Lžeme dětem v pohádkách?

Lžeme dětem v pohádkách?

Tisk

Ludmila Bakonyi SelingerováChudák se stane boháčem, princeznu zachrání princ na bílém koni, hloupý Honza to dotáhne na krále, děti porazí čarodějnici, rytíř obrovského draka a mávnutím kouzelného proutku se vyřeší každý problém. Ve světě pohádek naprosto normální věci. Jaké tím dáváme dětem ponaučení do života? Učíme je už v nejmladším věku věřit nerealistickým představám?

S touto otázkou se jako pedagog a spisovatelka setkávám čím dál častěji. Rodiče, kteří chtějí pro své děti to nejlepší, se po právu zajímají o to, zda neukládají dětem do hlavy nějaká mylná přesvědčení a mnozí proto klasičtější pohádky vynechávají. Dokonce existuje silný trend non-fiction pohádek a lidí odmítajících tradice a kouzelné pohádky s tím, že dětem nebudou lhát. Svět pohádek je ale mnohem vrstevnatější a hlubší, než scénář romantického filmu v Hollywoodu a je dobré pod tyto vrstvy nahlédnout, abychom lépe porozuměli tomu, co dětem mohou dát.

Jako první věc se podíváme na otázku symboliky. Lidská mysl je obrazotvorná a symboly, podobenství jsou pro nás velmi snadno pochopitelné a stravitelné. Chápeme je všichni, je to jakýsi historický fond obrazů, za nimiž jsme schopní si představit širší významy. Právě řeč symbolů pohádky hojně používají a mnoho postav a událostí je zde pouze v zastoupení. Je dokázáno, že pohádky jsou silně vnímány podvědomím a odvádějí práci, která pro nás není zcela viditelná a pochopitelná. Touto problematikou se zabýval už slavný psycholog Carl Gustav Jung. Nelze proto pohádky interpretovat zjednodušeně a doslovně.

Další oblastí, co stojí za zmínku, je magické myšlení. Je to způsob uvažování, který byl dříve běžný a nyní ho používají děti v předškolním věku. Je to víra v nadpřirozeno, magické jevy, pověry a podobně. Děti tráví hodně času ve fantazii a dá se říci, že jim magické myšlení pomáhá vyplňovat mezery v jejich vědění a chápání světa. Důležité je říci, že rozdíl mezi pohádkami a realitou v naprosté většině chápou, nebo jim lze snadno vysvětlit. Školním věkem a zráním jej samy opustí a nezanechá na nich žádné intelektuální následky. Naopak, snění a duchovní rozvoj jsou pro ně veskrze zdravé.

A teď už k těm vzorcům v pohádkách. Mnohá dáma si posteskne, že žádní princové na bílém koni neexistují, ba se vedou čilé diskuze o vhodnosti klasických dívčích postav coby vzorů pro dnešní emancipované dívky. Tady jsme u těch hlubších poselství. Pohádky jako takové pojednávají o životní cestě, krizích a překonání problémů. Postavy a zápletky představují rysy osobnosti a zkoušky, které nás v životě potkávají. Ukazují, že se nám může povést zvítězit v našich malých a velkých bojích, i když se to zdá zpočátku nepravděpodobné. Učí nás naději a důvěře, že zvládneme projít temným lesem a zlomit zlá kouzla, abychom usedli na pomyslný trůn našeho života. To jsou hluboké pravdy, které potřebujeme v dětství slyšet stále a stále znovu, abychom uvěřili, že i my, jako malinký človíček, obstojíme ve výzvách, jež na nás čekají. Že každý má svou jedinečnou moc a sílu, co je dovedou ke všem pokladům, které nám může život dát.

Takže závěrem. Lžeme dětem v pohádkách? Jednoznačně ne! Pohádky jsou podstatná duševní potrava: Pomáhají dětem ve zdravém vývoji. Ač není tato vědecká doba kouzlům nakloněna a všechno prověřuje tvrdým pohledem logiky a důkazů, my svět fantazie stále k životu potřebujeme. To mimo jiné dokazuje například široká oblíbenost stylů sci-fi a fantasy. Ty ostatně na základech mýtů a pohádek staví. Nebojme se tedy zapátrat v truhličce pohádkových příběhů a užijme si, že můžeme dětem poskytovat podporu do života takhle laskavým a krásným způsobem.

pohadkova lida

O autorce: Ludmila Bakonyi Selingerová alias Pohádková Lída, je dvojnásobná maminka, předškolní pedagog a autorka 11 knih pro děti. Ráda pracuje s edukativní stránkou příběhů, ale baví ji zkoumat možnosti motivů a hlubokých odkazů klasických pohádek. Výsledkem jsou hravé publikace, jenž odpovídají modernímu pedagogickému pohledu, ale nechávají děti snít, užívat si humor a kouzla, co mohou zažít jen v pohádkách. Právě nyní vyšel druhý díl pohádkové trilogie o dráčkovi Hugovi nazvaný Hugo a sladké tajemství, určené pro citlivé děti, kterým pomáhá v emočním rozvoji a podporuje je na cestě za seberealizací.


 

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Zastírací manévry připomínají britsko-americkou dvojku Dempsey-Makepeaceová

zastiraci manevry David BaldacciVoják ve službě nepochybuje o tom, že je třeba ukončit život někoho, kdo se ho pokouší zabít, i když chladnokrevné zabíjení není v civilizovaném světě přijatelné. Hlavní hrdina detektivního románu Zastírací ma...

Divadlo

Zhudebněná biografie překrásného děcka

200divDo Hradce Králové soustředila své tvůrčí síly dvojice Baláš - Brousek, aby v originálním zpracování mohla na scéně Klicperova divadla znovu ožít smyslná blondýna s ještě smyslnějšími iniciály.

...

Film

Desátý ročník Severského filmového podzimu odstartuje litevské drama

sasa200Na jubilejním desátém ročníku Severského filmového podzimu budou moci diváci zhlédnout nejen filmy evropského severu, ale i zástupce litevské kinematografie. Festivalové filmy podzimního výběru se představí ve 22 městech České republiky. Během pražské...