Splašené nůžky – tak trochu jiná hra

Splašené nůžky – tak trochu jiná hra

Tisk

200divSplašené nůžky Paula Pörtnera lákají větou „detektivní komedie, ve které, o tom, kdo je vrah, rozhodujete Vy“! Právě tento styl, jenž zapojuje do příběhu diváky, dělá z této hry druhý nejdéle uváděný titul na světě. Ostatně, není divu. Ve Slušovicích je v Nové sokolovně zahrálo pražské Divadlo Kalich.

 

 

 

V prvé půli představení sledujeme běžný provoz kadeřnického salonu Splašené nůžky, kterému vévodí Tony Řezníček a kadeřnice Barbara Marková. K nim se přidávají různí a významní návštěvníci, především paní Schubertová a Eda Lorenc. Atmosféru narušuje zvuk piána z vyšších pater od virtuózky Ivety Černé. Ta je následně zavražděna, čímž se roztáčí kolotoč událostí a především dostávají slovo diváci. Je jasné, že vrahem musí být někdo ze salonu, a je na vyšetřovatelích a hlavně publiku, čeho si všimli.

div1

Po sérii výslechů mají dosud nečinní diváci možnost zakřičet „ne, tak to nebylo“ či upozornit na důležitá fakta. Herci na tyto podněty reagují a nastává nepřeberné množství vtipných okamžiků. Že by byli lidé stydliví, to se nemusíte bát – každý se rád ozve a ukáže na někoho.

V roli hlavního vyšetřovatele, čili největšího komunikátora s publikem, se představil velmi sympatický a usměvavý Dalibor Gondík. Všímal si lidí, kteří mu odpovídali, chodil za nimi a jednu z dam si i vytáhl na pódium. Lidé tak měli pocit, že není žádnou autoritou z prken, co znamenají svět, ale spíše jakýmsi kamarádem, parťákem, se kterým by klidně potom mohli jít na pivo. Několikrát se i srdečně smál, až nešlo poznat, zda ho reakce publika opravdu překvapila či stále jen hraje. Například když si paní vydobyla zavolat na telefonní číslo z vizitky a opravdu se dovolala a dokonce zjistila vše potřebné – „a kolikrát jste leštila?“ byla jedna z jejich půvabných vět, která Daliborovi zůstávala dlouho na rtech.

 div2

Ačkoliv je hra z první poloviny 20. století, je upravovaná do dnešní podoby a obsahuje plno aktuálních vtípků. Herci z Prahy zřejmě dostali rychlokurz o okolních vesnicích a užívali si místopisné narážky: „Jo, tak vy jste z Kašavy, tak to je jasné“! Skvělá byla i aktuální hláška s narážkou na nedávnou Barum Rally „Ježiši Kresto! No co, je to můj bůh!“ Velké salvy smíchu vyvolával Otakar Brousek mladší v roli osobitého gaye, kterému mnohdy stačilo se zatvářit, usmát či udělat gesto a publikum bylo jeho.

Bylo vidět, že všechny herce hraní baví, reagovali na podněty, čekali, kdo co vymyslí, a užívali si to. Atmosféra v sále byla velmi milá a téměř tři hodiny plné smíchu a radosti utekly jako voda, vrah byl dopaden a všichni spokojeni odcházeli domů. Také věřím, že budou o této hře šířit samé dobré ohlasy.

 

 

Název představení: Splašené nůžky
Žánr: detektivní komedie
Uvádí: Divadlo Kalich
Režie a úprava: Petr Novotný
Hrají: Otakar Brousek mladší, Dalibor Gondík, Ivana Jirešová, Ladislav Županič, Jaroslava Brousková, Zbyněk Fric
Premiéra: 26. března 2009
Hodnocení: 90 %


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Divadlo je moje celoživotní láska, říká operní pěvec Radek Krejčí

radek krejci perexI když to neměl v životě vždy jednoduché, štěstí, píle a talent ho dovedly k vysněné profesi. Během let se vypracoval a svůj život si už bez jeviště nedokáže ani představit. Sólista opery Severočeského divadla v Ústí nad Labem Ra...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Českolipský divadelní podzim má ambice znovu vrátit této akci prestiž

ceskolipsky divadelni podzimLetošní, již 36. ročník festivalu Českolipský divadelní podzim má ambice znovu vrátit této akci prestiž, kterou měla před lety, kdy se do České Lípy sjížděly amatérské soubory z celých Čech i ...


Literatura

Jiří Hájíček Vzpomínkami na jednu vesnickou tancovačku dal vědět o svém talentu

Hajicek 200Po dvou letech se pachatel vrátil na místo činu. Jiří Hájíček se opět spisovatelsky zatoulal do vesnic a měst jižních Čech, na místa, kde se odehrávají příběhy jeho nových povídek. Do kraje, ze kterého vzešel před dvěma lety jeho oceněný román Ry...

Divadlo

Poprask na laguně jako pouliční muzikál

Poprask 200Vášně, atmosféra přímořského italského předměstí, živá kapela na jevišti a silná herecká komediální sestava, to jsou hlavní lákadla inscenace Poprask na laguně, která bude mít v sobotu 5. září odloženou premiéru ve Velkém sále Městského divadla Zl...

Film

Kieslowski se táže, jaké taje skrývá lidská duše

kieslowski-o-kieslowskem 200Polský režisér Krzysztof Kieślowski si u nás získal mnohem menší pozornost, než jakou by si zasluhoval. V kinech jeho filmy rozhodně nepatřily mezi vyhledávané, ani v televizi nelámaly rekordy sl...