Ať žije mycelium!

Ať žije mycelium!

Tisk

Kouzlo fermentace s plisni koji200Kouzlo fermentace s plísní koji. Tak zní název nové knihy z fermentační řady redakce Alferia, nakladatelského domu Grada. Máte pocit, že plíseň a fermentace nejde dohromady? A co například miso? Dvojice autorů, špičkových šéfkuchařů, Rich Shih a Jeremy Umansky nabízí ucelený pohled na tradiční způsoby využití koji i přehled moderních receptů z celého světa. V úvodu knihy najdete předmluvu světoznámého odborníka na fermentaci Sandora Katze i pár slov českého propagátora koji Milana Laštovičky.

 

Koji alias Aspergillus oryzae či česky kropidlák rýžový není jen tak ledajaká plíseň. Nejenom že patří do skupiny těch ušlechtilých, její vůně i chuťové vlastnosti z ní dělají nekorunovanou královnu této kategorie. Jedná se o domestikovanou plíseň, která žije s lidmi už tisíce let. Přesto, že je schopná vyrůst snad na každé potravině, jsme se s ní až donedávna mohli setkat téměř výhradně ve východní Asii.

Díky globalizaci však tato houba získala podmínky k tomu, aby se rozšířila po celé planetě a pomáhala nám připravovat jídlo, které je jednoduše lepší. V Japonsku koji dokonce prohlásili za svou národní plíseň. Je to pochopitelné. Nebýt koji, nebylo by ani miso, ani saké.

Šéfkuchaři Jeremy Umansky a Rich Shih v Kouzlu fermentace s plísní koji nabízejí ucelený pohled na tradiční způsoby využití koji i přehled moderních receptů z celého světa. Naučí vás, jak pomocí této ušlechtilé plísně urychlit zrání uzenin, sýrů a dalších fermentovaných potravin. Koji posune vaše pokusy s kvašením na úplně jinou úroveň a otevře vám novou dimenzi fascinujících chutí a vůní.

V Kouzlu fermentace s plísní koji najdete:

  • Předmluvu autora bestsellerů o kvašení Sandora Katze (Umění fermentace).
  • Předmluvu Milana Laštovičky z Koji Bakers o jeho osobním vztahu ke koji.
  • Nejmodernější techniky pěstování koji a metody, díky kterým si s jeho pomocí upravíte nespočet různých potravin.
  • Informace o vybavení a přípravě kuchyně pro práci s koji.
  • Více než 35 receptů na omáčky, pasty, kvašené dobroty a alkohol, mezi nimiž vynikají například koji popcorn, pečená miso dýně, korejské makgeolli či žitný chléb s amazake.

O autorech

Rich Shih je jedním z předních amerických odborníků na koji a miso. Kuchařům z celého světa pomáhá se zapojením fermentace do provozu jejich restaurací, ať už se zrovna snaží redukovat množství odpadu v kuchyni, nebo hledají nápady na své kulinářské pokusy.

Jeremy Umansky je předním odborníkem na koji a všelijaké kvašené, konzervované a divoce rostoucí potraviny a v těchto oblastech také nabízí odborné konzultace. Články spojené s Umanského výzkumem se objevily mimo jiné v časopisech Food & Wine, Bon Appétit a Saveur.

Kouzlo fermentace s plisni koji

Více na www.grada.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Neekonomické otázky Lenky Farkačové

Neekonomicke otazky perexNakladatelství Grada vydává populárně naučnou knihu mladé ekonomky Lenky Farkačové Neekonomické otázky. Po Neučebnici ekon...

Divadlo

Městské divadlo v Mladé Boleslavi představí premiéru muzikálu Miluju tě, ale…

premiera200První premiérou roku 2023 bude muzikál Miluju tě, ale…, který bude mít premiéru v pátek 17. února od 19 hodin na velké scéně Městského divadla v Mladé Boleslavi. Hra mladoboleslavskému divákovi představí ne neznámého autora Joea DiPietra (hraje se tu...

Film

Zvony nad Tbilisi zvoní umíráček

Zvony 200Dokumentární film Pavla Kolaji Zvony nad Tbilisi (2012) přibližuje stav kinematografie v současné Gruzii - a vyznívá jako nostalgické ohlédnutí na časy, kdy sice s obtížemi, ale přece jen vznikaly výsostně umělecké f...