Odysseova dobrodružství - řecký hrdina na Chvalském zámku

Odysseova dobrodružství - řecký hrdina na Chvalském zámku

Tisk

chval 200Interaktivní výstava Odysseova dobrodružství nbídne návštěvníkům putováním bájného Odyssea a umožní zažít všechna jeho dobrodružství. Výstava je otevřena v prostorách Chvalského zámku v Praze-Horních Počernicích. Interaktivní výstava umožní zažít dobrodružství, jimiž prošel hrdina Odysseus na své pouti z trojské války domů. Výstavou návštěvník prochází samostatně a prožívá všechny příběhy bájného Odyssea. Pro školy, školky a dětské kolektivy nabízí expozice možnost komentovaných prohlídek na objednání.  

 

 

Chvalský zámek a jeho historie
První písemné zmínky o opevněném feudálním sídle, Chvalské tvrzi, pocházejí ze začátku 15. století. Po dvě staletí měnila tvrz často majitele až do roku 1652, kdy byl objekt ve značně zpustlém stavu postoupen jezuitské koleji u sv. Klimenta. V tomto období byla někdejší tvrz stavebně upravena do podoby renesančního zámku. Po raně barokní přestavbě získal zámek podobu, ve které se prakticky dochoval až do současnosti.  
Po zrušení jezuitského řádu přešel zámek pod správu zemského studijního fondu. Po roce 1918 byl spravován ministerstvem zemědělství. V roce 1950 byl dvůr se zámkem převeden do majetku  organizace Československé státní statky a v roce 1955 dostal objekt do užívání Státní statek Praha.

chval 1


V roce 1992 zřídilo zastupitelstvo Horních Počernic na záchranu zámku nadaci, která vedla následná nezbytná jednání k jeho obnově. Na základě znaleckého posudku vydal koncem roku 1998 Pražský ústav památkové péče vyjádření o přípustnosti rekonstrukce, rehabilitaci a restaurování zámecké fasády včetně oken a vstupního portálu. V rámci projektové přípravy se uskutečnil  podrobný památkový průzkum, na jehož základě bylo navrženo odstranění nevhodných dodatečných úprav objektu. V polovině roku 2000 byl hotov stavebně historický průzkum, jehož cílem bylo zjistit celkový stav objektu; v roce 2001 byla staticky zajištěna klenba zámku a dvorní arkáda.  
Na konci roku 2003 schválil Národní památkový ústav opravu střechy zámku a souvisejících konstrukcí. V září 2006 se započalo se záchranou této krásné stavby, které po letech chátrání hrozil zánik. V květnu roku 2008 byl Chvalský zámek otevřen pro veřejnost.

chval 2


Kudy na zámek
Přímo k zámku je možné dojet autem. Je také možné využít pražskou hromadnou dopravu. Z centra Prahy se k zámku dostanete metrem trasa B na stanici Černý Most a městským autobusem do stanice Chvaly.  Z centra se lze k zámku pohodlně dostat i vlakem, z Masarykova, nebo Hlavního nádraží do stanice Horní Počernice. Od nádraží v Horních Počernicích lze využít autobus s výstupem na zastávce Chvaly.                                                                                                   

Výstava Odysseova dobrodružství je otevřena do 5. dubna, denně od 9 do 17 hodin. Zámek je otevřen celoročně, včetně státních svátků.

Ceník vstupného do Chvalského zámku
Základní vstupné: 60 Kč, snížené vstupné 40 Kč, rodinné vstupné 150 Kč, skupinové vstupné 40 Kč, skupinové (dětské, studentské a seniorské kolektivy, skupina nad 10 osob) 30 Kč/osoba.
Poplatek za fotografování 50 Kč,

podle podkladů Chvalského zámku

www.chvalskyzamek.cz


 

Přihlášení



NEJ za měsíc

Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Vadim Petrov: Novou hudbu již neskládám, ale některé skladby formuji do koncertní podoby

Vadim Petrov PEREXUznávaný český hudební skladatel Vadim Petrov je ve svém oboru osobností, která požívá v uměleckém prostředí vážnosti a respekt. Při našem setkání na zahradě jeho domu v Hlubočince u Prahy z něj sršela životní energie a ochotně se...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...


Literatura

Nebezpečná malá ručka
ImageNa obálce knihy najdete otázku: Věříte na duchy? Bylo mi jasné, že mne čeká napínavé setkání s nadpřirozenem. Horory čtu celkem ráda, ale nesmí se jimi prohánět krvelačné stvůry a netoužím po krvavých scénách, kdy hrůzná monstra porcují l...

Divadlo

Vánoční zázrak v Divadle Broadway

vanocni zazrak divalo brodway ledeckyRomantický vánoční muzikál Janka Ledeckého, který měl premiéru v loňském roce, se na prkna pražského Divadla Broadway vrací i letos. Vánoční zázrak, aneb Sliby se maj plnit o Vánocích

Film

Thrillerová Carrie z roku 1976 má co říci i dnes

200filmNovela Carrie má pro kariéru mistra literárního hororu Stephena Kinga zcela zásadní význam. Díky jejímu komerčnímu úspěchu mohl rezignovat na učitelské řemeslo a začít se plně věnovat psaní, což se později ukázalo jako vynikající volba. Vzhledem ke zmiňov...