Muzeum má model zámku pro nevidomé návštěvníky

Muzeum má model zámku pro nevidomé návštěvníky

Tisk

zamek200Středočeské muzeum v Roztokách u Prahy získalo haptický model zámku díky projektu na zpřístupňování nových expozic muzea pro nevidomé a slabozraké. Model spolufinancovalo Ministerstvo kultury.                     

 

U modelu je popisný text v Braillově písmu a představuje současnou podobu zámku. Speciální model vytvořil Pavel Jedlička z firmy Architektonické modely etc. za přispění Ministerstva kultury. Areál zámku svědčí o bohaté historii a složitém stavebním vývoji. Koncem 13. nebo počátkem 14. století vznikla na vltavském břehu tvrz. V kruhové hradbě stála hranolová věž, jejíž základy jsou vyznačeny v dlažbě nádvoří. Na sklonku 14. století dali pražští měšťané, bratři Eberhard a Reinhard z Remeše, postavit na místě starší hradby nový palác s kaplí, sevřený dvěma věžemi.   

  zamek00

                           

Z kaple se dodnes dochoval arkýř. Na přelomu 16. a 17. století byla tvrz přestavěna na renesanční zámek, který byl upraven v 18. století do dnešní podoby. Po celém obvodu nádvoří byly dobudovány arkády, nad arkýř vztyčena vížka a vznikl dodnes zčásti zachovaný hospodářský dvůr se sladovnou, stodolou a stájemi v předzámčí. Od 19. století vyrůstal anglický park se vzácnými a cizokrajnými stromy.                                                                                                                           

Středověkou tvrz připomíná příkop, kladky a závaží původního padacího mostu u brány, v nádvoří kamenná ostění. Stavební úpravy areálu zámku pro potřeby muzea se realizovaly koncem 50. a v průběhu 60. a 70. let. Generální rekonstrukce zámku, zasaženého povodní v létě roku 2002, proběhla v rozmezí let 2011–2012. V červnu 2014 byl zámek s novými historickými expozicemi zpřístupněn veřejnosti. Roztocké muzeum chce časem nechat vyrobit další čtyři modely, aby nabídlo nevidomým návštěvníkům postupně všechny podoby památky.


foto: Středočeské muzeum v Roztokách u Prahy  www.muzeum-roztoky.cz 


 

Přihlášení



NEJ za měsíc

Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Inspiraci nacházím v každodenním životě,“ říká Daniel Barták, který uspěl v naší literární soutěži u poroty i čtenářů

daniel bartak literarni soutezNa jaře letošního roku jsme vyhlásili literární soutěž. Soutěžící měli napsat erotickou povídku. Je pravdou, že hned na počátku si porotci museli vyjasnit i to, co je ještě erotika a co už je za hranou… V ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...


Literatura

Shannarův meč se dočkal nového obalu

shannaruv mec 200Nakladatelství Omega znovu vydalo první díl série o Shannarově meči od amerického spisovatele Terryho Brookse. Připravte se na pořádnou jízdu s lidmi, elfy, trpaslíky či gnómy.

 

...

Divadlo

Rodinné taneční divadlo Letem světem se uskuteční 20. března v 17:00 v Divadle na Vinohradech

letem svetem 200Již třetí celovečerní titul uměleckého souboru Baby Balet Praha s názvem „Letem světem“ přinese v Divadle na Vinohradech (nejen) dětskému divákovi cestovatelský zážitek.

...

Film

Jak se kdysi odečítal film

I dnes se stává, že diváci prožívají nekonečné seriály (proč by se na ně jinak dívali?), že mají tendenci vztahovat postavu na jejího představitele. Oblibu nezaručuje sebelépe zvládnutá role v "kusovém" pořadu, ale ustavičně se vracející typizované figurky: vždyť kdo vítězí třeba v soutěži TýTý?...