Pozvánka do Francie: Languedoc-Roussillon

Pozvánka do Francie: Languedoc-Roussillon

Tisk

cultu 200Když se řekne slovo Francie, většina lidí si vybaví Paříž, sýry, dobré víno a francouzskou módu. Mně se vybaví neuvěřitelně krásný region na jihu Francie, provoněný oleandry, odkud pochází většina kvalitních francouzských vín.

 

 

Vzhledem k poloze je Languedoc předurčen především k pěstování vína a produkce vína z tohoto regionu tvoří jednu třetinu francouzské produkce. Možná také proto si zde zakoupil vinice známý herec a komik Gérard Depardieu. Languedoc-Roussillon je jeden z 27 regionů Francie. Nachází se na jihu Francie, při hranici se Španělskem, a táhne se od ústí Rhony až po vrcholky horského pásma Pyrenejí.  Tvoří jej pět departmentů (Aude, Gard, Hérault, Lozère a Pyrénées-Orientales) a jeho hlavní město je Montpellier.

cultu 1

Montpellier (foto: volně dostupné na internetu) 


Montpellier je osmým největším městem ve Francii a je také nejrychleji rostoucím městem v zemi za posledních 25 let. Je to třetí největší francouzské město na pobřeží Středozemního moře (po Marseille a Nice). Poloha města je ideální k prožití nezapomenutelných prázdnin pro ty, co chtějí jak poznat nová a zajímavá místa, tak strávit dovolenou u moře, například na plážích Palavas-les-Flots nebo Villeneuve-lés-Maguelone. Tento kraj ovšem nenabízí jen koupání v moři. V blízkosti města Montpellier je možné absolvovat projížďku na koni okolo sladko-slaných jezer s plameňáky, kteří zde loví krevety. Pro milovníky sportu je možné půjčit si kolo přímo na ulici ze stojanů k tomu určených nebo jet třeba na vodu. V kánoi nebo kajaku sjet řeku L´Hérault. Najdete zde množství tenisových kurtů a rozlehlá golfová hřiště. Každoročně se v Arena Montpellier koná Sud de France Open, kterého se často účastní i Tomáš Berdych a také rodák z Béziers (město, nacházející se taktéž v Languedoku) Richard Gasquet.

cultu 2

Lékařská fakulta v Montpellier (foto: autorka) 


Montpellier je jedním z mála měst v této oblasti bez galsko-římské minulosti. Bylo založeno „až“ roku 985 a za svůj vznik vděčí – byť nepřímo – pirátům. Nejdůležitějším městem raného středověku v tomto kraji bylo Maguelone, avšak kvůli neustálým nájezdům pirátů se místní feudální panstvo rozhodlo přestěhovat správní centrum hlouběji do vnitrozemí. Spojením dvou vísek, které byly obehnány zdmi, a vybudováním hradu vzniklo Montpellier, ležící asi 10 kilometrů od pobřeží. Městečko postupně rostlo a stalo se významným obchodním centrem. Byly zde tolerovány náboženské menšiny židů, muslimů a katarů. Arabové tu založili školy medicíny, které v té době patřily mezi nejvyspělejší vědecké instituce ve Středomoří a potažmo i v celé Evropě. Z těchto škol následně vznikla nejstarší křesťanská škola medicíny v Evropě, založená v roce 1021. Roku 1160 pak přibyla právnická škola a v roce 1220 školy zastřešila nově založená univerzita, nejstarší v dnešní Francii.

cultu 3

Pláž Palavas (foto: autorka) 

Je ovšem nutno si uvědomit, že tato oblast nebyla tehdy vnímána jako Francie ani místními obyvateli, ani kýmkoliv jiným. Ačkoliv nešlo o samostatný státní útvar, zemi Languedoc (či také Okcitánie), odpovídající zhruba jižní třetině dnešní Francie, vládla dlouhá řada hrabat z Toulouse a mluvilo se zde vlastním románským jazykem, okcitánštinou. I když tato řeč byla později vytlačena francouzštinou (jazykem oblasti kolem Paříže), i dnes si zdejší řeč ze staré okcitánštiny něco ponechala a od běžné francouzštiny se poněkud liší. Město Montpellier se každopádně stalo velmi důležitým centrem vzdělanosti. Univerzita od té doby funguje dodnes, s krátkým přerušením v období francouzské revoluce.

cultu 4


Město v průběhu středověku mnohokrát změnilo majitele a bylo vystaveno mnoha zvratům, jako ostatně téměř každé místo na Zemi. V období reformace v 16. století se velká část zdejších obyvatel stala protestanty a Montpellier se stalo základnou a pevností protestantů proti francouzské koruně. V roce 1622 jej proto obklíčila vojska francouzského krále Ludvíka XIII. a město bylo nakonec po osmi měsících obléhání dobyto. Během vlády jeho nástupce, Ludvíka XIV., zde pak vyrostlo mnoho honosných budov, v současnosti obdivovaných památek. Hlavním lákadlem pro turisty je historický střed města, náměstí Place de la Comédie, Opera, nacházející se v centru Montpellier, množství kavárniček na Place Jean Jaures nedaleko Place de la Comédie, gotická katedrála ze 14. století, promenáda ze 17. a 18. století (Promenade du Peyrou) a vítězný oblouk z roku 1691. Navštěvovaná jsou také zdejší muzea, zejména Musée Fabre a Atger Musée, a botanická zahrada z roku 1593, nejstarší ve Francii.

cultu 5

Pezenas – interiér starobylého hotelu (foto: autorka)


Montpellier je v současnosti moderním průmyslovým městem a kulturním centrem jižní Francie, které kypí životem. Studuje zde mnoho zahraničních studentů včetně Čechů. Jde o vyhledávané město, co se týče výuky cizích jazyků, především francouzštiny. Ve městě se narodili mj. svatý Roch, zakladatel sociologie Auguste Comte či malíř Frédéric Bazille. Vznikl zde Řád sv. Ducha z Montpellier. Sídlí zde také montpellierské arcibiskupství.

cultu 6

V uličkách Pezenas (foto: autorka)


Z Montpellieru to není daleko do dalších zajímavých měst. Za zmínku rozhodně stojí Moliérovo rodiště Pezenas, které patří k nejkrásnějším městům Languedocu a najdete zde množství uměleckých ateliérů s možností pozorovat umělce přímo při práci. Také přístavní město Séte je turisticky přitažlivé. Pěstují se tady mušle, kterými jsou zásobovány restaurace nejen v Languedoku. Nedaleko od něj najdete středomořské letovisko Cap d’Agde s bungalovy a hotelovými komplexy, zábavními a sportovními centry, bazény, obchody, restauracemi. Na každém kroku se Vám nabízí pestrá zábava a společenský život. Proto je toto městečko vhodné zejména pro mladší rekreanty. Za návštěvu rozhodně stojí Carcassonne, které patří k nejzachovalejším středověkým pevnostním městům v celé Evropě, a proto bylo roku 1997 zařazeno na seznam kulturních památek UNESCO.

cultu 7

Řeka L´Hérault (foto: autorka)

Tady se vyřádí rodiny s dětmi, které hravou formou poznají život ve středověkém městě. Až téměř u španělských hranic leží další pozoruhodné přístavní město, Collioure. Jižní proměnlivé světlo, které sem přilákalo známé malíře Matisse a Deraina, tu dává další rozměr všemu, na co dopadá. Tento rybářský přístav je schoulený v zátoce pod ochranou Chateau Royal, původně templářského hradu z 12. století, a navíc střeženým Vaubanovou pevností St. Elmo. Francie jej získala až roku 1659 Pyrenejskou smlouvou od Aragonie. A něco ze španělského ducha zde zůstalo dodnes, jako ostatně v celé této části Roussillonu. Proto jsou zde v oblibě býčí zápasy, můžete tu ochutnat paellu a místní mají v sobě něco z Katalánců.

cultu 8

Collioure (foto: autorka)


Tento kouzelný kraj vřele doporučuji k návštěvě. Návštěva kulturních památek, pohostinnost a přátelskost zdejších obyvatel, chuť místních středomořských specialit a lahodného vína ve vás zanechá nesmazatelný dojem.

( 8 hlasů )

www.culturea.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Od dětství mě lákal svět filmu. To není klišé, tvrdí maskér Bobo Sobotka

bobo sobotka 200Už před lety si zvolil profesi maskéra, díky čemuž se podílel na řadě nezapomenutelných filmů a poznal přitom fůru osobností. Bobo Sobotka spolupracoval nejen s Karlem Kachyňou, ale také třeba s Milošem Formanem, když tady točil oscarovéh...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...


Literatura

O mládí v Kundomočálu

vittula200Popmusic z Vittuly byla ve Švédsku vydaná v roce 2000. Už tehdy vyvolala velký rozruch. Čtenáři příběh považují za skvělou ukázku severského magického realismu. Knihu letos v češtině vydává podruhé nakladatelství Argo, i to určitě svědčí o oblib...

Divadlo

Městské divadlo Zlín a Slovácké divadlo se propojí přehlídkou „Zaráz“

Zaraz200Šest inscenací z nejnovějšího repertoáru Městského divadla Zlín a Slováckého divadla Uherského Hradiště - to je Zaráz, přehlídka divadel Zlínského kraje. Ve třech dnech uvidí aktuální tituly divadelní kritici, studenti divadelních škol a další divadelní n...

Film

Milionář z chatrče Dev Patel jako rytíř kulatého stolu v novém celovečerním filmu Zelený rytíř

Zeleny rytir 200Chrabrý ale svéhlavý rytíř kulatého stolu, synovec krále Artuše, Sir Gawain, se vydává na troufalou cestu, na jejímž konci ho čeká osudový vyzyvatel – obrovský a tajemný Zelený rytíř. Sir Gawain na této pouti, během níž blíž poznává i s...