Zdrcující příběh chlapce, jehož sny zničila totalita v Rumunsku. Bude vám smutno, budete mít strach, ale odhodlání a odvaha vás naprosto pohltí

Zdrcující příběh chlapce, jehož sny zničila totalita v Rumunsku. Bude vám smutno, budete mít strach, ale odhodlání a odvaha vás naprosto pohltí

Tisk

Musim te zradit 200Hledáte opravdu silnou knihu s příběhem opřeným o skutečné události? Nakladatelství CooBoo právě takovou vydalo. Ruta Sepetysová si pro své emočně silné knihy vybírá historické milníky, o nichž se však celosvětově příliš nemluví. V aktuální novince Musím tě zradit je to obraz režimu rumunského diktátora Nicolaea Ceauşesca podaný prostřednictvím příběhu sedmnáctiletého chlapce, který se rozhodne vzepřít.

 

Román vás pohltí už do prvních stránek. Ať už patříte k těm, kteří si ještě pamatují naší zemi před rokem 1989, nebo ne, neúprosně tvrdý obraz života rumunské totality vás zaskočí, dojme a možná i naprosto vykolejí. Celou knihou vás provází strach a temnota. Není jídlo, váznou dodávky elektřiny, panuje tvrdá cenzura. Nikdy nevíte, kde je odposlouchávací zařízení a komu můžete věřit. Špión může být člen vaší rodiny, vaše holka nebo kluk. Kdokoli. Lepší zítřky? Raději o nich ani nesnít. Jenže sedmnáctiletý Cristian Florescu sní. Chce být spisovatelem, místo toho se na něj zaměří tajná policie a nutí ho, aby donášel na své blízké. Mladík se rozhodne riskovat vše, aby odkryl pravdu o režimu a ukázal světu, co se v jeho zemi děje. Když přijde čas, dychtivě se připojí k revoluci a je odhodlaný bojovat za změnu. Stojí však za svobodu položit život?

„Musím tě zradit není pouhým popisem toho, jak člověka vnitřně rozkládá, když ho neustále sledují, čtenář ten pocit doslova zakouší na vlastní kůži,“ píše se v recenzi v New York Times Book Review. Musím tě zradit patří ke knihám, které vás pohltí a inspirují. Celý příběh Cristiana je plný odvahy, odhodlání a křivd tak neskutečných, že vám zůstává rozum stát.

Opravdu to všechno bylo možné?

Ruta Sepetysová ale píše své knihy přesně. Na počátku vždy stojí velký průzkum, aby mohla detaily v příbězích popsat co nejrealističtěji. Čte různé historické knihy, akademické studie a literaturu faktu, aby měla potřebný základ. Poté odcestuje do země, o které píše, a dělá rozhovory se stovkami lidí. Hledá autentické svědky, jejich známé, odborníky. Zároveň sbírá artefakty z období, ve kterém se bude její příběh odehrávat.

Její romány patří mezi tzv. crossovery, tedy knihy, které čtou na celém světě dospívající i dospělí. Knihy V šedých tónech, Potrhaná křídla a Sůl moře získaly nominace na více než čtyřicet knižních cen včetně Carnegie Medal, jednoho z nejvýznamnějších ocenění, které může autor literatury pro děti a mládež obdržet. Všechny tři tituly si společně se čtvrtým s názvem Mlčící fontány lze pořídit najednou v souboru Čtyři velké příběhy.

Kniha V šedých tónech se dočkala i filmové adaptace a ostatní tituly se na stříbrné plátno chystají. Rutu Sepetysovou fascinuje síla historie a literatury, která spojuje a upozorňuje na problémy nejen z minulosti. Přednášela na půdě NATO, v Evropském parlamentu, v Kapitolu Spojených států amerických a na ambasádách po celém světě.

Bestsellerová autorka plánuje zaměřit se ve své další knize na naši republiku a kromě autogramiády se bude proto věnovat rešeršní práci.

RUTA SEPETYSOVÁ

Narodila se a žije v USA, ale má evropské kořeny – její litevský otec uprchl do Ameriky po druhé světové válce. Ruta na svůj původ a historii Evropy nezapomíná, naopak z ní čerpá inspiraci. Je autorkou skvěle hodnocených historických próz, publikovaných ve více než padesáti zemích celého světa a přeložených do více než třiceti jazyků. Mezi její nejúspěšnější knihy patří román Sůl moře o námořní katastrofě lodi Wilhelm Gustloff.

Musim te zradit titulka

Více informací: https://www.albatrosmedia.cz/tituly/77918604/musim-te-zradit/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Román Pakáž ukazuje i ženský úděl na vesnici na počátku 20. století

big pakaz-BSx-492088 (2)

Pokud si chcete přečíst opravdu kvalitní dílko z venkovského prostředí v době 1. světové války, sáhněte po románu Pakáž od rakouské autorky Moniky Helferové, která za něj loni získala Schubartovu literární cenu. C...

Divadlo

Růžena Lysenková hrála hodně v televizi, ale velké role měla hlavně v divadle

lysenkova200Pamětníci a milovníci divadla si mohli všimnout, že letos 6. září to bylo deset let, co odešla ve věku 94 let vynikající herečka Růžena Lysenková. Naposledy si zahrála v roce 1997, a to v televizním filmu Čas jeřabin. A i když se objevila v řadě in...

Film

Vzestup další říše

Vzestup 200Film 300: Vzestup říše (2014) je tak trochu lyrický, a přitom hodně akční a bohatý na speciální efekty, spousty falešné krve nevyjímaje. Herečka Eva Green v něm hraje uprostřed mezi dvěma dávnými soupeři tu nejhlavnější roli.