Divoké básničky nejenom pro dětičky

Divoké básničky nejenom pro dětičky

Tisk

Básničky pro dětiDivoké básničky jsou sbírka hravé poezie od Aleny Müllerové, co pobaví nejen děti, ale troufám si říci, že i většinu dospělých. Na první pohled na knize zaujmou originální a nápadité ilustrace Denisy Grimmové. Dělají po stránkách neplechu a podněcují fantazii. Jejich prohlížení je vyloženě lahůdka a dělají z publikace vizuálně umělecký kus.

Kniha je plná jazykových experimentů, bláznivých žertíků a asociací na svět dospělých. Verš je dosti volný, takže někdy jsem si musela přečíst text dvakrát, abych ho strávila. Co se týče obsahu tak veršíky dělají čest názvu knihy, protože opravdu divoké jsou.

Celkově mi výrazově přijde, že je to spíš pro mladší školní věk, maximálně pro předškoláky. Menší děti by podle mě básničky nepochopily.

Z celé knížky je cítit schopnost dívat se na svět skrze humor a představivost a dětem dopřeje trochu té "švihlé" zábavy, kterou si užívají většinou spíš tajně, bez kritického pohledu dospěláků. Tohle je ideální příležitost jim ukázat, že nejsme až takoví suchaři.

Ukázka:

Divoká vejce
Jedná naše slepice
divoká je velice.
Divočí a divočí,
směje se nám do očí.
Chová se jak cvok,
dělá na nás kvok.
Je to slípka aktivní,
snáší vejce podivný.
Tečkovaný, pruhovaný,
s piercingem i tetovaný,
hrbolatý, hranatý,
bez kuřat i s kuřaty.
Prosíme ať nesnáší
tato vejce divoká
vyletí z nich raraši
kvočna zas jen zakvoká.

Anotace knihy:

Divoké básničky jsou neochočené. Někdy vás pobaví, jindy vyděsí. Děti, nebojte se jich. Jsou hravé jako vy.
– ZDENĚK SVĚRÁK

Veselé básničky plné hravého humoru skvěle zabaví děti i rodiče. Rozpustilé verše doprovázené vynalézavými a zábavnými ilustracemi jsou nejen o bytostech z pohádek, zvířátkách a lidech, ale také o věcech, které děti obklopují.

Strašidla, skřítci, pidižvíci i další pohádková havěť se chovají poněkud nevypočitatelně, a stejně jako vzteklí sloni, drzé ropuchy, nespavé slepice a jiná zvířata často projevují i různé člověčí nectnosti.
Básničky psané současným jazykem se hodí k recitaci i předčítání a díky hře se slovy pomohou čtenářům poznat češtinu a nenásilnou formou si procvičit výslovnost.

Divoké básničky

O autorkách:

Alena Müllerová vystudovala katedru dramaturgie a scenáristiky FAMU. Pracuje jako kreativní producentka v České televizi, kde vede jednu z nejvšestrannějších tvůrčích skupin a věnuje se dokumentárním, hraným i animovaným filmům. Publikovala novelu Odporný svět (2004), spolu s V. Hanzelem sborník Albertov 16:00, příběhy sametové revoluce (2009), v roce 2016 vydala román Muž ve střídavé péči. Básničky píše od dětství, ale nejdříve je zveřejňovala jen na sociálních sítích. V roce 2018 vyšla její kniha Nedělní chvilka fejsbukové poezie. Divoké básničky jsou její první knížkou poezie pro děti.

Denisa Grimmová je režisérka, výtvarnice a ilustrátorka. Po střední výtvarné škole studovala na pražské FAMU obor Animovaná tvorba u prof. Břetislava Pojara, Pavla Koutského a Jiřího Kubíčka. Profesně nejraději střídá animovaný film s ilustrací a volnou tvorbou. Ráda pracuje s materiálem a s příběhy. Jak sama říká, ilustrovat básničky Aleny Müllerové bylo pro ni velkou radostí.

Filmografie: Myši patří do nebe, Čapí film, Lavičkáři, Škytavka
Ilustrace: Myši patří do nebe, Rebarbora, Příběhy z malého domku, Bratranci, Holčička v růžové, Prapsi

Divoké básničky

Název: Divoké básničky
Autor: Alena Müllerová
Ilustrace: Denisa Grimmová
Nakladatelství: Grada/Bambook
Rok vydání: 2023
Počet stran: 64
Pro děti: od 7 let

https://www.grada.cz/divoke-basnicky-13887/

Recenzentka:

Ludmila Bakonyi Selingerová alias Pohádková Lída je pedagog, autorka 11 knih pro děti a dvojnásobná maminka. Na téma dětských knih a čtenářské gramotnosti pořádá přednášky a věří, že právě práce s knihou je základním stavebním kamenem ke zdravému životu a tím nejlepším nástrojem, jak děti rozvíjet a předávat jim znalosti. 


 

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Dojemný historický román Děti Volhy: Zaslouží si své ocenění?

Děti VolhyVe stepi při řece Volze existovaly od 18. století německé usedlosti. Socialistická revoluce se jim nevyhla. Nová kniha Guzel Jachiny Děti Volhy vypráví příběh zkázy i naděje očima prostého učitele z takové ...

Divadlo

Gazdova krv vás dostane korektními i nekorektními vtipy

altDivadelní festival Střetnutí Stretnutie zahájila hra Gazdova krv, ve které excelovala tvář festivalu Szidi Tobias a nejen ona.

 

...

Film

Vysvlečená zpověď Johany Rubínové

altŽila, byla jednou jedna Johana Rubínová, která se rozhodla, že si bude psát deník. Psala o sobě, přátelích, problémech, průšvizích, trapasech, šlápnutích vedle, pokusech, omylech a tak vůbec o bouřlivém životě náctiletých. Psala, psala a co osud nec...