Útlé knížečky s důležitou osvětou

Útlé knížečky s důležitou osvětou

Tisk

sladke deti200O knihách Šípkové Růženky naruby, Sladký roky a Naděje nikdy nekončí Diany Kutilové jsme na Kultura21.cz už několikrát informovali a dnes můžeme potvrdit, že stojí za přečtení!

 

 

Knihy vycházejí z projektu nazvaného Sladké děti upozorňujícího na rozdíly mezi diabetem prvního a druhého typu a zdůrazňujícího že i když se obě diagnózy nazývají cukrovka, jedná se o onemocnění s odlišnou příčinou vzniku. Navíc se Sladké děti na sociálních sítích věnují osvětě, podpoře a fungují jako zdroj informací ohledně diabetu prvního typu, a to pro všechny, kterých se v životě týká.

Tři tituly sledují příběh Rózy, které je v deseti letech diagnostikován Diabetes Melitus prvního typu. Musí tak pravidelně jíst, čtyřikrát denně si píchat inzulín a také si měřit glykemii. Na nové věci si tak musí zvykat jak ona, tak její rodina. Róza se v prvním díle knihy Šípkové Růženky naruby vydává do lázní. Zpočátku se bojí, jaké to tam bude, ale hned na příjmu se potkává se Simonou a Zdeňkou a obavy se rozplývají. Z těchto holek se stane nerozlučná trojka, která si je navzájem velkou oporou. V lázních se skamarádí také s Vojtou a Adamem a dalšími dětmi s nejrůznějšími problémy. Častým motivem v této knize je tolerance.

„Když jsem byla v první třídě, píchala jsem si už sama inzulín. Učitelka řekla na třídních schůzkách mámě, že bych to neměla dělat ve třídě, ale někde jinde, protože by z toho jiné děti mohly mít trauma. Máme se strašně rozčílila, že i kdyby měla napsat na Ministerstvo školství, tak že si ten inzulín ve třídě píchat budu.“ (str. 98)

sladke deti 1

Název Sladký roky v sobě spojuje jak téma diabetu, tak se ironicky vztahuje k věku protagonistek. Z nich jsou třináctileté slečny, a nejen v dalších lázních už se více zaměřují na kluky. Navíc už nepoužívají pera, ale inzulínové pumpy. Parta se také vydává na diatábor a Róza si poté užívá dovolenou v Itálii. Naděje nikdy nekončí začíná v okamžiku, kdy Róza slaví patnácté narozeniny. Tento díl je nejdramatičtější, protože holky čelí zážitkům spojených s alkoholem a musí se potýkat také se ztrátou jejich kamarádky. Navíc zde hrají velkou roli i mezilidské vztahy a příběh se tak čte jedním dechem…

sladke deti2

Autorka v knihách dobře dokázala navodit atmosféru, a hlavně vystihnout dospívání postav. Všechny prochází nějakým vývojem, který se dobře sleduje. Může za to zřejmě i odstup v psaní jednotlivých dílů, ale samozřejmě také její um. Vše dokreslují také ilustrace autorčiny dcery Terezy Kutilové nenarušující, ale naopak skvěle doplňující děj. Někdy jde o drobné ilustrace, jindy o znázornění portrétu hrdinů jako doplnění jejich popisu nebo zdůraznění některých emocí.

Diana Kutilová uvádí u první knihy, že je „určena všem malým bojovníkům se životem, kteří mají sílu a odvahu poprat se se svým zdravotním znevýhodněním. Dává jim naději, že z jakékoli nepřízně osudu mohou odejít silnější a jako vítězové. Je také povzbuzením pro rodiče, pro které je přijmout skutečnost, že jejich dítě onemocnělo, často nejsložitější.“

Já jsem si knihy přečetla s velkým zájmem jednalo se o nenáročné čtení a dozvěděla jsem se díky nim nenásilnou formou spoustu nových informací o onemocnění, o kterém jsem téměř nic nevěděla.

Diana Kutilová, tlumočnice, spisovatelka a zakladatelka projektu Sladké děti, a její patnáctiletá dcera Tereza, která je autorkou ilustrací dětské trilogie i beletrie pro dospělé.

sladke deti

Šípkové Růženky naruby
Sladký roky
Naděje nikdy nekončí
Autor: Diana Kutilová, ilustrovala Tereza Kutilová
Žánr: beletrie, pro děti
Nakladatelství: Nakladatelství Olomouc, Bondy
Rok vydání: 2018, 2019, 2021
Počet stran: 109, 120, 97
Hodnocení: 86 %

https://www.sladkedeti.cz/


 

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Sirotčinec slečny Peregrinové: Podivné město – pokračování podivuhodného dobrodružství

Sirotcinec Podivne mesto200První díl (Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti), kterým se Ransom Riggs dostal na žebříčky bestsellerů byl jednoznačně něčím zcela výjimečným. Použitím dobových fotografií vnesl do příběhu nenapodobitel...

Divadlo

Švandovo divadlo natáčí povzbudivá videa, divákům je nabídne na sociálních sítích

Svandovo divadlo200Povzbudit, zlepšit náladu, zaměřit pozornost k dobrým věcem v životě a také neztratit kontakt s diváky. To je smyslem videí, která začali natáčet tvůrci a herci z pražského Švandova divadla.

...

Film

Téměř ztracené Brehy nehy se vracejí

altFero Fenič natáčel svůj televizní hraný debut Brehy nehy v roce 1982 (jak nasvědčuje i datum na školní tabuli) a v témže roce jej dokončil, protože záhy - v měsíčníku Film a doba 3/1983 - na něj v rámci širší studie upozorňuje...