Ve zlínském muzeu jsou k vidění výstavy věnované jízdě králů i geologickým pokladům Zlínského kraje

Ve zlínském muzeu jsou k vidění výstavy věnované jízdě králů i geologickým pokladům Zlínského kraje

Tisk

vystavy zlin 200Už jen pár dní mohou lidé navštívit v Muzeu jihovýchodní Moravy ve Zlíně výstavu Na krála, matičko, na krála!, která mapuje fenomén jízdy králů a výstavu Poklady skryté v podzemí Karpat představující krásy nerostného bohatství Zlínského kraje.

 

 

Výstava Na krála, matičko, na krála! je věnovaná fenoménu letničního obřadu jízdy králů, který v současnosti probíhá ve 4 obcích na jihovýchodní Moravě – ve Vlčnově, Hluku, Kunovicích a Skoronicích. Představuje podstatu, historii i samotný průběh jízdy králů i různé prvky, jimiž se liší v jednotlivých obcích. Prezentuje také zápis jízdy králů na Reprezentativní seznam nehmotného kulturního dědictví lidstva UNESCO.

K této výstavě připravilo muzeum ve čtvrtek 14. září od 16 hodin tvořivou dílnu Na krála!, ve které si děti vyzkouší vytvořit papírové květiny, které zdobí koně krále a jeho družiny. Zatímco děti se zabaví tvořením, jejich dospělý doprovod provede výstavou její kurátorka Jana Koštuříková.

vystavy zlin1

Výstava Poklady skryté v podzemí Karpat představuje známé i unikátní geologické poklady oblasti. K vidění jsou ukázky žilného achátu z Petřkovické hůrky, kolekce révaitů z Ostrožské Nové Vsi, jantary ze Študlova a výběr minerálů „sopek“ z okolí Uherského Brodu. Velký prostor dostala jedinečná mineralogická lokalita - lom na úbočí vrchu Bučník nad obcí Komňa, z nějž bylo popsáno přes 70 minerálů a nejzajímavější z nich jsou ve výstavě k vidění. Součástí výstavy je interaktivní koutek přibližující atmosféru lomu.

Návštěvníci se mohou dozvědět více zajímavosti o vystavených exponátech na poslední komentované prohlídce s její kurátorkou Andreou Dovicovou ve čtvrtek 21. září od 17 hodin, případně si na recepci 14|15 BAŤOVA INSTITUTU zakoupit nástěnný kalendář s fotografiemi nejzajímavějších exponátů.

vystavy zlin2

Obě výstavy je možné navštívit v muzeu ve 14|15 BAŤOVĚ INSTITUTU do 24. září 2023.

Zdroj foto: archiv 14l15 BAŤŮ INSTITUT

Více informací na www.muzeum-zlin.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Interview s Petrou Maxin - Čegiňovou

ceginova 200Petra Maxin – Čegiňová je scénaristra zo skupiny ABBA SLOVAKIA.

 

 

 

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...


Literatura

Všichni jsme zrozeni k běhu

altDivoké a drsné mexické pohoří Sierra Madre plné kamení a kaktusů je domovem tajemného národa Tarahumarů a bláznivého běžce, jehož Tarahumarové přijali za svého přítele a spřízněnou duši. Dali mu jméno Caballo Blanco – Bílý Kůň.

Divadlo

Legendární titul BASTARD se v Brně vrací v novém hávu

BASTARD 200„Autorská dvojice Merta–Moša je u nás jediná schopná konkurovat zahraničním dílům“, psalo se v roce 1993, poté co proběhla 11. listopadu na jevišti Městského divadla Brno premiéra vizualizovaného oratoria Bastard. Inscenace zaznamenala 201 repríz, s...

Film

Věrná, statečná, ryzí. Příběh o dívce, která se stala legendou

Mulan perexMulan (Yifei Liu) je divoká a nezkrotná dívka. Aby přinesla čest své rodině, měla by se vdát a být tichá a poslušná, ale tyto podmínky splnit nedokáže. Když císař (Jet Li) vydá nařízení, že každá rodina musí poslat jednoho muže, který vstoupí do a...