FOK uvede soubor Schola Gregoriana Pragensis v dialogu s violoncellistou Jiřím Bártou

FOK uvede soubor Schola Gregoriana Pragensis v dialogu s violoncellistou Jiřím Bártou

Tisk

fok dialog 200Symfonický orchestr hl. m. Prahy FOK nabídne spojení tradičního gregoriánského jednohlasu a violoncella v programu nazvaném Dialog hlasu a strun. Na komorním večeru z cyklu Stará hudba se představí špičkový pěvecký ansámbl Schola Gregoriana Pragensis pod vedením Davida Ebena spolu s violoncellistou Jiřím Bártou. Vedle gregoriánského chorálu a rané polyfonie uvedou také díla Bacha, Kodályho, Gubajduliny nebo Pärta. Koncert proběhne v kostele sv. Šimona a Judy 26. dubna 2022 v 19:30. Vstupenky jsou v prodeji na www.fok.cz.


„K nejtypičtějším vlastnostem gregoriánského chorálu patří jistě monodie: chorální repertoár je tvořen samostatnými jednohlasými melodiemi, které se svobodně pohybují v tónovém prostoru. Tento princip ovšem není výlučnou doménou gregoriánského chorálu. Také v dalších epochách skladatelé využili – v souladu s dobovými výrazovými prostředky – síly a jednoduchosti jednohlasé melodie, kupříkladu v interpretaci sólového nástroje. Právě na tomto principu je možno vytvořit jakýsi mnohovrstevný dialog: dialog napříč staletími, ale také dialog mezi různými barvami zvuku, mezi lidským hlasem a hudebním nástrojem. Takovýto „hudební rozhovor“ je cílem tohoto koncertu. Výběr partnerů není nikterak náhodný. Sonorní barva violoncella představuje ideální nástrojový protiklad ke zvuku mužských hlasů,“ říká k programu večera umělecký vedoucí Scholy Gregoriana Pragensis David Eben.

Večer bude dramaturgicky rozdělen do tří celků, které vytvoří pomyslnou časovou osu. První z nich, nazvaný Chvála jednohlasu, nabídne posluchačům možnost srovnání dvou přístupů k výstavbě jednohlasé melodie. Zazní věta ze Suity č. 2 pro sólové violoncello od J. S. Bacha a také několik gregoriánských zpěvů. Druhá část nese podtitul Reflexe a meditace. Zde se posluchači postupně otevřou nové hudební horizonty, zazní středověký vícehlas, ale také niterná skladba Dopis o duši od soudobé skladatelky Sofije Gubajduliny. Závěrečná třetí část Setkání minulého se současným se zaměří na dialog staré hudby se soudobou tvorbou. Návštěvníci uslyší Sonátu pro sólové violoncello op. 8 maďarského skladatele Zoltána Kodályho, která patří k nejvýznamnějším violoncellovým skladbám. Večer uzavře skladba Fratres estonského skladatele Arvo Pärta, který ve své tvorbě pravidelně vstřebává vlivy gregoriánského chorálu, vokální polyfonie i pravoslavných liturgických zpěvů.

 fok dialog

Dialog hlasu a strun

26. dubna 2022, 19:30
Kostel sv. Šimona a Judy

GREGORIÁNSKÝ CHORÁL A RANÁ POLYFONIE
ARVO PÄRT
SOFIA GUBAJDULINA
ZOLTÁN KODÁLY
JOHANN SEBASTIAN BACH
IMPROVIZACE

Jiří BÁRTA | violoncello

SCHOLA GREGORIANA PRAGENSIS
David EBEN | umělecký vedoucí

Vstupenky a více informací: https://www.fok.cz/cs/dialog-hlasu-strun

FB událost: https://www.facebook.com/events/4050108818402602


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Tip na dárek k vysvědčení - Šifry pro děti

sifry perexV nakladatelství EDIKA vyšla kniha pro děti i pro ty, kteří rádi luští a přemýšlí – Šifry pro děti. Jejím autorem je Radek Pelánek, dlouholetý organizátor známých šifrovacích her pro dospělé.

 

...

Divadlo

Příběh Anny Kareniny je všeobecně známý. Jak jej pojalo pražské Švandovo divadlo?

Anna Karenina perexAnna Karenina (Hana Briešťanská) je počestnou manželkou a matkou. To se změní, když potká důstojníka Vronského (Mark Kristián Hochman), do kterého se bláznivě zamiluje. Její city jsou tak silné, že je odhodlaná opustit rodinu, ...

Film

„A čo je víťazstvo pre mačku na rozpálenej plechovej streche?...“

kocka na rozpalene plechove strese200„...aby sa na nej udržala čo najdlhšie...“ hovorí Maggie (Elizabeth Taylor) svojmu manželovi Brickovi (Paul Newman) po ďalšej zosérie hádiek, ktoré prekonávajú. Maggie sa cíti ublížená, o...