ČTENÁŘI NA CESTÁCH - POZNÁVÁNÍ SEVERNÍHO NĚMECKA A DÁNSKA: Helsingor a hrad Kronborg

ČTENÁŘI NA CESTÁCH - POZNÁVÁNÍ SEVERNÍHO NĚMECKA A DÁNSKA: Helsingor a hrad Kronborg

Tisk

cestovani kronborg200Na světě je spousta míst, která stojí za to navštívit, ale z nejrůznějších důvodů to zatím nevychází. Díky čtenářům, kteří jsou ochotni podělit o své zážitky z cest si o některých místech můžeme alespoň přečíst a trochu se poučit a inspirovat. O poznávacím zájezdu absolvovaném v srpnu 2012 vypráví pan Ing. Jaromír Štrumfa z České Lípy, díky poměrně velkému rozsahu jsme zápisky rozdělili do devíti částí.

 

Část sedmá: Helsingor a hrad Kronborg

Následující den, 17.8., jsme ráno odjeli do Helsingoru na hrad Kronborg, který má spojitost se shakespearovským hrdinou Hamletem. Vzdálenost mezi Kodaní a Helsingorem cca 40 km. Krajina mírně zvlněná, méně polí, hodně luk a remízků a mokřadů. Při projíždění jsme byli upozorněni na Hamletův dům (Hamlethus). Kronborg byl budován jako pevnost, která střežila mořskou úžinu mezi Dánskem a Švédskem. Stavební a obranný systém pevnosti připomíná pevnosti Terezín, Josefov nebo Komárno. Nechal ji vybudovat král Frederik V. k účelu vybírání cla. Clo se vybíralo před namířenými hlavněmi děl do nichž se nabíjely koule o průměru 15 cm ( a zkus si zdrhnout !). Vodní úžina je široká 4 km a je velmi frekventovaná.

cestovani kronborg1

V současnosti slouží Kronborg k různým reprezentačním účelům. Konají se tam v režii monarchie oslavy narozenin, svatby a státní návštěvy.Dále různé tradiční akce a festivaly. Hamletovská legenda je velký magnet. Každá země má svého institucionalizovaného ochránce v nouzi nejvyšší. U nás jsou to blaničtí rytíři a v Dánsku je to slavný rytíř HALGER DÁNSKÝ, který v kronborském podzemí, dřímajíc, čeká na svoji příležitost pomoci svému lidu. Vyfotil jsem si ho pro všechny případy.

cestovani kronborg holger2

Nad branou do Kronborgu jsou dva letopočty a to 1640 a 1735. Asi šlo o přestavby, protože tam určitě před rokem 1640 něco podobného stálo. Pevnostní architektura odpovídá spíš tomu mladšímu letopočtu.

Prohlídka začala v hradních kasematech, které mají vlastní kapli. Turisté procházejí v úplné tmě hradním sklepením a pro orientaci slouží tlumené žárovky ve výši asi 0,5 m na místech změny směru chůze. Nejsem strašpytel, ale pocity jsem měl všelijaké a trvalo to bloudění temnotou nejméně 10 minut. Podruhé mne tam už nikdo nedostane…

cestovani kronborg kasematy

Prohlídka nadzemních podlaží hradu byla nesrovnatelně lepším zážitkem. Z královské komnaty (8 x 15 m) je vidět na úžinu. Po posledním požáru v 17. stol. byly stropy místností vymalovány alegorickými výjevy Kristiana IV. a jeho manželky Sofie. Ve 3. podlaží bývala královská galerie rovněž z doby Kristiana IV., kterou zanedlouho odvezli Švédové jako kořist, protože Dánsko dopadlo prachbídně. Tato neblahá záležitost je trvale připomínána, ale Švédové o návratu neuvažují. Podobně se zachovali u nás v Praze, když vykradli sbírky, které nashromáždil Rudolf II. Místo uloupených obrazů je m.j. vystaven idealizovaný obraz královny Margarety I. (1387 – 1412..

Obzvláštní pozornost zaslouží sál s devíti vzácnými tapiseriemi (gobeliny), rovněž s výjevy z dějin Dánska. Sál má jen umělé osvětlení, které se zapíná jen k prohlídce. Tapiserie jsou chráněny před slunečním světlem. Severní křídlo 3. podlaží m.j. zahrnuje francouzský sál se sbírkami čínského porcelánu. Dále jsou tam četné paravany (zástěny typické pro rokoko) a nábytek s pozoruhodnými intarsiemi. V tomto křídle se nachází sál pro ubytování vzácných hostů, který má název Skotský apartement. Přívlastek „skotský“ má původ v tom, že v něm trávila líbánky dánská královna se svým ženichem, skotským princem.

cestovani kronborg4

Skotským apartementem prohlídka interierů Kronborgu skončila a vyšli jsme opět na nádvoří. V jedné bývalé konírně se konají příležitostné výstavy. Za naší návštěvy běžela výstava plakátů k hamletovským inscenacím let 1993 – 2011. Jedná se o divadelní festival s názvem HAMLET SOMMER (Hamletovské léto). Festivaly se konají za účelem zvýšení turistického zájmu a prý to zabírá. Samotné plakáty stojí za shlédnutí, protože na nich je patrný nekonformní duch současného divadla. Plakát je chápán jako umělecké dílo se specifickým posláním.

Odjezd z Helsingoru ve 12,15 hod. a jízda do Kodaně trvala necelou hodinu. Zastavili jsme mezi radnicí a vchodem do velmi vyhlášeného zábavního parku TIVOLI, poblíž kodaňského hlavního nádraží.. Je to velice frekventované místo, kde se pořád něco koná. Ten den byla na programu akce homosexuálů „Pride“, která proběhla také v Praze počátkem července. Odjezd byl stanoven na 19 hod. (tolerance plus,mínus 5 minut)

Příště: Kodaň

Zdroj foto: internet


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Lucie Pernetová: „Dokud jsem se nepotkala s režisérem Michalem Burešem, netušila jsem, jak moc bude třeba se sžívat.“

pernet perexPět vydavatelů uvede na trh současně jedenáct nových titulů v rámci nového projektu Audioknihy NAHLAS! Historicky první česko-slovenský AUDIOKNIŽNÍ VÍKEND nabídne to nejslibnější z podzimních novinek: Nesbø, Verne, Vondruška, Hawkinsová, Christi...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...


Literatura

Robert Crais a jeho Podezřelý – skvělá krimi i sonda do psí duše

podezrely perexScott James se svou parťačkou Stephanií se připletl do přestřelky naprostou náhodou. Vlastně hledali při noční službě jednu vyhlášenou jídelnu, nenašli ji, a pak v temné uličce, kde vlastně vůbec neměli být, se mezi sklady rozpoutalo vraž...

Divadlo

Jak je důležité míti po ruce Charleyovu tetu

200divCharleyova teta se celosvětově řadí mezi nejhranější a nejoblíbenější komedie. Ze dne na den proslavila autora hry Brandona Thomase, jenž byl do té doby spíše průměrným až podprůměrným dramatikem. Na českém jevišti se hra objevila už v roce 1894, tedy je...

Film

Světoběžný dokumentarista Joris Ivens

ivens 200Akademie múzických umění vydala již několik zasvěcených monografií věnovaných světově uznávaným filmařům, najmě dokumentaristům (nalezneme tu jména jako Jean-Luc Godard, Chris Marker, Karel Vachek, Jan Němec). Nyní přibyl svazek pojednávající o Joris...