Nebuďte plýtváci, neplýtvejte!

Nebuďte plýtváci, neplýtvejte!

Tisk

VODAVODENKA 200Nakladatelství Pikola vydalo bohatě ilustrovanou naučnou knihu s názvem Vodavoděnka a podtitulem Voda není nuda! Připravte se na pořádně hravé stránky a mnoho zajímavých informací!

 

 

Kniha Vodavoděnka původně vznikla jako diplomová práce v Ateliéru ilustrace na Fakultě designu a umění Ladislava Sutnara v Plzni. A to s tím, že se jednalo o autorskou uměleckonaučnou enviromentálně zaměřenou knihu pro děti od osmi let zabývající se vodou a její ochranou. V anotaci diplomové práce je uvedeno, že k ní vznikl i soubor společenských her s motivy vody a já jen doufám, že se také dočká vydání.

„Voda je dokonalá a často podceňovaná. Věřím, že až dočteš tuto knihu, vodu už neuvidíš jako dřív. Kapičky vody na listě, mraky na obloze nebo blyštivá hladina budou tisíckrát krásnější než poušť plná diamantů. Protože kde je voda, je i život,“ píše autorka v úvodu a zve čtenáře k brouzdání nepoznanými vodami vod a mořem zajímavých informací.

Obsah vychází z básně Voda, voděnka od Jiřího Žáčka. Celkem osm slok označuje vodu jako čerstvou, bystrou, snivou, divou, dobrou, živou, bujnou a věrnou, takže jde o třeba o původ vody, divokou vodu způsobující vodní katastrofy, vodu pomocníka nebo o šetření vodou. To je dnes velmi důležité a popsané rady jsou opravdu praktické. V závěru knihy se čtenář může stát spoluautorem knihy a napsat nebo nakreslit, jaký má vztah k vodě. Na posledních stránkách se nachází Slovní check objasňující pojmy používané v kapitolách.

Na jednotlivých stránkách je plno ilustrací a různých rčení a hlášek týkajících se vody („Vaříš z vody, co?“, „Už jsem na to kápnul“) a především plno zajímavých informací. Malí i větší čtenáři se dozví o koloběhu vody, různých podobách vody, pitném režimu, čistírně vod, přehradách, fauně i flóře. Je toho zkrátka hodně a přiučí se i dospělí. Věděli jste například, co je to gutace, jak vypadá kalmar, nebo že dýcháním vyloučíme asi 400 mililitrů vody denně?

Zřejmě z toho důvodu, že se jedná o dílo z ateliéru ilustrace, tak žádná stránka není stejná. Autorka si pohrává jak s barvami a ilustracemi, tak s písmem. Různě ztvárňuje kapky a dokáže tak i navozovat atmosféru. Na dvojstránce Miluji, když… je spousta okamžiků vyvolávajících vzpomínky jako například „miluji, když se položím na hladinu a cítím, jak mě voda unáší“ nebo „miluji, když chytím do ruky čerstvou vločku a sleduji, jak mizí“. Díky takové hravosti čtení opravdu není nudné.

Vodavoděnka je moc pěkná kniha pro malé i velké. Při každém čtení je možné v najít něco nového a něčemu se přiučit, nebo se jen kochat a nechat vše plynout… 

VODAVODENKA

Vodavoděnka
Voda není nuda!
Autor: Kristýna Gregorová
Žánr: pro děti
Nakladatelství: Pikola (Euromedia Group)
Rok vydání: 2021
Počet stran: 96
Hodnocení: 91 %

https://www.knizniklub.cz/knihy/454430-vodavodenka.html


 

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Vtipné dvojjazyčné povídky čtenáře nezklamou

Dvojjazycne povidky 200Dvojjazyčně psané příběhy se na našem knižním trhu již trvale zabydlely a představují žádaný produkt nejen pro studenty cizích jazyků (v tomto případě angličtiny). Důležitou roli zde hraje výběr vhodného a...

Divadlo

Maturita za dveřmi: osvěžte si divadelní klasiky na poslední chvíli online!

Maryša foto  Divadlo Petra BezručemPMaturita je za dveřmi, nestíháte? Dramox vás zachrání! Známé klasiky můžete sledovat v divadelní verzi. Na Dramoxu najdete desítky titulů doporučené četby - včetně těch nejznáměj...

Film

Film Hugo a jeho velký objev připomíná prvního filmového kouzelníka Georgese Mélièse
ImageGEORGES MÉLIÈS (1861-1938) začínal jako pouťový eskamotér, předváděl na jevišti kouzelnické výstupy, promýšlel nejrůznější iluzionistické triky, konstruoval mechanismy automatů, které někdy připomín...