Kouzelná cesta k Poslední řece

Kouzelná cesta k Poslední řece

Tisk

cesta k posledni rece200V nakladatelství KAZDA vyšla nyní v září kniha Cesta k poslední řece. Původně jsem si myslela, že jde o běžnou dětskou dobrodružnou knihu, ale nakonec mě opravdu pohltila.

 

 

 

V předmluvě se od autora knihy Teddyho Keena čtenáři dozví, že v roce 2014 v odlehlé části Amazonie učinili s kolegy nečekaný objev: našli jsme zapečetěnou schránku plnou map, deníků, skicáků a dalších dokumentů, které patřily neznámému umělci a dobrodruhovi, jehož identita dodnes zůstává neodhalena. Autor poté tento poklad vzal s sebou do Londýna a začal společně s nakladatelským týmem pracovat na digitálním restaurování původních ilustrací a nápisů, aby mohli světu přinést příběh Neznámého dobrodruha. Teddy Keen se také vydal do Amazonie, aby našel Poslední řeku a odhalil pravdu. Potvrdil tak, že popisované pohoří je skutečné, ale v souladu s přístupem Neznámého dobrodruha neprozradí jeho přesnou lokalitu. Zároveň je připraven stále pátrat po identitě Neznámého dobrodruha. Více najdete na webu https://www.theunknownadventurer.com/

Stránky knihy tedy vycházejí z deníkových zápisků a obsahují kromě textu také až neuvěřitelné realistické ilustrace. Mnoho zvířat je tu detailně rozkresleno a nad detaily mi opravdu zůstával rozum stát. Mnohdy ani fotografie nejsou tak věrné, a navíc jsou zde používány barvy příjemné pro oko.

cesta k posledni rece

Co se týče vyprávění, tak to je také moc zajímavé a napínavé. Členy expedice je Neznámý dobrodruh a také Bibi. Ta má podle něj dovednosti pro přežití v džungli a jejím cílem je odhalit nějaké nové druhy živočichů. Každý z nich je jiný, ale společně nějak fungují. Bylo pro mě překvapivé, kolik toho dobrodruh oproti Bibi „schytal“ nejen od různého hmyzu. Pravdou však je, že oba měli často namále a já jim při čtení hodně fandila.

Kromě toho, že jsem byla fascinována ilustracemi i příběhem celkově, tak mě zaujalo také několik nových věcí, co jsem na stránkách mohla zjistit. Například jsem neznala popisovanou rybu - trahira cayenského (Hoplias aimara) – u které se vyvinula schopnost dýchat na souši a je známá tím, že se dokáže plazit pomocí prsních ploutví a podobně jako Neznámého dobrodruha mě zaujalo, jak je v přírodě vše propojené.

Cesta k poslední řece je opravdu unikátní kniha a už teď se moc těším na další objevenou příručku s názvem The Lost Book of Adventure (Ztracená kniha dobrodružství), která byla přeložena do řady jazyků a brzy by měla vyjít i česky.

Teddy Keen je redaktorem a sestavovatelem Ztracené knihy dobrodružství - objevených děl a ilustrací Neznámého dobrodruha. V roce 2014 během cesty do Amazonie narazil Teddy, sám ilustrátor a outdoorový nadšenec, v odlehlé chatě na břehu řeky Jari na zapečetěný kovový kontejner. Ukázalo se, že jejím obsahem je celoživotní dílo neznámého umělce dobrodruha. Vedle zápisníků, skicáků a dalších věcí se nacházel dopis, který byl podle všeho napsán ve prospěch dvou mladých členů rodiny. Kufr i s obsahem byl odeslán zpět do Velké Británie. Díky svým outdoorovým znalostem strávil Teddy s týmem odborníků poslední dva roky restaurováním, následným sestavením a úpravou pokladu dobrodružných znalostí do podoby knihy, kterou si může prohlédnout celý svět. Teddy žije se svou rodinou v Londýně.

cesta k posledni rece

Cesta k poslední řece
Autor: Teddy Keen
Překlad: Eva Dobrovolná
Žánr: od 10 let
Nakladatelství: Kazda
Rok vydání: 2023
Počet stran: 128
Hodnocení: 92 %

Zdroj foto: Kazda

https://www.knihykazda.cz/cesta-k-posledni-rece/


 

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Člověk Nula – Smrt není

clovekSmrt není. Počet populace na zemi se ustálil na třech miliardách lidí. Nikdo už doopravdy neumírá, pouze postoupí pauzu, aby se pak zrodil do jiného těla. Dostane ink – kód předchozího majitele a dál pokračuje ve společné existenci. Rodina jako taková už neexi...

Divadlo

Premiéru hry (Ne)korektní pravidla uvedl s úspěchem Divadelní spolek Kroměříž

nekorekt pravidla200První letošní premiéru hry (Ne)korektní pravidla uvedl v pondělí 27. února ve vyprodaném sále Klubu Starý pivovar Divadelní spolek Kroměříž. Komorní inscenace, kterou režíroval Ladislav „Láry“ Kolář na motivy hry Mika Bartletta,...

Film

Blíží se Dny evropského filmu

DEF logoPoté, co v Česku zanikl Febiofest (na Slovensku se udržuje dál), zpřístupňují filmové dění aspoň v evropském prostoru jednak výběr festivalových děl Be2Can a 3Kino zaměřené na střední Evropu, případně přehlídky francouzsky, italsky či španělsky mluvených...