Autentické příběhy ze života "hraničářů" a jejich blízkých

Autentické příběhy ze života "hraničářů" a jejich blízkých

Tisk

zivot na houpacce200„Je to jako rakovina duše,‘‘ říkají lidé s tzv. hraniční poruchou osobnosti o příznacích této nemoci. Každý den svádějí boj s touto nepříznivou diagnózou, během něhož bohužel často čelí naprostému nezájmu okolí, nebo dokonce i odmítání. O úskalích života s HPO vyprávějí v nově vycházející knize Martiny Kulhánkové – Život na houpačce. Osobní výpovědi ‚‚hraničářů’’ mohou dle autorky přispět k lepšímu pochopení jejich zdravotních potíží a upozornit i na alarmující nebezpečí, které s sebou přináší neznalost a nezájem o tuto diagnózu ze strany veřejnosti či zdravotníků.

 

 

Možná se občas cítíte smutně, naštvaně, nemotivovaně, úzkostně a říkáte si, že máte depku. Zkuste si ale představit tyto pocity několikanásobně silnější, až se vám zdá, že vás dusí, nemůžete se nadechnout a bolí vás v každičké části těla. A jen tak to neodezní – ani za den, ani za měsíc, třeba ani za několik let... Seznamte se s hraniční poruchou osobnosti. Kniha Život na houpačce vám představí 22 životních příběhů lidí, kteří mají tuto diagnózu a každý den se potýkají s obrovskou psychickou bolestí a zátěží, ale také těch, jež se snaží ‚‚hraničářům’’ pomoci; tedy jejich přátel či rodinných příslušníků. Člověk s touto poruchou se často cítí vykořeněný, osamělý, i když má kolem sebe spoustu milujících lidí. Na jednu stranu je extrémně křehký a přecitlivělý, ale na straně druhé dokáže v návalech emocí i nemilosrdně ubližovat – zejména sám sobě.

„Kniha Život na houpačce vznikla na základě smutné události, kdy se před rokem moje dcera Anetka rozhodla dobrovolně odejít z tohoto světa. Trpěla emočně nestabilní poruchou osobnosti hraničního typu. Sama se prostřednictvím svého instagramového účtu snažila o osvětu a destigmatizaci duševních poruch. Abych vyplnila prázdno ve svém srdci i životě a zároveň neponechala její odkaz zapomenut, založila jsem s dcerou Nikolou nový instagramový účet s příhodným názvem Život na houpačce,“ vzpomíná autorka knihy Martina Kulhánková.

„Během pár týdnů se začala ozývat spousta lidí, někteří jen vyjadřovali účast, jiní chtěli sdílet své starosti a poradit se. Všem se vždy snažím odpovědět a pomoci, protože vidím, jak je to pro ně důležité. A jelikož jsem těch příběhů přečetla i vyslechla opravdu hodně, napadlo mě, že by možná bylo prospěšné, kdyby se některé ‚dostaly ven‘ a poukázaly na to, že HPO není jen rozmar, že je to nemoc jako každá jiná a že si všichni, kteří s ní bojují, zaslouží pozornost svých blízkých, svého okolí, ale i odborné veřejnosti. A té se jim v současné době dostává žalostně málo. Věřím, že kniha poslouží k pochopení emocí a prožívání těchto lidí a že se jim dostane péče, kterou si zaslouží,‘‘ dodává autorka.

Kniha vychází 26. července 2022 – v den nedožitých 22. narozenin Anety Nely Kulhánkové, na Instagramu známé pod přezdívkou Dívka bez hranic. Jednotlivé příběhy doprovázejí Anetčiny sugestivní ilustrace, jedna z nich byla vybrána i na obálku.

zivot na houpacce

Martina Kulhánková se narodila 25. 9. 1969 v Praze. V roce 1991 přišla na svět její první dcera Nikola a o devět let později pak druhá dcera Aneta Nela. A právě Anetka byla jednou z obětí nemoci zvané hraniční porucha osobnosti a v roce 2021 svůj život dobrovolně ukončila. Vzhledem k této události a po neblahých zkušenostech s léčbou své dcery se autorka této knihy ještě hlouběji ponořila do problematiky duševních onemocnění a HPO obzvlášť. Prostřednictvím instagramového účtu @zivot_na_houpacce a dalších osvětových činností se snaží o destigmatizaci a přiblížení tématu psychických poruch širšímu okruhu veřejnosti.

Datum vydání: 26. července 2022
Vazba měkká / 232 stran
ISBN: 978-80-88467-18-2
K dostání také jako e-kniha


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Proměny slovenského filmu
ImageČas od času vypadne z univerzit sborník textů věnovaných dokonce i pohyblivým obrázkům. Bohužel se jedná o publikace obtížně sehnatelné, vydavatelé zřejmě nepočítají s tím, že by jejich práce mohly zaj...

Divadlo

Smějte se! Přichází jeho urozenost Leonard z Prasečkova

pan-z-praseckova 200Více jak po půl století se vrací na české jeviště Molièrova komedie-balet Pán z Prasečkova. Hra, která sloužila pro pobavení šlechty po náročném lovu, se teď snaží získat diváky, pod režijním vedením Han...

Film

Lego příběh

leg 200Lego příběh (2014) je už podle názvu takový reklamní tahák, který určitě obohatí nejednu domácnost novými stavebnicemi. Narozdíl od počítačových her, které na tohle téma vychází, je však film tak chytře udělaný, že se tvůrcům vyplatí mož...