Zjistěte s dětmi, Jak se žilo v dávných dobách

Zjistěte s dětmi, Jak se žilo v dávných dobách

Tisk

jak se zilo 200V nakladatelství Pikola vyšla krásná kniha pro děti od 7 let nazvaná Jak se žilo v dávných dobách.

 

 

Průvodci knihou je celkem devět dětí z nejrůznějších kultur z celého starověkého a zčásti i raně středověkého světa. Nejen malým čtenářům ukazují, jak si lidé tehdy hráli, jedli, pracovali, bojovali a zkrátka žili.

Na začátku knihy se nachází jak představení mladých průvodců, tak časová osa. Ta začíná před 3,3 milionů let popisem člověka zručného, popisuje lovci a sběrače, první zemědělce i dávné civilizace a končí vrcholným středověkem, tedy obdobím 1000 až 1500 let před naším letopočtem.

Jak se žilo v dávných dobách tedy obsahuje kapitoly: Paleolit, Neolit, Sumer, Starověký Egypt, Olmékové, Skytové, Alexandrie, Japonsko v období Heian a Vikingové. Každá z nich začíná rámečkem, kde je vypsáno období, kultura a území, daný průvodce pak přináší základní popis. Úvodní dvojstrana je bohatě ilustrovaná a znázorňuje většinou dané místo s významnými prvky. V případě Olméků jde například o olmécké město La Venta i s typickou pyramidou nebo u Alexandrie typický maják.

Následují stránky plné menších ilustrací a doplňujících textů o nich, kde čtenáři zjistí mnoho zajímavostí a také vše důležité o dané civilizaci. U Vikingů si můžete přečíst o jídle, bozích, dlouhých lodích, špercích, zbraních, hrách i dlouhých domech a bojovnících zvaných Bersekové. Poslední stránka kapitoly je pak věnována nějakému významnému rituálu, osobnosti nebo místu, konkrétně například japonským rytířům nebo alexandrijské knihovně.

Musím přiznat, že i já jsem se dozvěděla spoustu zajímavostí a leccos jsem si zopakovala. Zaujala mě například zmínka o nilometru, který používal Alexandrův generál Ptolemaios nebo seznam předmětů nacházející se v lodním hrobě Vikingů jako například 2 pávi a hrací deska s figurkami z rohoviny. Kniha není příliš rozsáhlá, ale je velmi zdařilá po grafické stránce a obsahuje mnoho informací. Potěší tak nejednoho malého fanouška historie a může se stát i skvělým doplňkem při výuce dějepisu. 

jak se zilo

Jak se žilo v dávných dobách
Autor: Ben Hubbard, Christine Engel
Překlad: Helena Matocha
Žánr: populárně naučná pro děti
Nakladatelství: Pikola (Euromedia Group)
Rok vydání: 2021
Počet stran: 64
Hodnocení: 90 %

https://www.knizniklub.cz/knihy/507754-jak-se-zilo-v-davnych-dobach.html


 

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Tím všechno začíná

Tim vsechno zacina 200Titul Tím všechno začíná se tváří jako obyčejný příběh pro náctileté, ale přesto že je v tomto duchu napsán, dokáže čtenář číst mezi řádky a v příběhu najít větší smysluplnost, než se na prv...

Divadlo

Slávek Novák aneb Příběh opravdového herce

Slavek Novak perexCo uděláte, když narazíte skutečný příběh o skutečném umělci, který hrával hlavní role v Národním a zároveň sváděl ženy pod taktovkou STB, aby je režim mohl vydírat? Jste-li dramatikem, pravděpodobně napíšete hru. Jste-li vtipným a...

Film

Iránské filmy se vracejí

iransky film white baloon 200Spočítali bychom na prstech jedné ruky, kolik děl z Iránu země uvedla Česká televize (jinde bychom je očekávali marně), kolik se jich dostalo do tuzemských kin - nejnověji