David Frej: Kompas dokonalého zdraví

David Frej: Kompas dokonalého zdraví

Tisk

kompas zdravíCo naše tělo nabíjí a jak se lze dostat k dokonalému zdraví? David Frej se tomuto tématu věnuje dlouhodobě a toto je další z jeho série knih, která se zabývá hledáním ideálního fungování a živení lidského těla. Tentokrát je tu hlavní téma půst, přerušované půsty a všechno, co se v těle děje, když má možnost fungovat z vlastních zásob.

A zdá se, že to je cesta, jak můžeme minimalizovat škodlivé vlivy, které jsou všude kolem nás. Ozdravný program se tak stává cestou k lepšímu pocitu, ale také, jak sám autor říká, cestou k omlazení.

A znovu si tu můžeme vzít k srdci vše doslovně, nebo si vybrat to, co našemu tělu vyhovuje, zkrátka zkoušet. Skládat si nakonec svůj vlastní program se svým rytmem, svými doplňky výživy, bylinami nebo procedurami, které nám vyhovují jak časově, tak i tělesně.

Kniha je velmi komplexní… v nových poznatcích se připomínají ty staré z předchozích knih, takže vůbec k plnému pochopení této publikace nepotřebujeme ty předchozí.

Máme tu naprosto jednoduché rady, které platí vždy:

-       Zmenšete porce obilovin, chcete-li ubrat na váze.

-       Jedno až dvě jídla denně ze zeleniny, lépe vařené, pařené.

-       Méně masa z ekologického chovu je pro tělo více než více masa z konvenčního.

-       Semínka konzumujeme nejlépe namočené, zlepšuje se tak jejich výživnost i stravitelnost.

-       I moje oblíbené fermentované produkty!

A to jsem vybrala jen pár malých pouček, se kterými naprosto souzním. Dále se tu dozvíme hodně o pohybu, péči o psychiku, o otužování.

A zase vše zakončím něčím, u čeho souhlasně pokyvuji hlavou…

-       Jeden den v týdnu můžete vynechat jedno jídlo, např. snídani či večeři.

-       Obklopte se věcmi, které považujete za příjemné.

Slabou vůli kniha mění v motivaci. Čím lépe se budeme ve svém těle cítit, tím lépe si udržíme zvyky, které nás posilují. Autor se nás snaží přesvědčit, a myslím, že se mu to daří, že tělo moc dobře ví, co je pro něj dobré a samo nám to dává najevo. Jen ho poslouchat. Zjemnit se, vypěstovat si tu vůli nepodléhat zlozvykům, a poslouchat.

kompas zdraví

Vydalo nakladatelství Eminent, 2022, www.eminent.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Štěpán Pácl: „Boj proti přesile má smysl.“

paclSvět plný krátkých cest za rychlým uspokojením je silnou inspirací pro odvážné tvůrce. Divadelní režisér Štěpán Pácl si troufl na dramatickou látku, která byla v českých podmínkách dlouhá léta nezpracována. Ostatně – jd...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Joe Dispenza: Probuďte své božství

Probuďte své božstvíPod pojmem „božství“ si lze představit „své pravé já plné vášně k životu“. Je vám něco takového sympatické? Pak se seznamte s Joem Dispenzou, který vám hned od prvních stránek ve...


Literatura

Ptáci na zahradě

ptaci na zahrade 200V únoru nám nakladatelství Esence udělalo radost další publikací Alexe Gutjahra o ptácích, tentokráte půvabnou knihou plnou fotek s názvem Ptáci na zahradě s podtitulem Pozorování, určování, ochrana. A věřte mi - nemusíte být or...

Divadlo

Již rok se hraje v Divadle Na Maninách původní český muzikál, Robinson Crusoe

robinson 200Autorem hudby muzikálu Robinson Crusoe je Zdeněk Hrubý, scénáře Ivan Hubač a texty písní napsal Jan Krůta. Režisérem představení je herec a režisér Václav Knop, choreografem představení je Tomáš Kuťák.

...

Film

Rychle, zběsile a tentokrát i smutně

Rychle a zbesile 200Šílenci na kolech jsou zpět. Již sedmý díl populární série Rychle a zběsile vstoupí zanedlouho do českých kin. Stojí za návštěvu nebo jen přežívá díky předchozím dílům?

 

...