Skřítek domovníček

Skřítek domovníček

Tisk

Skřítek domovníčekSkřítek domovníček vlastním jménem Floriánek žije spolu s toulavým kocourem Arčím v opuštěném venkovském stavení na okraji malé vesnice. Je to vcelku spokojené soužití, kdy si ve volných chvílích krátí čas vymyšlením různých lotrovin a neplech, zkrátka straší potenciální nové majitelé chaloupky. Nepřejí si totiž nic jiného než ji mít pouze pro sebe, a tak každého zájemce dříve nebo později vyženou. Ovšem to by nebyla pohádka, aby se jednoho dne po příjezdu dalších kupců přece jen něco nezměnilo.

Příběh mi v jistých pasážích malinko připomněl, starší ročníky si jistě živě vybaví, film „Na samotě u lesa“, kdy si čtyřčlenná rodina z města, i v tomto případě to byla Praha, pořídí roubenou chalupu, s vidinou příjemně strávených víkendů v lůně přírody a nepolíbení venkovským způsobem života zjišťují, že jejich představa byla přinejmenším naivní. S nadšením se však vrhají do různých prací, která jsou spojená s péčí o zahradu i dům. Poradcem se jim stává sousedův, syn zahradník Vojta, který vždy přispěchá na pomoc, pokud je potřeba. V této souvislosti mě trochu zarazilo, že jsou zde lidé z města charakterizováni, tak trochu jednoduše, kdy neví triviální věci např. …že strouhanka vzniká z rozemletého suchého rohlíku. Rozumím však tomu, že kniha je určená pro děti předškolní věku a měla by je tak seznamovat s novými věcmi, které nemusí znát. Vraťme se ale k Floriánkovi, jehož postava je vykreslena velmi barvitě, není prvoplánově kladná, ale má určitý vývoj. Stejně i kocour Arčí je spíše rozpolcený a často zvažuje, jak se má v určitých situacích zachovat. Nechci více prozrazovat, ať nepřijdete o překvapení.

S mou šestiletou dcerou jsme knížku přečetly za pár večerů. Poučné a vážnější pasáže střídaly vtipné momenty, při kterých jsme se obě upřímně zasmály. Jednotlivé kapitoly na sebe hezky navazovaly a ubíhaly v příjemném tempu. Líbily se nám i barevné ilustrace, které krásně dokreslovaly vyprávěný příběh. Osobně bych chtěla vyzdvihnout postavu nejmladšího člena rodiny, holčičky Jasmínky, která předává nádherný příklad toho, že laskavost a vlídné chování dokážou zázraky.

O autorkách: 

Hoňková Iva

Iva Hoňková je malířka, spisovatelka, ilustrátorka. Narodila se ve Studénce, kde žije a kreativně tvoří. Od malička ráda kreslí. Miluje techniku všeho druhu, zajímá se o historii a ráda cestuje. Oblíbila si akvarelovou techniku malby, kterou nejčastěji používá pro své obrazy i ilustrace. Od roku 2005 aktivně píše knihy pro děti. V posledních letech jsou to knihy především o strojích (vlaky, letadla, nákladní auta), které si občas sama ilustruje.
Pracuje jako kurátorka archivní sbírky ve Vagonářském muzeu ve Studénce a řadu let je členkou Klubu přátel Suchdolu nad Odrou – sekce letecké muzeum. Jak sama říká, práce je jejím koníčkem. Ve volném čase maluje především letadla, parní lokomotivy, auta a pamětní listy válečných hrdinů.

Na svém kontě má několik desítek knih a mezinárodních výstav. V roce 2018 získala cenu laureáta v mezinárodní soutěži v Sankt-Petěrburgu za vystavené akvarelové obrazy k tématu první světové války.

Šmalcová Markéta

Markéta Šmalcová pochází z Frýdku-Místku a od pěti let vyrůstala obklopena přírodou a vůní terpentýnu z maminčina ateliéru. Na prahu dospělosti propadla kouzlu digitální ilustrace, která ji provázela jak během studia cizích jazyků na Slezské univerzitě v Opavě, tak i později při práci v redakci. Při tvoření velmi ráda utíká do světa dětské fantazie, kde zvířata a příroda hrají hlavní roli.

skritek domovníček

Název: Skřítek domovníček
Autor: Iva Hoňková
Ilustrace: Markéta Šmalcová
Nakladatelství: Grada/Bambook
Počet stran: 96
Určeno pro děti: od 4 let
Hodnocení: 75%

https://www.grada.cz/skritek-domovnicek-13045/


 

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

„Sbírání bylin ve velkém není pro slabší povahy“

Do tmy 200Do tmy je název velmi zajímavé knihy o sbírání bylin, která ze všeho nejvíce připomíná staré české klasiky. Vydejte se s hlavní hrdinkou na cestu, ze které není snadné uniknout…

 

...

Divadlo

Z malého brouka v hlavě velké divadlo

brouk v hlave 200Městské divadlo Zlín se derniérou rozloučilo s hrou Brouk v hlavě, ve které v dvojroli exceluje Pavel Vacek, a nejen on.

...

Film

Byl Koniáš jen synem své doby?

temno obalka 200Postava jezuity Antonína Koniáše, nejen v 18. století proslulého ničitele kacířské literatury, odedávna vzbuzuje vášně spojené s výrazně negativním hodnocením. Když se některý veřejný činitel chová "nekulturně" (třeba o...