéně

helena perex1Prozatím poslední muzikálovou rolí Heleny Vondráčkové je Donna v muzikálu Mamma Mia!, který se v Kongresovém centru Praha hraje bezmála rok. Přitom popová diva do něj vstoupila až v sobotu 21. listopadu, co...


Literatura

Vláda teroru Hillary Clintonové

Vlada teroru perexV nakladatelství Euromedia Group vychází politický thriller Vláda teroru (State of Terror) hvězdných spoluautorek Hillary Rodham Clintonové a Louise Pennyové v překladu Libuše a Luboše Trávníčkových.

...

Divadlo

Mistrovská lekce bude majstrštyk Heleny Čermákové

Mistrovska-lekce plakat200Diváci, kteří zavítají do Městského divadla Zlín na hru Terrence McNallyho o věhlasné operní superstar Marii Callas pod názvem Mistrovská lekce, zažijí doslova masterclass, hodinu zpěvu a života. Hořká komedie v režii o...

Film

Poslední návrat legendy – Logan: Wolverine

logan perexProzatím poslední zpracování X-men ságy a její snad nejproslulejší postavy Wolverina, které však funguje i jako samostatný film, se dostalo do českých kin 2.3.2016 a sklidilo obrovský úspěch.  Je tak také poslední rolí Hugha Jackmana