Jedinečná kniha, která dovede vaši paměť k dokonalosti

Jedinečná kniha, která dovede vaši paměť k dokonalosti

Tisk

Dokonala pamet perexJestli patříte mezi ty, kteří zapomenou jméno nového kolegy hned poté, co se jim představí, anebo při nákupu marně vzpomínáte, co stojí napsáno v seznamu, který jste ráno ve spěchu nechali ležet doma na stole, nechte se vtáhnout do světa paměťových technik a osvojte si alespoň některé z nich. Výrazně vám to usnadní život – no jen si představte, že by se vám paměť zlepšila minimálně o 50 procent! To už přeci stojí za to, knihou Jakuba a Lucie Pokových zalistovat.

Dobrá paměť – základ úspěchu!

Dobrá paměť totiž vzbuzuje respekt, obzvlášť v dnešní přetechnizované době, kde se často spoléháme na vymoženosti digitálního světa. Nejlepšími řečníky, manažery, obchodníky nebo učiteli jsou vždycky ti, kteří oplývají schopností dobře si vše zapamatovat, protože jsou díky tomu schopni velmi rychle zareagovat. Kniha Dokonalá paměť: Jak si zapamatovat úplně cokoliv od nakladatelství Grada obsahuje cenné podklady k nastudování technik paměťových cest.

Tohle studium je opravdu zábava

Spektrum oblastí, v nichž nám autoři nabízí zlepšení, je vskutku široké. Zeměpis, historie, právo, chemie, čeština i cizí jazyky, profesní i osobní život… Kapitoly jsou smysluplně tematicky rozděleny a jejich obsah je velmi přehledný. Jedná se sice o klasickou učebnici, ale při tomhle studiu se rozhodně nudit nebudete. Mně zpočátku trochu činilo potíže systém paměťových cest plně vstřebat, ale když jsem si uvědomila, že sama občas bezděky tuhle metodu používám (například pro zapamatování názvu jedné květiny si pomáhám křestním jménem přítele), nacházela jsem v textu čím dál větší zalíbení. Je to všechno vlastně hra.

Jako příklad pro lepší zapamatování slovíček (založený na lehké bizarnosti) vybírám jeden (vtipný) odstavec: „Třeba přídavné jméno SLIM – ŠTÍHLÝ. Je dobré najít nějakou konkrétní představu někoho, kdo je štíhlý. Třeba někoho z rodiny, známého nebo třeba obecně štíhlé jsou modelky. Tak si představ, že modelka je ŠTÍHLÁ, protože jí jen samé SLIMáky.“ Podobných příkladů a ukázek najdete v knize spoustu, nechybí ani výlety do světa výzkumu lidské paměti se zajímavými experimenty.

Díky knize dostává čtenář šanci osvojit si paměťové techniky, které mu pomohou:

• Zapamatovat si kódy, termíny, hesla a důležitá čísla
• Znát jménem všechny kolegy v nové práci hned po prvním dnu
• Nakoupit, co potřebuje, bez lovení nákupního seznamu po kapsách
• Představit svůj projekt na poradě bez šilhání do poznámek
• Oslnit klienty perfektní znalostí produktů
• Pomoct dětem naučit se vyjmenovaná slova, díla autorů či nejvyšší hory
• Víckrát neskočit na špek chytákům v českém pravopisu
• V pohodě splnit jakoukoliv zkoušku
• Konečně si pamatovat slovíčka, členy nebo třeba nepravidelná slovesa

Což mohu potvrdit – ale jako všechno, i tohle chce prostě odhodlání, vytrvalost a cvik. Ovšem s vidinou stát se respektovanou osobou s dokonalou pamětí nám to jistě stojí za to. Knížku doporučuji všema deseti i pro případ, že byste se chtěli třeba jen pobavit v rodinném kruhu. Podle mě ji ocení jak studenti, tak kmeti – čímž nenápadně naznačuji, že se skvěle hodí jako dárek (nejen pod vánoční stromek). Tak ji hlavně nezapomeňte pořídit včas (víte jak je to s těmi nákupními seznamy…).

Jakub Pok je lektorem a zakladatelem Školy paměti. Paměťovými technikami a tréninkem paměti se zabývá již více než dvacet pět let. Je schopen si zapamatovat 52 kanastových karet v přesném pořadí za méně než dvě minuty nebo 25 telefonních čísel do pěti minut. Sám často říká, že ho vždy zajímalo hlavně praktické použití paměťových technik v každodenním životě, při práci, studiu či při učení cizích jazyků. Stojí za vznikem unikátní online aplikace 2000 SLOVÍČEK, která svým uživatelům umožňuje několikanásobně zrychlit učení cizích jazyků. Velké oblibě se těší také jeho projekt TrénujPaměť.cz – jediný portál v České republice, kde si může každý zdarma vyzkoušet a trénovat paměťové techniky.

Lucie Poková je výkonnou ředitelkou Školy paměti. S manželem Jakubem Pokem spolupracuje již od založení Školy paměti na jednotlivých projektech, včetně aplikace 2000 SLOVÍČEK. Pravidelně připravuje články s ukázkami konkrétních použití paměťových technik v nejrůznějších oblastech pro blog Školy paměti. Články z blogu se staly inspirací pro napsání knihy Dokonalá Paměť (Grada, 2023).

Dokonala pamet

Dokonalá paměť: Jak si zapamatovat úplně cokoliv
Autoři: Jakub Pok, Lucie Poková
Žánr: Osobní rozvoj a styl, Psychologie a pedagogika
Vydáno: 2023, Grada
Počet stran: 248

Hodnocení: 100 %

www.grada.cz/dokonala-pamet-12834/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Dům kultury v Kroměříži představuje noviny Afriky pod jednou střechou

Miroslav karasek perexSběratel Miroslav Karásek vystavuje od 3. ledna do 15. února ve foyer Domu kultury v Kroměříži část svojí ojedinělé sbírky novin z celého světa. Po úspěšné prezentaci asijských periodik se tentokrát věnuje periodickému tis...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Ženy z Bohnic ilustrují život v postmoderním světě

Ženy z Bohnic"Autorka knihy strávila pět měsíců v léčebně v Bohnicích, kde si prošla elektrošokovou terapií, spolykala tunu léčiv a zažila nekonečno hodin psycho sezení," sděluje anotace na přebal...


Literatura

Poznejte druhý Azkaban - Věže Asperfellu

Veze Asperfellu perexBriony by si nikdy nepomyslela, že se někdy ocitne v Asperfellu. Nebyla přece ani mág, ani zločinec. Byla dcerou šlechtice, která měla věčně zablácené šaty a prsty špinavé od inkoustu, protože buď seděla s nosem zabořen...

Divadlo

Na road-movie? Jedině se slušným člověkem!

slusny-clovek200Jízda životem, i tak bychom mohli nazvat novou inscenaci Švandova divadla. Martina Krátká napsala a zrežírovala novou hru pro smíchovské divadlo na motivy novely Karla Čapka Obyčejný život. Nachystejte si jízdenky, revizor vašeho ž...

Film

Ultimátní filmová ABBA párty zamíří v září i do českých kin

abba-the-movie-image-10Švédská skupina ABBA patří bez jakýchkoliv diskuzí mezi největší popové ikony dvacátého století. A jejich hudba přitahuje, částečně i díky muzikálu Mamma Mia, zástupy nových a nových fanoušků napříč generacemi. Ačkoliv už muz...