Putujte s Dominikou Japonskem

Putujte s Dominikou Japonskem

Tisk

dominika na ceste japonskem 200Po náročné cestě Jižní Amerikou, kde Dominika Gawliczková zažila spousty útrap jak s motorkou, tak se zdravím, se vydává do Japonska. To je opravdu jiným světem, což se projevuje i v její nové knize Dominika na cestě Japonskem.

 

 

Kniha je rozdělena na tři části, kdy podobně jako u předchozího titulu každá končí fotoalbem. Snímky jsou nádherné a opravdu člověka motivují se na tato místa vydat. Dominika Gawliczková opět spolupracovala s ilustrátorkou Danou Ledl (Myokard), která umě pracovala s červenou a černou barvou.

Tentokrát se jedná o úplně jiné čtení. Měla jsem dojem, že motorka šla úplně do pozadí a až na pár zmínek jsem o ní ani nevěděla. Místo toho jsem přímo hltala různé příhody s lidmi, četla popisy nejrůznějších míst a jednoduše si vychutnávala japonskou atmosféru plnou kulturních šoků. A samozřejmě nesmím zapomenout na všudypřítomný Dominičin humor.

„Pak dlouho jezdím dokola po parkovišti, abychom natočili dokonalý příjezd pro kameru, při kterém si sundá helmu. Kroužím a znovu zastavuju, pořád to není ono.
„Prosím vás, tu ochranu zad, to máte, protože to musíte propagovat?“ ptají se mě.
„Ne, to je jen zdravý rozum.“
„Takže to nemusíte mít na sobě? My potřebujeme, aby bylo poznat, že jste žena.“
Jistě, protože doteď jsem zjevně vypadala jako blíže neurčený druh zakrslého dinosaura. Zakousnu se do jazyka.
„Není problém.“ Páteřák dopadne s mlasknutím na asfalt. (str. 104)

Dominiku v Japonsku příliš věcí netrápilo, naopak byla překvapená, jak se k ní lidé chovají – jak jsou milí a občas zvláštní. Jednalo se o příjemnou změnu a čtení tak bylo mnohem víc odpočinkové. Člověk už jí nemusel tolik fandit, ale byl zvědavý, co se jí ještě přihodí. I když tedy kapitolu, kde zřejmě utrpěla otřes mozku jsem četla se zatajeným dechem…

Čtení mě opravdu moc bavilo a knihu jsem přečetla asi na dva zátahy. Mohl za to také fakt, že v tomto případě jsem cestu mnohem méně sledovala na Facebooku, tudíž pro mě byla spousta informací nových.

Dominika Gawliczková se narodila 22. srpna 1992 v Havířově a je česká cestovatelka, spisovatelka a motorkářka. Svět poznává pomalu, s otevřeností a vtipem. Sólové jízdy ji pokaždé zavedou k neobyčejným lidem a pozoruhodné situace popisuje s láskou pro detail. Na motorku nasedla ve 13 letech a po zablácených dobrodružstvích v Asii, Austrálii i Jižní Americe se vydala do Japonska. Vystudovala strojní inženýrství, ale věnuje se všemu jinému. Vlastním nákladem vydala v roce 2015 knihu Dominika na cestě, následoval titul Dominika na cestě Jižní Amerikou (2018) a poslední Dominika na cestě Japonskem (2021). 

dominika na ceste japonskem

Dominika na cestě Japonskem
Autor: Dominika Gawliczková
Žánr: cestopis, humor
Nakladatelství: CPress (Albatros Media)
Rok vydání: 2021
Počet stran: 264
Hodnocení: 90 %

https://www.albatrosmedia.cz/tituly/63704045/dominika-na-ceste-japonskem/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Arogance u mého focení nemá žádnou šanci

Spingl 200Davida Spingla (29) uchvátilo focení již při studiu na střední škole. Se svými kolegy se spolupodílí na projektu „Proč ne...?“, ve kterém fotí zajímavé tváře neznámých lidí na ulici. Tématem jeho nynějšího focení je „street swag“. Čím ho modelka zauj...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...


Literatura

Obchod se štěstím

obchod se stestim perex„Promiňte, co se tady prodává?“ zeptala jsem se. „ Jak to myslíte?“ divila se stařenka. „Co je napsáno na obchodě, to se taky prodává. Štěstí děvenko. Štěstí.“ „ A… v jaké formě?“ „V jaké...

Divadlo

„Psaní je líbání v hlavě“

dobry proti severaku200Únor začal v Městském divadle Zlín premiérou půvabného díla Dobrý proti severáku od Daniela Glattauera. Já jsem se do Dílny vydala hned na první reprízu, protože mě tato kniha dostala a byla jsem moc zvědavá, jak se s ní di...

Film

Bláznivá dovolená – velká dávka nostalgie

blazniva-dovolena-perexMám takový pocit, že každý z nás se alespoň na malou chvíli setkal s rodinkou Griswoldových, ať už s tou filmovou nebo jí velmi podobnou v reálném životě. Připomeňme si americkou komedii z osmdesátých let, která vás možná, ...