Pardubická Zelená brána hostí Pernštejny

Pardubická Zelená brána hostí Pernštejny

Tisk

prvni brana pardubceMezi jedno z nejnavštěvovanějších míst v Pardubicích patří bezesporu dominanta městské památkové rezervace Zelená brána, která získala svou charakteristickou věž s měděnou střechou po velkém požáru města v roce 1538. Jako "Zelená brána" je výslovně zmíněna poprvé roku 1547.

 

 

Dnes je objekt tvořen vstupní renesanční branou, na jejíž průčelí dali pardubičtí radní v roce 1903 umístit reliéf dle návrhu Mikoláše Alše. Zpodobňuje erbovní pověst pánů z Pardubic, jejichž erb užívají Pardubice jako městský znak. Za vstupní branou se vypíná více než 60 m vysoká věž, která současnou podobu získala mezi lety 1910 - 1912. Věž je  přístupná a  nabízí krásný výhled nejen na městskou památkovou rezervaci a zámek, ale také na široké okolí města včetně hradu Kunětická hora.

prvni brana pardubce

Před výstupem na ochoz věže čekají návštěvníky překvapení v podobě scénických zpodobnění dvou erbovních pověstí spjatých s Pardubicemi. První scéna zobrazuje praotce rodu Pernštejnů, kteří vlastnili pardubické panství více jak jedno století, uhlíře Vaňka, jak vede k hradu, na němž pobýval moravský markrabě, chyceného obřího zubra, který zabil několik lidí. Uhlíř získal za odměnu pro své potomky erb se zubří hlavou, jejímiž nozdrami je provlečená houžev. O pár desítek schodů výše se návštěvníci ocitnou uprostřed bitvy u Milána, v níž sice  Ješek z Pardubic přišel o půl koně, jehož přesekla padající brána, získal však za svou statečnost  od českého krále Vladislava erb s půlkou koně. Scénu provázejí zvukové a světelné efekty (řinčení zbraní, řehtání koní, plameny). Obě expozice jsou dílem „pohádkové“ výtvarnice Vítězslavy Klimtové.

prvni brana pardubce

prvni brana pardubice

V prostorách Zelené brány se nachází i malá galerie, v níž jsou prezentována především díla východočeských výtvarníků. V rámci právě probíhajícího Pernštejnského roku, vyhlášeného Národním památkovým ústavem, se v galerii koná výstava obrazů pardubického rodáka Jiřího Vavřiny (*1944), Pernštejnové a vznešená společnost. Autor, jenž rád zpodobňuje historická a mytologická témata, návštěvníky přivádí do světa renesančních kavalírů, vznešených dam i potulných kejklířů. Jádro výstavy ovšem tvoří portréty pánů z Pernštejna a  obraz krásné Fortuny, která dlí na pardubickém zámku a plní tajná přání. Vavřinovy olejomalby se svou čistotou a smyslem pro detail přibližují dílům renesančních umělců. Výstava trvá do 31.srpna 2012.

prvni brana

prvni brana pardubice

Jiří Vavřina Pernštejnové a vznešená společnost
Datum a místo konání: 25.6.- 31.8.2012 Zelená brána, Pardubice
Pořadatel: Kulturní centrum Pardubice
Zdroj informací: kcpardubice.cz

Zdroj foto: autorka článku


 

Přihlášení



NEJ za měsíc

Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Karel Jordán: „Těšil jsem se z každého dne psaní, byla to krásná inventura.“

karel jordan200Karel Deniš Jordán se narodil 11. 11. 1952. Je to právník, šéfproducent, hudební redaktor, dramaturg a spisovatel. Mezi jeho knihy patří například vzpomínková kniha Petr Muk – Oceán, Shalom, Slavíci, on (a já), Tenkrát na Západě, Můj bratr...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...


Literatura

Claudia Lazar, Monika Cordes: Vegetariánské dobroty

Vegetarianske-dobroty-box-na-web (2)36 tipů na kartičkách. Zdá se vám to málo? Jen do chvíle, než se těmi recepty pěkně jeden po druhém proberete. Pak zjistíte, že jsou to základy pro různé další obměny, které vynikají především ná...

Divadlo

Ve zlínském divadle začali zkoušet Šakalí léta

sakali leta 200Datum premiéry nikdo nezná, přesto začali zkoušet! Po čase se do Městského divadla Zlín vrátil režisér Dodo Gombár (Zvlčení, Mezi nebem a ženou, Žítkovské bohyně, Baťa Tomáš, živý a další) a pustili se do příprav hudební komedie Šakalí lét...

Film

Zlín Film Festival poprvé ONLINE! Jaký bude?

zlinfest 200I když nic nemůže nahradit společné sdílení filmových zážitků v plných kinosálech, rozhodli jsme se letos čekání na klasickou podobu festivalu zkrátit online verzí Zlín Film Festival – část 1, který bude nejen ochutnávkou filmového a doprovodné...