Trosky do konce prázdnin otevřeny třikrát i v pondělí

Trosky do konce prázdnin otevřeny třikrát i v pondělí

Tisk

Novinkou tohoto léta je, že Národní památkový ústav, ú.o.p. v Liberci zahájil zkušební provoz státního hradu Trosky i o třech prázdninových pondělcích. Přestože bývá zvykem mít na památkách alespoň jeden zavírací den pro odpočinek nejenom personálu, ale i samotného objektu, vyšla správa hradu vstříc návštěvníkům a byl zahájen zkušební pondělní provoz v těchto termínech: 30.7., 13.8. a 27.8.2012. Ve vybrané pondělky je tato dominanta Českého ráje veřejnosti zpřístupněna od 8.30 do 17.30 hodin.

 

 
Trosky - státní hrad: Bizarní zřícenina gotického hradu z konce 14. století se stala jedním ze symbolů Českého ráje. Vybudování hradu na dvou strmých čedičových skaliscích učinilo z Trosek nedobytný hrad, který odolal i husitům. Při prohlídce má návštěvník možnost seznámit se s historií hradu a vystoupat na věž "Baba" i na vyhlídku pod věží "Panna", které skýtají jedinečný rozhled do okolní krajiny.

alt

 

Na Troskách se konají i kulturní akce. V nejbližší době se můžete těšit na 5. ročník festivalu trampských písní nazvaný Trosecký širák. První festivalové vystoupení začíná 18. srpna od 18.30 hodin.

alt

alt

 

Zdroj informací: Národní památkový ústav, územní odborné pracoviště v Liberci
Zdroj foto: autorka


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Tomáš Savka: „Oslavit si umím každý den, když chci“

Savka200Zpěvák Tomáš Savka se proslavil díky účasti v talentové show Česko hledá Superstar a nyní slaví 30 let. U této příležitosti vyráží na swingové turné, o kterém v tomto rozhovoru prozradil více.

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...


Literatura

Idioti 21. století

idio200Vesna Tvrtković se narodila v roce 1982 v Sarajevu. Kvůli válce odtud v roce 1992 uprchla i se svojí rodinou do Prahy, kde se usadila, pracuje zde a žije spokojeným životem. V roce 2009 absolvovala obor tvůrčí psaní na Literární akademii Josefa Škvoreckéh...

Divadlo

„Jsme citoví analfabeti”

sceny200Měsíc po premiéře nové inscenace Švandova divadla Scény z manželského života, jsem i já vyrazila na představení. Inscenace vychází ze slavného stejnojmenného filmu Ingmara Bergmana, který napsal pro svou bývalou lásku Liv Ullmann a vycházel ve scénáři ...

Film

No, nic…

no nic 200Britskou komediální sestavu Monty Python (Terry Jones, Terry Gilliam, John Cleese, Eric Idle, Michael Palin, Graham Chapman), která svého vrcholu dosáhla v 70. letech, snad není třeba představovat - byť u nás jsme se s jejím odkazem mohli seznámit ...