Tip na historický román od autorky bestselleru Kdo šije u Podolské?

Tip na historický román od autorky bestselleru Kdo šije u Podolské?

Tisk

Pravda nebyla k dostani 200V nakladatelství Motto vychází od spisovatelky Lucie Hlavinkové velmi silný příběh o hledání rodinné minulosti v totalitním bezčasí s názvem Pravda nebyla k dostání.

 

 

Píše se rok 1982 a v patnáctileté Janě se kromě dospělosti probouzí i poznání, že s minulostí její rodiny není cosi v pořádku. Otec před rokem zemřel a v matčině ložnici se ukrývá sešit plný nepochopitelných zápisků. Prarodiče se chovají přinejlepším výstředně a mluvit před nimi o některých tématech je tabu. Jana dospívá v totalitním bezčasí, přesto není otupělá – a tak se pouští do pátrání. Dokáže najít pravdu o rodinné historii i vlastní identitu?

I tentokrát se Lucie Hlavinková nechala inspirovat rešerší historických pramenů z temného období socialismu. Tématem příběhu je přerod hlavní hrdinky z dětství do dospělosti v období totalitního režimu a vyrovnání se s rodinnou historií, kterou postupně odhaluje díky nalezenému matčinu deníku. Sama autorka vychází z reálných událostí pamětníků, které zaznamenávala pro svou dizertační práci.

„Kolem roku 1955 docházelo v Československu k odebírání dětí z adventistických rodin z důvodu porušování pracovních povinností a školní docházky o sobotách – to se právě odehrálo v rodině Jany, kdy její matka a strýc takto strávili několik let v dětském domově,“ popisuje knihu sama autorka.

Téma pronásledování církevních menšin v 50. letech není příliš známé. Konkrétně o tom, že adventistům všedního dne byly odebírány děti pravděpodobně většina čtenářů netuší, bude to pro ně překvapivé. Velmi silnou stránkou příběhu je i věrohodné vykreslení atmosféry 80. let – dospívání v tomto období.

“Velmi silný příběh. Kolikrát mě zamrazilo. A pak jsem si oddechla, že už nežijeme v režimu, který byl tak zákeřný, zasahoval do rodin a ničil je ještě v osmdesátých letech. Na postavy pořád myslím. Mohli to být moji i vaši sousedé.” Spisovatelka Jana Poncarová

Pravda nebyla k dostani

Lucie Hlavinková se narodila a celý život žije v Brně. Svůj první příběh napsala Lucie v šesti letech, dobrodružství pejska Bobíka vycházela po celé prázdniny v několika pokračováních (a autorka má notně zažloutlé a potrhané sešity dodnes schované...). V té době v ní uzrálo přesvědčení, že se stane spisovatelkou, "až bude velká"... Studovala historii a religionistiku na FF MU. Věnuje se výuce, překladům a psaní. Dlouhá léta psala „do šuplíku“, až v roce 2016 zvítězila v literární soutěži nakladatelství Albatros s knihou pro děti s názvem Projekt pes (ten můj), která se dočkala několika pokračování. Komise pro dětskou knihu SČKN a Česká sekce IBBY ocenila knihu Projekt pes zařazením do katalogu Nejlepší knihy dětem pro rok 2017. U knížek pro děti zůstala a navázala neméně úspěšnou sérií Sesterstvo. Kniha Sesterstvo a nejoblíbenější barva na světě získala Literární cenu Albatrosu v kategorii Text pro starší děti za rok 2020. První kniha pro dospělé s názvem Sestry Foxovy, životopisný historický román o zakladatelkách spiritismu, autorce vyšla v roce 2017. O dva roky později vydala v nakladatelství Motto historický román s detektivní zápletkou Apatykář a román o osudech slavného salonu v 50. letech Kdo šije u Podolské?

Více informací: https://www.albatrosmedia.cz/tituly/78462228/pravda-nebyla-k-dostani/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Kniha o Nesmrtících zbraních potěší hlavně odborníky

nesmrtici zbrane 200V nakladatelství Universum vyšla kniha Nesmrtící zbraně a další technické prostředky. Pojďte do ní nahlédnout.

 

...

Divadlo

Hurvínek v neděli 2.5. 2021 oslaví neuvěřitelné 95. narozeniny

hurvinek 20095 je úctyhodný věk. Takového věku se obvykle dožívají pouze senioři! A Hurvínek je malý kluk. O to jsou narozeniny cennější. Mánička, která letos oslavila jednadevadesát tvrdí, že to nejsou kulatiny a že se to slavit nemusí, ale kdo by řeči ta...

Film

Vybíjená jako ze školy

vybijenaperexFilm Vybíjená (2015) je jakýmsi pokusem o realistickou komedii. Všechno je v ní znázorněné dost natvrdo, ale zároveň se nic z toho příliš neřeší.

C...