Klášterní hudební slavnosti zahájí světová premiéra

Klášterní hudební slavnosti zahájí světová premiéra

Tisk

vesnicky trh 200Slavnostní zahájení Klášterek se uskuteční již v pondělí 30. května v šumperském divadle. Pod záštitou ministra kultury, za účasti hejtmana Olomouckého kraje, starosty města Šumperk a mnoha dalších podporovatelů a věrných diváků festivalu se odehraje světová premiéra opery Vesnický trh českého skladatele Jiřího Antonína Bendy.

 

Vůbec poprvé zazní tato opera v nastudování dirigenta a odborníka na interpretaci dobové hudby Marka Štryncla. Jeho představy hudebně naplní špičkový soubor Musica Florea a pěvecký sbor Collegium Floreum. Dramatických rolí se ujmou sólisté Helena Kalambová, Eliška Minářová, Doubravka Součková, Miloš Horák, Vincent Ignác Novotný a Čeněk Svoboda. Premiéru budou mít také kulisy a scéna z dílny Václava Krajce a Jiřího Bláhy. Kostýmy vytvořili Markéta Stormová a Roman Šolc. Jednotnou tvář celému představení pak dává operní režisérka Magdalena Švecová.

Vesnicky trh 1

„Na premiéru se nesmírně těšíme. V předprodeji nám zbývá několik posledních míst. Kdo chce být u toho, měl by si pospíšit,“ láká ředitel festivalu Roman Janků. Opera Vesnický trh není jediným dílem J. A. Bendy, které letos na Klášterkách zazní. „Jelikož si připomínáme 300. výročí narození tohoto skladatele, věnujeme mu ještě koncert 26. června v šumperském Klášterním kostele a 18. září v Jeseníku,“ dodává.

Oběma večery zazní hudební forma, kterou inovátorský Benda stvořil, a to melodram. Odvážné spojení hudby s dramatickým přednesem přináší hluboký zážitek, obzvláště v podání špičkových herců a muzikantů. Červnový koncert Vivat Benda! rozehraje královna cembala Edita Keglerová spolu s Komorní filharmonií Pardubice a s herci Ivanou Jirešovou, Apolenou Veldovou a Petrem Stachem. Zářijový Večer českého melodramu přednesou klavírista Miroslav Sekera a herec a režisér Petr Mikeska.

Vesnicky trh plakat

Od května do září festival uvede celkem 21 koncertů českých i zahraničních interpretů na 13 nádherných místech Jeseníků – v Šumperku, Jeseníku, Šternberku, Velkých Losinách, Klášteru na Hedeči, Tančírně v Račím údolí, v Karlově Studánce, Bruntále, v Bílé Vodě, Rapotíně, Maršíkově, Bludově, Loučné nad Desnou.

Výrazem uznání a podpory festivalu je záštita ministra kultury, a také záštita hejtmana Olomouckého kraje.

Zdroj foto: M. Svetlik

Více informací: www.klasterky.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Hrůzy třicetileté války v realistickém historickém románu

demoni apokalypsy 200Nakladatelství Moba se pravidelně zaměřuje zejména na detektivky, ale především i historické romány. V jejich spisovatelské “stáji“ se nacházejí taková esa jako Vlastimil Vondruška, František Niedl nebo Michael Weber. Právě kni...

Divadlo

Kouzelná, pohádková, strhující My fair lady

my-fair-lady 200Městské divadlo Zlín na konci předešlé sezóny představilo hudební komedii podle hry George Bernarda Swawa a filmu Gabriela Pascala Pygmalion - My fair lady. Nebyl to jednoduchý počin, protože většina zná zápletku nebo filmové zpracová...

Film

Natáčení Superženy jde do finále: zásnuby ve vodě a zrušení veselky

superzena 200Natáčení celovečerního filmu SUPERŽENA se pomalu blíží do cílové rovinky a ani tentokrát neminulo tvůrce natáčení ve vodě, které je pro snímek stěžejní. Herecká dvojice s Matoušem Rumlem a Evou Toulovou točila zásnuby přímo uprostřed Šonovské...