Prago Union odhaluje plány! Oslavy dvacátin zahajuje klipem k singlu Dokonalej zločin XXI

Prago Union odhaluje plány! Oslavy dvacátin zahajuje klipem k singlu Dokonalej zločin XXI

Tisk

prago union 200Legendární hip hopová sestava Prago Union letos oslaví dvacet let na scéně. K tomuto významnému jubileu sobě i fanouškům nadělí hned několik překvapení. Tím prvním je v pořadí již třetí videoklip k singlu z aktuální desky Made in Strašnice. Obrazového doprovodu se nyní díky mladému talentovanému režisérovi Janu Kellnerovi dočkal song Dokonalej zločin XXI, jehož refrén frontman Kato napsal již před pětadvaceti lety. Oslavy budou dále pokračovat červnovým digitálním release neoficiální kompilace dvaceti dosud nevydaných starších songů. Poté dojde v létě také na vydání nového studiového alba. Vše pak na podzim vygraduje mimořádným turné, které bude postaveno speciálně ke dvacátým narozeninám kapely. Více Prago Union odtajní v průběhu nadcházejících měsíců.

Singlem Dokonalej zločin XXI se nese refrén „Dokonalej zločin, ukrást lidem oči, naučit je vidět, vidět slunce v noci,“ který Kato napsal před pětadvaceti lety. „Ten refrén jsem napsal v období Chaozzu pro svůj boční projekt Rigor Mortiz. Pro mě osobně je to jeden z nejsilnějších sloganů, se kterým jsem dosud přišel, ale rozpitvat si ho musí každý sám. Beztak se význam posouvá časem spolu s námi. Skladba se poprvé objevila na albu Až na věky a měla pro mě velký význam. Lákalo mě jí udělat nově coby dospělý jedinec oproti původní verzi, která vznikla v mých sedmnácti letech. Hudba je samozřejmě úplně jinak, ale zásadního přepracování se dostalo i textu. Význam však zůstává i po pětadvaceti letech nezměněn,“ objasňuje historii vzniku skladby Kato.

Klip natočil mladý talentovaný režisér Jan Kellner, který loni získal v Cannes v soutěži začínajících filmařů Nespresso Talents druhou cenu za svůj krátký film. Na poli hudebních videoklipů se jedná o jeho prvotinu. „Natáčet svůj první hudební klip a hned pro Prago Union, byla skvělá zkušenost a zároveň i výzva. Singl Dokonalej zločin XXI, má svoji historii a hloubku. Proto jsem kolem něj nejprve našlapoval opatrně a hledal správnou formu ztvárnění, tak aby podtrhla co nejvíce hloubku celého tracku. V záplavě generických rapových klipů s drahými auty a barevnými neonovými světly, jsem rád, že jsem našel projekt, který jde o něco dál, a já se můžu podílet na jeho realizaci,“ říká režisér Jan Kellner.

Obrazové ztvárnění vychází z režisérova vnímání obsahu celé skladby. „Ukradené oči pro mě symbolizují lidskou ignoranci, zahleděnost a taky chamtivost. Baletka uvězněná v galerii jen tiše vzpomíná na aplaus zaplněného publika, místo toho jí v místnosti dělají společnost lidé zahledění do sebe, obrazovek či VR brýlí. Stejně tak parta kluků, která utíká z všední reality do světa, který je mnohem víc barevný. Celý tento svět se nakonec stane jakousi drogou, které se nechtějí vzdát. Co se týče vizuální stránky klipu – velkou inspirací se mi stala kniha ilustrací Gustave Doreho. Například souboj o VR brýle dvou kamarádů, vychází z ilustrace, kdy Jákob zápasí s andělem,“ vysvětluje Jan Kellner. Video se natáčelo v centru Prahy a vedle kompletního osazenstva kapely Prago Union se v něm objevují také další mladí talentovaní umělci.


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Život může být tak snadný

zivot muze byt tak snadny 200V říjnu vydalo nakladatelství Moba knihu německých autorů Inga Froböse a Petera Grossmanna Život může být tak snadný, která vám pomůže vyznat se v džungli rozhodnutí a usnadnit život. Podtitul „Nejlepší manuá...

Divadlo

Komediomat: “Vždycky se snažíme o určitou míru kultivovanosti a inteligentní humor.”
ImageMáte rádi Whose Line Is It Anyway? Nebo českou či slovenskou Partičku? Pak si jistě rádi přečtete rozhovor s improvizační partou Komediomat, která brázdí česká divadla a přináší do nich smích, ú...

Film

Tomáš Mašín začne v srpnu natáčet film o bratrech Mašínech. Do kin zamíří na podzim 2023

Masin 200Jeden z největších příběhů studené války se po dlouhých letech konečně dočká filmové podoby. Celovečerní film o bratrech Mašínech začne v srpnu letošního roku podle scénáře Marka Epsteina natáčet režisér Tomáš Mašín. Hlavní role v něm ztvární Oskar Hes...