Putovní výstava Památky nás baví se v srpnu představí na Bečově

Putovní výstava Památky nás baví se v srpnu představí na Bečově

Tisk

Becov 200Na státním hradu a zámku Bečov proběhne od 2. srpna putovní výstava nazvaná Památky nás baví, která si odbyla premiéru v květnu v Českých Budějovicích a poté se představila v palácových zahradách pod Pražským hradem a na zámku v Hradci nad Moravicí. V Bečově si ji budou moci návštěvníci prohlédnout do konce srpna, poté se ještě představí v Telči a na kroměřížském zámku.  Výstava seznamuje návštěvníky s aktivitami sedmi edukačních center, která v rámci projektu  Vzdělávací role Národního památkového ústavu: Edukace jako klíčový nástroj zkvalitnění péče o kulturní dědictví České republiky. Vzdělávací programy představují fotografie a videonahrávky.

 

Návštěvníci si mohou prohlédnout a vyzkoušet edukační pomůcky, zhotovené pro potřeby vzdělávacích programů. K výstavě jsou připraveny programy pro rodiny s dětmi. Součástí výstavy bude též prezentace celostátního projetu NPÚ Velká hradozámecká inventura, jenž shrnuje čtvrtstoletí obnovy památky, hradu a zámku Bečov.

Becov 1

Do projektu Vzdělávací role Národního památkového ústavu: Edukace jako klíčový nástroj zkvalitnění péče o kulturní dědictví České republiky se Národní památkový ústav zapojil v roce 2012. Partnery projektu jsou Pedagogická fakulta Univerzity Karlovy v Praze a Pedagogická fakulta Masarykovy univerzity v Brně; program financuje ministerstvo kultury. Úkolem bylo vytvořit a ověřit systém vzdělávacích programů zaměřených na oblast nemovitého a movitého kulturního dědictví včetně historických sídel, kulturní krajiny a archeologických památek; zaměřen je na děti a mládež, rodiny s dětmi, laickou a odbornou veřejnost a návštěvníky se speciálními potřebami. Jedním z hlavních cílů projektu bylo podpořit hlubší zájem široké veřejnosti o kulturní dědictví České republiky a zprostředkovat všem účastníkům programů zajímavé příležitosti k poznání v autentickém historickém prostředí. V rámci projektu se daří navazovat intenzivní regionální spolupráci NPÚ se školami. 

Becov 2

Výstava Památky nás baví je pouze jedním z výstupů projektu. Edukační centra NPÚ v Telči, v Českých Budějovicích, v Bečově nad Teplou, Veltrusích, Kroměříži, v ostravském Dole Michal a v Hradci nad Moravicí připravují vzdělávací nabídku pro různé cílové skupiny na vybraných památkových objektech a místech po celé ČR. Od dubna do října letos probíhají akreditované semináře na téma Kulturní dědictví a vzdělávací aktivity pro pedagogy všech aprobací a typů škol; v září se v Telči uskuteční mezinárodní konference Edukace jako cesta ke zkvalitňování péče o kulturní dědictví.

Becov 3

Dokončují se také metodiky, které budou sloužit jako inspirace pro všechny, kteří hledají způsob, jak vést mládež k aktivní péči o kulturní dědictví. Ke spuštění se připravuje specializovaná mapa, která jednoduchým a přehledným způsobem zobrazí edukační aktivity na památkových objektech ve správě NPÚ i mnoho dalších informací.  

Zdroj: www.pamatkynasbavi.cz,   www.npu.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

MUDr. Jan Hnízdil vydává svou knihu i na Slovensku: Není v ní nic, co byste nevěděli

hnozd200Léčí svým celostním přístupem k pacientovi. Zdraví netvoří jen tělo, ale především duše, styl života a to, jakým způsobem sami se sebou zacházíme. Když ale necháme vzletných slov, můžeme MUDr. Jana Hnízdila charakterizovat jako člověka, který se svým...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...


Literatura

Rodinné recepty mohou představovat soukromý poklad

Moje recepty 200V záplavě kuchařek, které se v poslední době objevují na našem knižním trhu, je obtížné přijít s něčím originálním, co by mohlo zaujmout čtenáře a potenciální laické kuchaře. Nakladatelství Fragment nabídlo jedno řešení: napište si svoj...

Divadlo

Švandovo divadlo pořádá Den otevřených dveří: nabídne prohlídky, pátrání po ukradeném předmětu i večerní show před budovou

svandovo divadlo 200Oblíbený Den otevřených dveří s prohlídkami pro veřejnost chystá v úterý 8. září pražské Švandovo divadlo. Divadlem a jeho zákulisím provedou zájemce například herečky Bohdana Pavlíková, Natálie Řehořová, Marie Štípková, herec O...

Film

Malí Nezbedové - velká dobrodružství na malém dvorku
ImageDistribuční společnost Intersonic připravila pro malé diváky DVD s oblíbeným animovaným seriálem Malí Nezbedové (v originálu The Backyardigans). Nyní jsou na pultech obchodů k dispozici již dvě DVD se šesti...