Brněnská vilová noc podruhé - čtveřice slavných vil se připojí k festivalu Hradozámecká noc 2016

Brněnská vilová noc podruhé - čtveřice slavných vil se připojí k festivalu Hradozámecká noc 2016

Tisk

vilova noc 200Po loňském úspěchu se i letos zapojí slavné brněnské vily do Hradozámecké noci. Poslední srpnovou sobotu se návštěvníci mohou těšit na zajímavý program, který jim umožní prohlédnout si interiéry vil v neobvyklou dobu. Netradiční akci chystají vila Löw-Beer, vila Stiassni, vila Tugendhat a Jurkovičova vila.


Vila Stiassni

Návštěvníky, kteří se vydají do domu známého též jako „Vládní vila“, čeká prohlídka po stopách jednoho z nejslavnějších hostů zakončená překvapením. Mimo to v zahradě proběhne doprovodný hudební program doplněný krátkými filmy o historii vily. Celý areál bude slavnostně nasvícen.

Vila Löw-Beer

Na sobotní noc připravila rodičovská vila Grety Tugendhat – Vila Löw-Beer zajímavý hudební program a komentované prohlídky v nové muzejní expozici.

Vila Tugendhat

Světově proslulá vila připravila program, spojující poslech příjemných jazzových melodií a prohlídku jediné brněnské památky UNESCO. Na hudební vystoupení navážou večerní prohlídky vily Tugendhat, které doplní projekce dokumentů o historii i rekonstrukci objektu.

Jurkovičova vila

Na zahradě Jurkovičovy vily vystoupí Cimbálová muzika Jožky Imricha. Pro zájemce je připravena tvůrčí dílna. Součástí akce jsou komentované prohlídky.

vilova noc

Slavné a veřejnosti přístupné brněnské vily dlouhodobě spolupracují v oblasti cestovního ruchu v rámci projektu Brněnské vilové kvarteto. S pomocí města Brna a Jihomoravského kraje byla vydána stejnojmenná publikace, vily se společně propagují na veletrzích cestovního ruchu a spolupracují i při pořádání akcí pro veřejnost a přípravě výstav a přednášek.


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Benjamínek zlínského divadla Tomáš Červinek: „Přijít do nového kolektivu není nikdy jednoduché“

200rozJak jsme již psali, soubor Městského divadla Zlín v 68. sezóně oživili dva Tomášové – Tomáš David a Tomáš Červinek. S druhým jmenovaným, který je nyní nejmladším hercem divadla, vám nyní přinášíme rozhovor. Popsal nám, jak probíhala jeho studia a předev...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...


Literatura

Ami, chlapec z hvězd se vrací

Ami 1 perex„Až se vrátíš na svou planetu, napiš tuto knihu. Buď dalším hlasem, který promluví, dalším zrnkem v písku a pomalu, krůček po krůčku, se tvůj svět změní.“ Zaznělo v knize Ami, chlapec z hvězd už v roce 1989. Od té doby se rozšířila po ce...

Divadlo

Divadlo doma na Valentýna: Nosatý romantik Cyrano, Lucie Bílá jako Carmen. Jen dokoupit květinu

Lucie Bílá jako CarmenRůže, čokoláda a divadlo! Ať už jste v páru, nebo single, vyberte si na Valentýna jako doprovod některou z vašich divadelních postav. S divadelními tipy Dramoxu si na své přijdou milovníci ulítlých komedií, shakespearovské klasiky i muzikál...

Film

Miloš Forman slaví osmdesátiny
ImageMiloš Forman jako jediný z českých režisérů, kteří kdy emigrovali (připomeňme uměleckou rezignaci Gustava Machatého, Františka Čápa, Ivana Passera, Vojtěcha Jasného, nemluvě o Janu Němcovi atd.), plně souzněl s cizím prostředím a pro...