Kapela Tata Bojs exkluzivně na Štěrkovně Open Music zahraje Nanoalbum

Kapela Tata Bojs exkluzivně na Štěrkovně Open Music zahraje Nanoalbum

Tisk

tatabojs 200Legendární koncepční album kapely Tata Bojs opět zazní živě. Hudebníci nahrávku z roku 2004, za kterou dostali řadu ocenění, totiž znovu nazkoušeli a exkluzivně ji odehrají příští týden na festivalu Štěrkovna Open Music v Hlučíně na Opavsku. Koncert dlouhý víc než 90 minut budou doprovázet vizuální efekty. Ale nezazní na něm jen úspěšné album. Prostor dostanou i největší hity z pětatřicetileté existence Tata Bojs. Kromě tohoto mimořádného projektu na festivalu od 27. do 29. července vystoupí i Lucie, Chinaski, Mirai či Pražský výběr.

"Nanoalbum je jedna z mých neoblíbenějších desek. Přesně si pamatuji, co jsem zrovna dělal, když jsem ji slyšel poprvé," řekl pořadatel festivalu David Moravec. Kapela Tata Bojs na Štěrkovně Open Music vystupovala několikrát. Naposledy v roce 2021, kdy právě nápad oživit Nanoalbum v koncertní podobě vznikl. Pořadatelé to kapele nabídli a ta dlouho neváhala. "I nám to přišlo zajímavé. Máme rádi výzvy, a navíc tohle je zpestření vrcholu koncertní sezóny," uvedl Cais.

Poslední zkouška se konala tento týden. "Máme nazkoušeno. Dostali jsme se v čase o 19 let zpět. Myslím, že to všechno funguje," řekl Cais krátce po ní. Kvůli přípravám na koncert na Štěrkovně Open Music si celé album po řadě let znovu poslechl. "A musím říct, že jsem byl vlastně příjemně překvapen. Zas tolik to nezestárlo," doplnil.

Nanoalbum pražští Tata bojs vydali v roce 2004. Označili ho za "koncepční". Ve všech skladbách se totiž prolíná příběh několika postav – chlapce iToma, dívek Elišky a 90-60-90, elektronického psa Hala a docenta Tečky. Ve stejném roce kapela ovládla vyhlášení výročních cen Akademie populární hudby Anděl 2004. S nahrávkou Nanoalbum zvítězili v kategoriích Skupina roku, Album roku – rock, Videoklip roku a Nejlepší zvuková nahrávka roku.

Festival Štěrkovna Open Music se podobným projektům věnuje dlouhodobě. V minulosti do programu například zařazoval souboje balkánských dechovek, Tomáše Kluse propojil s pěveckým sborem Permoník. Ve své produkci zrealizoval projekt Symphonic Danc Music, kde Janáčkova filharmonie Ostrava, Dj Lowa, Dasha a řada dalších hudebníků zahráli a zazpívali největší hity taneční hudby. "Našim heslem Festival mimořádných projektů se chceme odlišit od konkurence. Nabídnout návštěvníkům něco, co jinde neuslyší," doplnil Moravec.

tatabojs1

Zdroj foto: Jan Hlaváček


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Odhalte s dětmi Tajemství obrazu

tajemstvi-obrazu 200V nakladatelství Presco Group pod značkou Ella & Max vyšla kniha Tajemství obrazu od jeskynních maleb po chytré telefony. Jak název napovídá, čtenáře provede historií obrazů, od pravěkých jeskynních maleb až po obrazovku počítač...

Divadlo

Městské divadlo Mladá Boleslav uvede premiéru komedie Splašené nůžky

splasene nuzky200První inscenací roku 2024 Městského divadla Mladá Boleslav bude v pátek 16. února divácky osvědčený titul Splašené nůžky. Stovky repríz po celém světě dokazují, že tento kus má své kouzlo tak jako žádný jiný – už proto, že nikdy není st...

Film

Film Eva Nová bodoval v piatich kategóriách

slnkoNárodné filmové ceny Slnko v sieti odovzdali 16. januára v činohre Slovenského národného divadla v Bratislave za najkvalitnejší film a tvorivý výkon rokov 2014 a 2015. Cenu Slnko v sieti za Výnimočný prínos slovenskej kinematografii získali reži...