Zámek Slatiňany a Kočičí hrádek uchvátí děti i dospělé

Zámek Slatiňany a Kočičí hrádek uchvátí děti i dospělé

Tisk

altMezi zajímavá místa Pardubického kraje, která rozhodně stojí za navštívení, patří město Slatiňany, proslulé chovem starokladrubských vraníků. Největším turistickým lákadlem je místní zámek s přilehlým anglickým parkem, hřebčín a Kočičí hrádek.

 

 

Původně gotickou tvrz ze 13.století, tyčící se nad řekou Chrudimkou, koupil v roce 1575 Bohuslav Mazanec z Frymburka, který ji nechal podle návrhu Oldřicha Avostalise přestavět na renesanční zámek. Po bitvě na Bílé hoře získali zámek Berkové z Dubé. Za třicetileté války byly Slatiňany několikrát vydrancovány. V roce 1732 koupil zámek Josef František hrabě ze Schönfeldu, jehož jediná dcera se v roce 1746 provdala za Jana Adama z Auerspergu, na jehož rodinu o několik let později přešlo vlastnictví majetku. Od té doby až do roku 1942 patřily Slatiňany tomuto šlechtickému rodu, původně pocházejícímu z Kraňska (či podle jiných pramenů ze Švábska). Na další tři roky, kdy slatiňanští Auerspergové vymřeli po meči, je vlastnil Dr. Josef František Trauttmansdorff. Jeho majetek byl v roce 1945 Benešovými dekrety vyvlastněn.

alt

alt

alt

Uvolněné stáje byly využity v srpnu roku 1945 pro starokladrubské vraníky regenerované prof. Františkem Bílkem a budova zámku byla od roku 1950 využita pro účely hipologické expozice. V současné době zámek nabízí dva prohlídkové okruhy. První seznamuje s rodinným životem knížecí rodiny v zámeckých interiérech, jednak z pohledu moderního šlechtice z přelomu 19. a 20.století, jednak z pohledu personálu. Kromě reprezentačních prostor (pracovny, salonů, knihovny, jídelny,aj.) je na trase  k vidění například centrální vytápění včetně unikátní zámecké kotelny, kuchyně z konce 19. století, umývárna nádobí, toalety či koupelny s vanou.

Druhý okruh tvoří hipologická expozice. Vědecká část hipologických sbírek seznamuje návštěvníky s evolucí a historií koní, jejich anatomií, chovem a využitím ve společnosti. Umělecké sbírky nabízí širokou paletu významných obrazů koní hlavně z 18. a 19.století, další exponáty představují využití koní ve vojenství, dopravě, při parforsních honech či dostizích. Obrazové sbírky jsou doplněny ukázkami sedel a postrojů.

alt

Zámecký park o rozloze 16 ha byl založený roku 1796 v anglickém stylu a je druhou nejbohatší sbírkou dřevin ve východních Čechách. Při procházce parkem vám jistě učaruje vrbami obklopený rybníček s lekníny a labutěmi, nebo dětské hospodářství. Tam zámecké děti hostily dospělé návštěvy a učily se tak společenskému chování.

alt

Nejen děti, ale i dospělí budou jistě obdivovat živé exponáty hipologické expozice, párek koňů Převalského ve výběhu na okraji parku, hned vedle zámku. Milovníci koní mohou také absolvovat prohlídku hřebčína. Hřebčín, známý z televizního seriálu Dobrá voda, sídlí v bývalých knížecích stájích. Ty byly zbudovány v roce 1877. Od roku 1992 je hřebčín součástí Národního hřebčína v Kladrubech nad Labem.

alt

U branky Klapačky, která vede z parku k výběhům starokladrubských vraníků, začíná naučná stezka Kočičí hrádek. Naučná stezka, vybudovaná v roce 1998, návštěvníky zavede k oblíbenému turistickému cíli mnoha generací dětí, miniatuře středověkého hradu, zvaného Kočičí hrádek. Ten pro své děti nechala na křemencové skalce vybudovat v letech 1898 až 1901 kněžna Vilemína Auerspergová. Stezka dlouhá 1,9 km má 9 zastavení, která návštěvníky poučí o okolní přírodě a živočiších (lesní stromy, lesní ptáci, lesní porosty, starokladrubský kůň, geologie Železných hor, zámecký park).

alt

Pokud budou návštěvnící Kočičího hrádku sledovat modrou turistickou značku, dovede je po necelých 2 km k rozhledně Bára, která má unikátní atypickou konstrukci - trojboký komolý jehlan. Rozhledna, vyprojektovaná architektem Martinem Rajnišem, je postavená z modřínového a dubového dřeva. Byla slavnostně otevřena 21.6.2008, ale vzápětí 25. 6. byla zničená orkánem. Obnovená rozhledna byla znovu otevřena 3.9.2009. Stojí v nadmořské výšce 346,5 m, vysoká je 25,7 m a vyhlídková plošina se nachází ve výšce 14,8 m. Pokud vystoupáte po 56 dřevěných schůdcích na vyhlídkovou plošinu, můžete se pokochat výhledem na Chrudim. Vstup je zdarma. Komu zbude dostatek sil, může navštívit přilehlý lanový park, kde jsou i atrakce pro děti, nebo se vrátit do Slatiňan a osvěžit se na místní plovárně.

alt

alt

Informace o zámku a rozhledně: zamek-slatinany.cz, lesychrudim.cz

Zdroj foto: autorka článku


 

Přihlášení



NEJ za měsíc

Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

,,Nezáleží na tom, kdo je má matka, či otec. Záleží na tom, kdo jsem já!“

vero200Mám pocit, že ji znám celý život. A přitom jsem ji poznala až nedávno, když jsem četla její knihu. Dlouho bych mohla mluvit o pocitech, které mě provázely, když jsem tuhle knihu četla. Byla jsem smutná, zhnusená, otřesená, plakala jsem, taky jsem se ale s...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...


Literatura

„Heloisa: Na počátku mého života byla slova.“

navrat slov 200Týmito „slovami“ sa začína najnovšie dielo macedónskeho spisovateľa menom Goce Smilevski – postmoderný román Návrat slov. Nové prerozprávanie príbehu stredovekej lásky Heloisy, Abélarda a ich syna Astralaba, kde na počiatku boli slová a n...

Divadlo

Prague Shakespeare festival: ohromná událost!

Rutherford CravensPrague Shakespeare festival uvede od 21. září do 3. listopadu na scéně Národního divadla v divadle Kolowrat v originální angličtin...

Film

Inherent Vice – drama, u něhož nevíte, co je skutečnost a co jen sen

inheren200V současném Hollywoodu už je jen velmi málo ryze osobitých a nekonvenčních tvůrců, o nichž by se dalo takřka s jistotou říct, že patří mezi ty kultovní. Jedním z nich je nepochybně rodák z Californie Paul Thomas Anderson, který sbíral největší uz...