Dokument MOJE NOVÁ TVÁŘ představuje klip k ústřední písni

Dokument MOJE NOVÁ TVÁŘ představuje klip k ústřední písni

Tisk

Moje nova tvar200Nový film režisérky Jarmily Štukové Moje nová tvář odhalující skutečný příběh Martiny, která přežila útok kyselinou, se začne v kinech promítat ve čtvrtek 26. října. Ovšem už nyní tvůrci zveřejňují klip k ústřední písni s názvem Ruže sú gýčový kvet. Autorkou snové a zároveň naléhavé písně, stejně jako hudby k celému filmu, je známá zpěvačka a skladatelka Katarzia. Animace klipu vytvořila Soňa Jelínková.


„Růže jsou kýčový květ, při otevírání dveří píchly mě do prstu. Když vyschnou, jsou jako lež…,“ zní v textu písně. „V podstatě jsem vycházela z premisy ženy, kterou fyzicky napadne útočník, v mnohých případech právě partner, nejbližší, anebo bývalý partner, což se bohužel děje v 70 procentech případů fyzického násilí na ženách,“ podotýká Katarzia.

Celovečerní dokument oceňované fotografky Jarmily Štukové a producentky Maji Hamplové vznikal devět let a přináší ojedinělou osobní výpověď Martiny, která se po brutálním útoku bývalého partnera snaží najít sílu znovu žít. Film z produkce Barletta Productions představuje Martinu jako neobyčejnou ženu, jejíž vnitřní síla a odhodlání jí pomohly překonat to, co je pro mnoho dalších nepředstavitelné.

„Původně jsme přemýšlely o vkládání animací do filmu, nakonec jsme od původního záměru upustily, a tak jsem moc ráda, že si animace Soni Jelínkové našly místo v klipu titulní písně filmu Kvety sú gýčový kvet od Katarzie. Katarzia skládala hudbu pro celý film, byla to nádherná zkušenost. Podařilo se jí složit hudbu, která nese naději, odvahu i smutek naší hlavní respondentky. Dokázala do ní otisknout její nevidomý svět, který si musí osvojit,“ říká Maja Hamplová.

Film Moje nová tvář 27. října uvedl 27. ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava, a to v soutěžní sekci Česká radost.

V listopadu 2013 Martinu přepadl její zhrzený expřítel a chrstl jí do tváře kyselinu. Z té chvíle si pamatuje jen šok, paniku a nepředstavitelnou bolest. V České republice se stala teprve druhou ženou, která takto brutální útok kyselinou přežila. Po útoku oslepla a její život tak, jak ho znala, skončil. Jak žít dál, když vám někdo ze dne na den vymazal vaši tvář? Dokument intimním způsobem sleduje Martinu krok za krokem, od nejhlubších pádů až po největší pokroky a úspěchy – např. až do momentu, kdy se stává jednou z předních tváří platformy Burn Fighters, která pomáhá lidem s popáleninami. Za svou odvahu, vůli a osvětovou činnost Martina obdržela Cenu Olgy Havlové.

„Kyselinové útoky páchané na ženách jsme točily už před mnoha lety v Indii. Téma znetvořených žen, které se vzepřely systému a dosáhly i změny míry trestu za tak otřesný čin, ve mně rezonovalo ještě dlouho poté. Pátrala jsem, zda i u nás máme podobné případy. A tak jsem potkala Martinu. Už při první schůzce jsem věděla, že její příběh chci sledovat kamerou,“ přibližuje setkání s hlavní protagonistkou svého celovečerního debutu režisérka Jarmila Štuková, která již v minulosti dokumentovala násilí na ženách v Afghánistánu, Kamerunu či válku v Iráku a Sýrii.

Moje nova tvar1

„Martina si mě získala svou odvahou jít dál, neustrnout na místě v křivdě a v bolesti, po nichž by bylo v její situaci nejjednodušší sáhnout. Ona si ale vybrala jinou cestu,” říká producentka filmu a spoluautorka scénáře Maja Hamplová, která mj. stojí za dramatem Úsvit či televizní minisérií Iveta.

Největším přáním režisérky Jarmily Štukové je to, aby film divačky a diváky především pozitivně motivoval. Sama hlavní aktérka Martina dodává: „Ráda bych, aby byl můj příběh nejen pro ženy, ale pro každého hlavně příběhem naděje. Naděje, že i když jste na dně, neznamená to konec.”

Film Moje nová tvář byl podpořen Státním fondem kinematografie. Koproducenty filmu jsou Česká televize a Hangar Films. Kinodistribuci v České republice a na Slovensku zajišťuje Falcon a.s. Snímek bude v kinodistribuci dostupný i se speciálním audio komentářem pro neslyšící divačky a diváky.

ODKAZ NA TRAILER:

https://vimeo.com/799279430/bab88de303


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Povinnost pro příznivce konspirací: Utajené dějiny Spojených států

Utajene dejiny USA perexNakladatelství CPRESS vydalo faktografickou knihu o historii Spojených států amerických kritickým pohledem historika Kuznicka a režiséra Stonea. Ohlédneme se do minulosti až k první světové válce a s knihou skončíme v...

Divadlo

„Psaní je líbání v hlavě“

dobry proti severaku200Únor začal v Městském divadle Zlín premiérou půvabného díla Dobrý proti severáku od Daniela Glattauera. Já jsem se do Dílny vydala hned na první reprízu, protože mě tato kniha dostala a byla jsem moc zvědavá, jak se s ní di...

Film

Platívalo, že životaschopná je jen naplánovaná kinematografie

naplanovana kinematografie academiaPo Hulíkově knize Kinematografie zapomnění, která mapovala dění na úsvitu normalizace, vydává nakladatelství Academia další obdobnou publikaci Naplánovan...